Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Misiunea UE “Atalanta” va prevedea operaţii militare pe ţărmul somalez

Misiunea "Atlanata condusă de EUNAVFOR

Purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Externe, Andreas Peschke, a anunţat ca noile reguli de angajament luate în calcul de UE în cadrul operaţiei “Atlanta” – de combatere a pirateriei în largul coastelor Somaliei şi în Oceanul Indian – vor permite distrugerea infrastructurilor aparţinând piraţilor inclusiv pe plajele somaleze.

Cu toate acestea nu va fi autorizată şi desfăşurarea de trupe în Somalia.

Primele propuneri în acest sens ar urma sa fie facute în ianuarie 2012. Un comitet de securitate european care a avut loc la 20 decembrie a sugerat luarea în calcul a unor modificări în lupta împotriva piraţilor, care depozitează pe coaste arme, carburant şi ambarcaţiuni rapide.

Operaţia “Atalanta”, lansată în decembrie 2008, nu prevede în prezent decât intervenţii în larg împotriva piraţilor care acţionează de-a lungul coastelor Somaliei şi în Oceanul Indian, unde ei constituie un risc major pentru transportul de mărfuri.

Circa 200 de persoane sunt în prezent ţinute ostatice de piraţii somalezi. De la începutul operaţiei “Atalanta”, 2.317 marinari au fost luati ostatici pentru o durată medie de cinci luni, recordul fiind însa de 19 luni. Cel putin 60 au murit din cauza captivităţii şi mulţi alţii au fost torturaţi sau au devenit victime ale abuzurilor.

sursa: Consiliul European

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.