Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Modernizarea fregatelor second hand ale marinei militare din nou în actualitate

Potrivit unui răspuns al MApN la o întrebare adresată de senatorul Emilian Frâncu, ministrului Apărării, privind Stadiul modernizării fregatelor “Regina Maria” şi “Regele Ferdinand” se arată că în 2010 urmează să debuteze etapa a doua de modernizare a fregatelor.

În adresa de răspuns se arată că “Intenţia Ministerului Apărării Naţionale este ca în anul 2010, să iniţieze cea de II-a etapă de modernizare a navelor, concomitent cu asigurarea suportului logistic pe termen lung al acestora, în cadrul unei proceduri specifice de atribuire care să aibă în vedere implicarea substanţială a operatorilor economici din România”.

Etapa a doua de modernizare a fregatelor trebuia să înceapă în 2008 însa din cauza lipsei banilor a fost amânata succesiv, MApN propunându-şi doar să reuşească să-şi îndeplinească obligaţiile asumate faţă de NATO.

Ministerul Apărării vrea să înceapă în 2010 etapa a doua de modernizare a fregatelor “Regina Maria” şi “Regele Ferdinand”, deşi bugetul alocat pentru investiţii Forţelor Navale este “de austeritate”, procesul fiind amânat în ultimii doi ani tot din cauza lipsei banilor, se arata în raspunul MApN.

Cele mai importante aspecte vizate în cadrul etapei a doua de modernizare a performanţelor fregatelor sunt:
– creşterea posibilităţilor de apărare antiaeriană prin utilizarea unor sisteme de rachete, sisteme de însoţire a ţintelor şi conducerea cu precizie a focului în condiţii de vizibilitate redusă şi mare agitată;
– lărgirea ariei de acţiune şi a preciziei în ducerea luptei împotriva navelor de suprafaţă, prin folosirea sistemelor de rachete;
– comanda centralizată a tuturor sistemelor de descoperire şi conducere a focului;
– reducerea timpului de analiză a situaţiilor tactice şi de identificare şi clasificare a ţintelor;
– creşterea protecţiei împotriva rachetelor dirijate prin laser;
– folosirea sistemelor pasive de contramăsuri pentru protecţia navei la atacul cu torpile, rachetă antinavă şi în lupta radioelectronică.

Modernizarea fregatelor ar trebui să se desfăşoare concomitent cu asigurarea suportului logistic pe termen lung al acestora, proces în care să fie implicate firmele româneşti.

“În contextul crizei economice actuale şi al problemelor cu care se confruntă operatorii economici din România, inclusiv şantierele navale, această abordare ar putea aduce beneficii importante industriei naţionale şi, totodată, oferă posibilitatea dezvoltării în România a capacităţilor industriale ncesare pentru asigurarea suportului logistic pe termen lung la navele militare ale Forţelor Navale Române”, se arată în răspunsul semnat de ministrul Apărării, Gabriel Oprea.

MApN a publicat şi anul trecut, pe 14 iulie, pe sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP), un anunţ de intenţie pentru etapa a doua de modernizare a fregatelor “Regina Maria” şi “Regele Ferdinand”, în valoare de 1.374.335.941 de lei, fără TVA.

Tot anul trecut, MApN a selectat 11 firme pentru a participa la o procedură specifică de negociere, care a fost aprobată prin hotărâre de guvern, pentru adjudecarea contractului de modernizare a fregatelor.

Departamentul pentru Armamente a comunicat, la solicitarea NewsIn, ca firmele care urmau să fie invitate reprezintă principalii furnizori din Europa şi SUA şi au desfăşurat contracte pentru navele noi sau modernizate din cadrul flotelor aparţinând NATO şi UE. Totuşi, MApN a comunicat că lista firmelor are un caracter confidenţial şi nu poate fi publicată.

Întreţinerea fregatelor “Regina Maria” şi “Regele Ferdinand” a costat Ministerul Apărării între 500.000 şi 8.000.000 de lei pe an, de când au intrat în dotarea Forţelor Navale în anul 2005.

Istoricul achiziţiei:

România a cumparat, în 2003, doua nave second-hand, cu vechimea de 16, respectiv 15 ani (London şi Coventry), scoase din uz de Royal Navy. Afacerea s-a desfăşurat prin intermediul firmei BAE Systems, care a cumpărat navele la preţ de fier vechi de la marina regală britanică. Astfel, BAE Systems Ltd. a cumpărat fregatele de la Royal Navy cu 124.000 de euro bucata, ulterior vânzându-le României cu 116 de milioane de lire sterline, potrivit Acordului de Achiziţie semnat între cele două ministere. Acordul s-a derulat pe o durată de 108 săptămâni, prima navă fiind livrată în 2004 şi a doua în 2005 după ce au fost efectuată etapa I de modernizare. Adică aducerea fregatelor la standardul din prezent.

Oamenii de legatură în această afacere au fost Barry George şi soţia sa de origine română, care au încasat, potrivit presei, un comision de unu la sută din valoarea contractului, adică aproximativ 1,44 milioane de euro. Ziarul “The Guardian” scria, însă, ca BAE ar fi dat mită unor persoane necunoscute de la Bucureşti câteva milioane de lire sterline. În final, BAE ar fi încasat aproximativ 132,2 milioane de euro, din care se presupune ca s-au platit unele impozite şi s-a investit în modernizarea parţială a fregatelor. (NewsIn)

Exportatorul BAE Systems nu şi-a ţinut promisiunea de a moderniza navele. În această situaţie, Cabinetul Tariceanu a abrogat hotărârea din timpul guvernarii PSD privind achiziţia de servicii şi produse “Suport logistic pe termen lung pentru fregatele 22R”.

Document MApN privind modernizarea fregatelor

sursa: Senatul României; NewsIn

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Modernizarea fregatelor second hand ale marinei militare din nou în actualitate”

  1. cocorul says:

    Cel putin din pdv al instruirii unor echipaje in GB si al “schimbarii de drum” pentru marinarii romani, a fost un succes. A fost o adevarata reconversie a marinarilor nostri, obisnuiti cu GOST-urile rusesti. Acum li se ia si bruma de speranta ca isi vor putea continua cariera la un alt standard. Se pare ca nu se gandeste nimeni la cat litoral are Romania sau ce importanta are pentru tara. Echipajele acestea, tare ma tem ca vor avea soarta echipajelor submarinului. De fapt, armata romana traieste tragedia acestor vremuri, conduse de oameni nesabuiti, care nu cunosc istoria, iar vremurile tulburi le-au fost propice pentru a se aseza in functiile pe care nu le merita. Acum este perioada cea mai nefasta a neamului nostru, cand nici populatia nu-si mai respecta aparatorii. Ti-e rusine sa mai mergi pe strada imbracat in costum militar!