Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 57/2015 îi nedreptăţeşte pe SGP?

soldati_si_gradati_voluntari fot revista fortelor terestreÎntr-un articol postat pe Observatorul online se vorbeşte despre recenta modificare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 57/2015, prin care s-a adus o corecţie a salariilor în sistemul public de apărare, ordine publică şi securitate naţională şi despre faptul că, o importantă categorie – soldaţii şi gradaţii profesionişti, va beneficia de pe urma acestei Ordonanţe de o creştere a soldelor, în medie, de doar 60 de lei.Restul ar urma să-l primească de la 1 august 2017.
“Aproximativ 70% din personalul instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională va beneficia de ceea ce trebuia să fie o măsură reparatorie, de fapt înlăturarea unei erori discriminatorii care rezistă încă din 2009. În acel an, la momentul tăierilor salariale operate în tot sistemul bugetar, o parte dintre angajaţi beneficia de un salariu de merit, care se acorda pentru rezultate deosebite, pe parcursul unui an. Tăierile i-au prins cu acest venit inclus în salariul tarifar, ceea ce a însemnat mai mult decât colegii care lucrau pe aceleaşi funcţii şi aveau aceleaşi atribuţii. După negocieri intense, Guvernul a acceptat să îndrepte eroarea, dar la publicarea ordonanţei, beneficiarii au aflat că nu vor primi toţi banii odată, ci în tranşe: jumătate de la 1 august 2016, restul de la 1 august 2017″, se arată în articolul postat.

Deşi vor beneficia şi ei de această îndreptare, militarii profesionişti vor încasa o sumă infimă, aproximativ 60 lei în plus la soldă, de la 1 august. La negocierile de la Ministerul Muncii, ei au fost reprezentanţi de către Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, pentru că statutul de militari nu le permite să se asocieze într-un sindicat, iar oficialii de la Ministerul Apărării nu par dispuşi să le câştige drepturi suplimentare.

„Suntem doar parţial mulţumiţi de Ordonanţa care prevede majorarea veniturilor cu 20%, deoarece noi am sesizat mai multe disfuncţionalităţi. În ceea ce îi priveşte pe soldaţii şi gradaţii profesionişti, cei de la MApN îi umilesc. Eu am primit numeroase mesaje de la SGP, am încercat să negociez pentru ei, inclusiv pe Legea 223/2015, privind pensiile, care sunt plafonate la un procent mizer. Reprezentantul MApN la negocierile de la Ministerul Muncii nu a făcut nimic pentru ei, nu a scos o vorbă, deşi se ştia că această majorare reprezintă 60 lei pentru un SGP, al cărui salariu este foarte mic“, a declarat Dumitru Coarnă, vicepreşedintele SNPPC.

În Ministerul Apărării Naţionale, aproximativ 33.000 de angajaţi vor beneficia, de la 1 august, de suma compensatorie, practic vor simţi o creştere cu numai 10% a soldei, restul urmând să-l încaseze de la anul. În sume brute, asta înseamnă o majorare între 60 şi 80 lei pentru un soldat profesionist.

sursa:www.observator.ro

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

5 Responses to “Modificarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 57/2015 îi nedreptăţeşte pe SGP?”

 1. Dan says:

  Cum sa nu, tot la marirea soldelor va sta capul. Iar de inzestrarea armatei, care este cel mai important lucru la ora actuala, nu se ocupa nimeni. Ne lasati pur si simplu fara aparare (in fata Rusiei) pentru ca va intereseaza doar de buzunarul vostru. Sunteti niste gunoaie ordinare.

 2. Trifon Gruju says:

  Domnule Dan, Politica de Aparare nu o fac militarii. Pe langa tehnica ravnita de dvs. trebuie sa existe militari motivati, sanatosi si vigurosi, care sa conduca aceasta tehnica spre victorie. Uitati-va laKuweit. Cand i-a invadat Saddam Hussein, aveau tehnica de ultima generatie. Dar nu aveau personal motivat!
  Cred ca desi va exprimati o opinie politica, nu sunteti suficient de informat. De aceea cred ca gunoiul se afla in dormitorul dvs., langa sotia dvs., seara de seara!

 3. Dan says:

  In primul rand, domnule Trifon Gruju, gunoiul cel mai probabil ca este la tine in casa, langa familia ta. Iar in ce priveste dotarea armatei, degeaba ai soldati “motivati, sanatosi si vigurosi” daca nu au cu ce sa lupte. Mor asa motivati, sanatosi si vigurosi cum sunt. Deci oricum ai da-o, tehnica e esentiala. Dar eu nu ma refeream la lefele soldatilor de rand, ma refeream la salariile generalilor si la pensiile celor care au iesit din armata care sunt in medie cu mult peste cele ale celor mai multi romani. Cum se mareste bugetul pentru aparare, asta este prima grija, sa se mareasca salariile tuturor celor care lucreaza in departamentul apararii, nu dotarea armatei. Cum am spus, salariile si pensiile sunt oricum mari, nu mai au de ce sa fie marite si mai mult, asta nu este o prioritate. Prioritatea este inzestrarea armatei pentru ca acolo suntem deficitari si inca GRAV.

 4. Marlon Juvet says:

  Nea Dane, nu mai tine dom’ne cu vrăjeală din asta. S-a fumat. După ce a fost folosită de Basescu ca să aibă de unde să taie, şi totul ca să-i facă lu Nuţi buget la dezvoltare de spart pe parandărături şi telegondole, nu mai ţine acum cu reşaparea aceloraşi sloganuri. Chiar dacă exprimă realităţi. NU mai merge, basta. Să-i mulţumiţi lui Băse.

 5. Dan says:

  Vorbesti de parca eu as fi vreun fan de-al lui Basescu. Nu sunt. De fapt, eu urasc toti politicenii, toti sunt niste gunoaie care cand ajung in functiile respective nu-i intereseaza decat sa fure si sa se imbogateasca. Si exact la fel sta treaba si cu cei din domeniul apararii. Cum se mareste bugetul, cum ei vor sa-si mareasca si mai mult pensiile si salariile si-asa mult prea umflate. Iar de inzestrarea armatei si de pregatirea soldatilor nu se ocupa nimeni. Cei care lucreaza in ministerul apararii sunt niste gunoaie la fel de mari ca si politicienii, nu-i intereseaza decat de buzunarul lor chiar daca asta inseamna sa ne lase vulnerabili in fata amenintarilor externe.