Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Mosulul a fost eliberat în cea mai mare parte

    

foto Fars News

foto Fars News

Primul ministru irakian, Haider al-Abadi, a felicitat forțele de securitate irakiene din Mosul pentru victoria asupra grupării teroriste Daesh, după aproape nouă luni de confruntări.

Primul ministru irakian, Haider al-Abadi, a vizitat duminică 09.07.a.c., Mosulul pentru a felicita armata, în urma înfrângerii grupării teroriste Daesh (ISIL n.r.) din oraș: „Am venit astăzi în Mosul ca urmare a victoriilor noastre și a iminentei eradicări a jihadiștilor”.

Biroul Primului Ministru a afirmat că acesta a vizitat Mosulul „eliberat” pentru a-și felicita „luptătorii eroici”, însă șeful guvernului a accentuat ulterior că va declara victoria numai după ce ultimele enclave de rezistență vor fi înfrânte: „Majoriatea luptătorilor ISIL din Mosul au fost uciși, rămânând foarte puțini. Voi lăsa trupele eroice ale armatei să ducă la bun sfârșit această acțiune, astfel încât, cu ajutorul lui Dumnezeu, să putem anunța victoria cât de curând”.

Abadi a sosit în Mosul după ce televiziunea de stat anunțase că forțele armate au ajuns pe malul râului Tigru, înălțând acolo steagul irakian.

Fotografiile date publicității îl înfățișează pe Abadi îmbrăcat în uniformă militară, cu bonetă pe cap, strângând mâinile ofițerilor din poliție și armată în momentul sosirii în oraș. Primul Ministru s-a alăturat sutelor de civili din Mosul pentru a sărbători victoria asupra DAESH: convoaie de mașini au fost văzute traversând Vechiul Oraș, în timp ce oamenii scandau sloganuri ale victoriei și fluturau steagul național.

Operațiunile militare din Mosul au fost susținute de o coaliție condusă de Statele Unite, care a executat atacuri aeriene împotriva grupării teroriste și a desfășurat consultanți militari la sol.

Emanuel Macron, președintele Franței, a cărui țară face parte din coaliție, a fost printre primii lideri care au felicitat izbânda, sciind pe Tweeter următorul mesaj: „Mosul a fost eliberat de DAESH. Onoare tuturor celor care, alături de trupele noastre, au contribuit la această victorie”.

Conflictul e departe de a se fi încheiat

În ciuda sărbătorii generale, se dau încă lupte grele în anumite zone ale cartierului Vechiului Oraș de lângă râul Tigru.

Feisal Istrabadi, fostul ambasador irakian la ONU a declarat postului Al-Jazeera, că lupta împotriva jihadiștilor este departe de a se fi încheiat: „Noi am văzut deja gruparea ISIL angajându-se într-o campanie a terorii în Bagdad și în alte locuri; prin urmare, cred că în viitorul apropiat gruparea se va comporta ca o organizație teroristă clasică, realizând acțiuni specifice, până când statul Irakian va fi capabil să o nimicească pentru totdeuna”.

Conform unei informări oficiale, aproape 100 de luptători DAESH sunt blocați pe o fâșie de teritoriu de lângă râul Tigru. Potrivit agenției Reuters, mulți dintre ei s-au aruncat în râu, duminică, nesuportând iminenta înfrângere. De asemeni, au fost observate dâre de fum deasupra Vechiului Oraș și cadavre în descompunere ale luptătorilor jihadiști zăcând pe străzi. Rafale de foc izolate și câteva atacuri aeriene realizate de coaliție au completat, astfel, peisajul dezolant al orașului din ultimele zile.

Pierderea orașului Mosul ar fi cea mai grea înfrângere suferită de teroriști, la trei ani după ce a pus stăpânire pe oraș, în urma unei ofensive-fulger. Având susținerea coaliției condusă de SUA, forțele irakiene au inițiat în octombrie bătălia pentru Mosul, obținând controlul asupra părții estice în luna ianuarie și demarând operațiunile pentru partea vestică în luna următoare.

Cele aproape 9 luni de lupte pentru orașul Mosul au dus la ruinarea multor zone ale orașului, la uciderea a mii de civili și strămutarea a aproape un milion de oameni.

Cu toate că gruparea jihadistă a pierdut mare parte din teritoriul stăpânit inițial, corespondentul Al-Jazeera, Charles Stratford, a afirmat că ISIL încă mai controlează diferite orașe în Irak, printre care și Tal Afar, vestul Mosulului și Al Qa’im, pe granița Siria-Irak: „Această iminentă victorie a forțelor irakiene în Mosul nu înseamnă, sub nici o formă, sfârșitul grupării ISIL în Irak. Mai sunt încă foarte multe lucruri de făcut”.

 Mihai Corb, InfoMondo Militar

Sursa știrii: Al-Jazeera

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.