Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Muammar Kadhafi ar fi apelat la mercenari pentru reprimarea manifestaţiilor

Mai mulţi diplomaţi libieni acreditaţi la ONU au cerut armatei libiene să înlăture regimul lui Muammar Kadhafi, “un tiran” pe care îl acuză de genocid împotriva propriului popor.  Diplomaţii libieni, conduşi de adjunctul ambasadorului libian la ONU, Ibrahim Dabbashi, îl acuză pe Kadhafi că a făcut apel la mercenari străini pentru a reprima manifestaţiile şi cer închiderea spaţiului aerian libian.

“Tiranul Muammar Kadhafi a demonstrat clar, prin fiii săi, nivelul de ignoranţă care îi caracterizează pe el şi pe copiii lui şi dispreţul faţă de Libia”, se arată într-un comunicat în limba arabă al diplomaţilor libieni.

Ei le cer militarilor libieni “indiferent de grad, să se organizeze şi să plece către Tripoli, pentru a tăia capul şarpelui”, şi avertizează asupra “masacrului fără precedent” din Libia, unde regimul reprimă violent manifestaţiile de stradă.

Diplomaţii libieni au cerut ţărilor din întreaga lume să nu îi acorde azil lui Kadhafi şi să urmărească toate transferurile de fonduri dinspre Libia.

Dabbashi a citit declaraţia la intrarea misiunii libiene la ONU, în apropierea unui portret al lui Muammar Kadhafi.

“Anunţăm clar că misiunea libiană (la ONU) este o misiune care aparţine poporului libian şi nu regimului. Regimul Kadhafi a început deja un genocid împotriva poporului libian”, a spus el, apreciind că liderul libian ar trebui judecat de Curtea Penală Internaţională.

În timpul intervenţiei, Ibrahim Dabbashi era înconjurat de alţi şase diplomaţi libieni, printre care nu se afla însă şi ambasadorul Abdurrahman Shalgham.

Dabbashi declarase luni că înlăturarea regimului de la Tripoli “nu este decât o chestiune de zile”.

“Muammar Kadhafi trebuie să plece cât mai repede”, a spus el.

Diplomaţii libieni au decis să se delimiteze de guvernul de la Tripoli “din cauza agresiunilor detestabile ale regimului împotriva poporului libian”, a declarat diplomatul Adam Tarbah, citat de Los Angeles Times. “Ştim că această acţiune ne pune în pericol familiile de acasă, dar ele se află oricum în pericol”, a adăugat el.

Seif al-Islam, fiul lui Muammar Kadhafi, a declarat duminică seară că regimul “va lupta până la ultimul glonţ” pentru a pune capăt manifestaţiilor. “A incitat la război civil (…) Este ruşinos”, a afirmat Tarbah.

Totodată, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni în cursul zilei de 22 februarie pentru a discuta despre criza din Libia. Anunţul a fost făcut de Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, citat de France Presse. Responsabilul ONU a declarat ca a avut o discutie de aproximativ 40 de minute cu liderul libian Muammar Gaddafi, căruia i-a spus “să dea dovada de mai multă reţinere”.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Muammar Kadhafi ar fi apelat la mercenari pentru reprimarea manifestaţiilor”

  1. CN says:

    Un dobitoc ingamfat care a pierdut simtul realitatii. Un fel de Ceauseasca, Boc, Oprea, Udrea, Videanu….. Deja sunt doua aeronave si doua nave militare fugite in Malta, ministrul de interne si o serie de ambasadori au parasit posturile. Va muri impuscat de propria garda.