Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Muzeul Aviaţiei salvat de rechinii imobiliari şi edilii bucureşteni

Muzeul Aviatiei foto www.flickr.com

După ce primarul sectorului 2, unpr-istul Neculai Onţanu, a solicitat terenul Muzeului Aviaţiei Române, pentru construirea de locuinţe ANL, iar MApN a oferit satisfacţie parţială acestuia punându-i la dispoziţie o parte din terenul muzeului, iată că Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional reuşeşte să salveze cel puţin pentru moment muzeul.

Potrivit unei hotărâri de Guvern publicate, marţi 12 aprilie 2011, în Monitorul Oficial, Muzeul Aviaţiei îşi schimbă denumirea în Muzeul Naţional al Aviaţiei Române şi primeşte titulatura de “muzeu de importanţă naţională”.

Nota de fundamentare a actului normativ (HG privind transformarea muzeului într-unul de importanţă naţională n.r.), publicată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional la sfârşitul lui 2010, specifică: “Muzeul Aviaţiei a solicitat clasificarea în muzeu de importanţă naţională în baza unei argumentaţii ce susţine unicitatea la nivelul colecţiilor deţinute de respectiva instituţie muzeală, acesta fiind singura instituţie muzeală cu profil aeronautic din ţară, reunind colecţii unicat, ce ilustrează istoria aeronauticii”.

În şedinţa din 26 octombrie 2010, Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor a hotărât atât clasificarea Muzeului Aviaţiei în muzeu de importanţă naţională, cât şi schimbarea titulaturii acestuia în Muzeul Naţional al Aviaţiei Române.

În prezent patrimoniul muzeal al Muzeului Aviaţiei este structurat în mai multe colecţii: Colecţia “Aeronave”, Colecţia “Motoare de aviaţie”, Colecţia “Livrete aeronovae”, Colecţia “Scaune de catapultare”, Colecţia “Arme albe, armament individual, armament de bord”, Colecţia “Turnuri, mitraleiere, rachete şi muniţie”, Colecţia “Henri Coandă”, Colecţia “Aurel Vlaicu”, Colecţia “Brevete de personal navigant şi carnete de zbor”, Colecţia “Hărţi şi instrumente de navigaţie aeriană”, Colecţia “Uniforme, costume, costume de zbor şi accesorii”, Colecţia “Drapele şi drapele de luptă”, Colecţia “Fotografii”, Colecţia “Documente şi obiecte persoanle”, Colecţia “Ordine şi medalii”, Colecţia “Insigne şi plachete”, Colecţia “Manuscrise şi scrisori”, Colecţia “Artă”, Colecţia “Diverse/Istorie”, Biblioteca şi Colecţia “Hermann Oberth” din Mediaş.

Muzeele de importanţă naţională sunt fie cele care deţin în patrimoniul lor cel puţin 50.000 de bunuri culturale mobile între care 15% să fie clasate, iar dintre acestea, cel puţin 5% clasate în categoria tezaur, fie cele care cuprind în patrimoniul lor bunuri culturale mobile ce constituie colecţii unicat la nivel naţional.

Astfel dorinţa lui Onţanu, Udrea şi Oprea de a transforma muzeul într-o zonă imobiliară este stopată pentru moment. Reamintim că în 2010 a fost nevoie de acţiunea fermă a mai multor ONG-uri pentru a salva muzeul de la desfiinţarea şi distrugerea planificată de cei de la sectorul 2, cu sprijinul Ministerului Dezvoltării şi prifitând de pasivitatea MApN.  Centrul de Resurse pentru participare publică (CeRe), anunţa, la sfârşitul lunii iunie 2010, că Muzeul Aviaţiei din Capitală se află în procedură de clasare ca monument istoric la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu Naţional (DCPN) Bucureşti, după ce Consiliul Local al Sectorului 2 a solicitat terenul pe care se află clădirea pentru construirea de locuinţe ANL.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Muzeul Aviaţiei salvat de rechinii imobiliari şi edilii bucureşteni”

  1. PILOTUL says:

    Este o stire demna de luat in seama. Trebuie sa reliefam aici si contributia adusa de Federatia Militarilor din Romania si ARPIA care s-au pronuntat deosebit de ferm in mentinerea patrimoniului, atat cat a mai ramas al traditiilor ROMANESTI. JOS PALARIA PENTRU CEI CARE MAI FAC SI LUCRURI CONCRETE NU NUMAI O PROASTA SI DESANTATA PROPAGANDA TV!