Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO a adoptat Noul Concept Strategic

În cadrul primei zile a Summit-ului NATO de la Lisabona, 19 noiembrie, liderii NATO au adoptat un Nou Concept Strategic, care va servi Alianţei ca şi cadru de manifestare pentru următorii zece ani.

Noul Concept strategic reconfirmă ca fiind esenţial angajamentul aliaţilor de a se apăra unul pe altul împotriva oricărui atac.

Documentul stabileşte viziunea NATO pentru o Alianţă în evoluţie, care va rămâne capabilă să-şi apere membrii împotriva ameninţărilor moderne şi angajează transformarea NATO într-o organizaţie mai dinamică, mai pregătită şi mai eficientă.

“NATO este o comunitate de neegalat de libertate, pace, securitate şi valori comune”, a spus secretarul general. “Dar lumea se schimbă. Ne confruntăm cu noi ameninţări şi provocări noi. Şi acest concept strategic va asigura că NATO rămâne la fel de eficient ca niciodată în apărarea păcii noastre, a securităţii şi prosperităţii noastre. ”

Subliniind faptul că a venit timpul pentru NATO să dezvolte noi capabilităţi şi noi parteneriate, Noul Concept Strategic deschide calea pentru ca Alianţa să-şi modernizeze capacităţile necesrae pentru îndeplinirea misiunii de bază, accea de apărare colectivă, în timp ce continuă să promoveze stabilitatea internaţională.

Noul Concept Strategic cere aliaţilor să investească în capabilităţi cheie pentru a răspunde ameninţărilor emergente şi  agreează dezvoltarea în interiorul Alianţei a capabilităţilor necesare de apărare antibalistică şi împotriva atacurilor cibernetice.

“Acesta este un plan de acţiune … care stabileşte în mod clar etapele concrete NATO pe care NATO le va adopta în următoarea perioadă”, a subliniat Secretarul General al NATO. “Se va creea o Alianţă care va fi eficientă, mai angajată şi mai eficientă decât oricând înainte.”

Noul Concept Strategic oferă ţărilor partenere din întreaga lume mai multe oportunităţi pentru dialog şi cooperarecu Alianţa, NATO angajându-se să consolideze cooperarea cu Rusia. De asemenea, ţine uşa deschisă pentru aderarea la NATO a democraţiilor europene.

Documentul subliniază necesitatea ca NATO să fie pregătit să joace un rol activ în operaţiunile de gestionare a crizelor, ori de câte ori este chemat să acţioneze.

Se subliniază necesitatea ca Alianţa să rămână rentabilă şi să facă în continuare reforma internă, un aspect cheie al modului în care Alianţa va particpa la gestionarea relaţiilor internaţionale în viitor.

Conceptul Strategic NATO – Lisabona 2010

sursa: NATO.int

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “NATO a adoptat Noul Concept Strategic”

 1. Gogu says:

  Domnilor, intrebare pe care mi-o pun se refera , precis, la nivelul de imbecilitate pe care ar trebui sa-l contina un text(”analiza”!!!!) pentru a activa simtul ridicolului !
  Va straduiti DEGEABA; NATO e moarta pentru ca nu mai are ratiunea de a fi.
  Daca scopul ascuns al mentinerii organizatiei este de a o folosi ca arma de agresiune, pentru satisfacerea intereselor unora dintre membri, atunci e o.k., dar sa stim si noi pentru a evalua in ce masura mai vrem sa fim parte….

 2. Bure Bista says:

  Gogule,

  Afirmatiile fara argumentatie sunt vorba in vant. Lumineaza-ne si pe noi. Pe ce te bazezi cand zici ce zici. Da’ cu argumente!

 3. Gigi says:

  “acest concept strategic va asigura că NATO rămâne la fel de eficient ca niciodată în apărarea păcii noastre, a securităţii şi prosperităţii noastre”. La fel de eficient ca niciodata???? Ce inseamna asta????