Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Doi diplomaţi ruşi de la misiunea Rusiei de pe lângă NATO au fost expulzati

La finalul sedintei de miercuri a Consiliului NATO-Rusia, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, l-a informat pe reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, de intenţia Organizaţiei Atlanticului de Nord de a expulza doi diplomaţi ruşi.

Cei doi diplomaţi, declaraţi persona non-grata, sunt primul consilier al misiunii permanente a Rusiei pe lângă sediul NATO din Bruxelles Viktor Nikolaevici Kociukov, şeful secţiei politice, precum şi ataşatul misiunii Vasili Vladimirovici Cijov, secretar responsabil pentru contactele administrative şi organizatorice, fiul reprezentantului permanent al Rusiei pe lângă Uniunea Europeană Vladimir Cijov.

“Financial Times” a relatat că cei cei doi diplomaţi au fost acuzaţi de spionaj.

Potrivit lui Rogozin, secretarul general NATO a precizat că motivul acestei de decizii l-a constituit faptul că activitatea lor contravine diplomaţiei. “În plus, mi s-a spus că NATO este indignată de intensificarea activităţii de spionaj din partea Rusiei împotriva Alianţei şi a membrilor acesteia” a declarat Dmitri Rogozin.

Reacţia Rusiei nu s+a lăsat aşteptată.

Expulzarea a doi diplomaţi ruşi de la misiunea permanentă a Rusiei de pe lângă sediul NATO din Bruxelles va influenţa nemijlocit dialogul în cadrul Consiliului Rusia-NATO şi reduce la ‘zero politic’ rezultatele primei reuniuni a acestui consiliu, la nivel de ambasadori, a declarat joi reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, citat de ITAR-TASS.

“Acţiuni de acest gen, îndreptate împotriva misiunii noastre, nu vor rămâne fără răspuns”, a avertizat Rogozin, adăugând că “înalta conducere politică a Rusiei urmează să decidă asupra măsurilor de răspuns care se impun”.

“Declaraţia privind expulzarea diplomaţilor ruşi a redus la zero prima reuniune a Consiliului Rusia-NATO de după conflictul din august”, a afirmat ambasadorul rus.

“Acest pas al conducerii NATO reprezintă o provocare făţişă, destinată să anuleze înţelegerile privind reluarea relaţiilor cu Federaţia Rusă întrerupte după criza din august 2008″ a adăugat Rogozin.

sursa: AGERPRES; RADOR

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

11 Responses to “Doi diplomaţi ruşi de la misiunea Rusiei de pe lângă NATO au fost expulzati”

 1. Ando says:

  Lupta pentru suprematie pe plan international a dus lumea spre orizonturi nebanuite. Din pacate la aceste orizonturi se afla si apocalipsa. Ne indreptam spre ea incet si sigur!

 2. DE CE BAL says:

  Nu de apocalipsa este vorba.
  Obama a fost convins de aliati ca rusii nu joaca dupa regulile fair-play-ului.
  Gafa lui Medvedev – de a consacra in scris utilizarea trupelor rusesti pe post de graniceri in Abhazia si Osetia de Sud, ca o amenintare indirecta la prezenta aliatilor la exercitiile NATO, de pe teritoriul Georgiei, din luna mai nu putea ramane fara un raspuns.
  Adecvat.

 3. Odna says:

  Corect, in logica militara nu putea ramane fara raspuns, dar asa se pune in miscare spirala violentelor. Si cine o va mai opri cand ea porneste?

 4. DE CE BAL says:

  Frica de ireversibil, domnule Odna/Ando…

 5. Altfel says:

  Intr-adevar, Rusia este vinovata! Cum isi permite sa ameninte organizatia defensiva care i se apropie de granite!?! N-a auzit ca in astfel de situatii trebuie sa-si dea jos fustitza? Nu? Ma mir, ca stiam ca avusese relatii stranse cu Romania!

 6. DE CE BAL says:

  Domnule Altfel,
  Va citesc. Va apreciez. Nu inteleg.
  Plangeti pe umarul Maicii Rusia? Care ne-a luat Basarabia si Bucovina de Nord?
  Ironia dvs. – stilizata de un condei cu experienta – are o tinta falsa. Sau cel putin greu de explicat in 2009.
  Pacat…

 7. Altfel says:

  Decebal,
  Nu plang pe umarul nimanui, dar nu pot aplauda minciuna. Simplu, nu? Indiferent cine minte sau inseala, beneficiaza gratuit de “aplauzele” mele. Obiectivi incercand sa ne mentinem, daca asternem pe o harta succesiunea deplasarilor de forte armate, vom vedea cine este indreptatit sa se considere amenintat si cine nu. Va rog sa retineti ca ceea ce spun eu acum nu scuza nimic din trecut. Numai ca noi vorbim acuma despre prezent! Mie nu-mi plac cei ce umbla cu fofarlica, imi plac cavalerii. Daca vreti sa intelegeti pe cineva, puneti-va in locul lui. Incercati chestia asta cu Rusia si spuneti-mi si mie la ce concluzie ati ajunge. Desigur, puneti-va si in locul unchiului Sam si explicati-mi si mie temerile pe care chiar le-ati trai si care ar fi izvorul acestor temeri. Pe baza de minciuna se poate justifica orice. In ceea ce priveste lacrimile mele pe umarul Rusiei, ele isi au, probabil, originea in faptul ca am niste unchi care au fost impuscati de rusi si in faptul ca am refuzat sa fiu trimis la studii la Moscova. Cei care astazi plang de mila Americii, se zbat sa se duca la studii in America. Sesizati vreo deosebire intre ei si cei care in anii ’50 plangeau de mila Moscovei si se zbateau sa se duca la studii acolo? Hai sa fim seriosi! Sau, macar sa incercam.

 8. DE CE BAL says:

  Domnule Altfel,
  Daca ne pasa de Romania nu vom plange pe umerii liderilor de la Kremlin.
  Comparatia cu studiile in Est sau Vest este artificiala.
  Cine a studiat la rusi a urcat sus, pana la Cotroceni…
  Cine a studiat la americani, de regula, a fost trecut elegant pe linie moarta.
  Au ramas Caporalii Armatei Romaniei, cu stele pe epoleti. Multi fara sa fi avut alt merit decat lipsa coloanei vertebrale. Cum este cazul celor trei sefi ai categoriilor de forte armate romane, toti fara studii in U.S. Army, Air Force sau Navy. Dar cel putin doi dintre ei au experienta de antrenament cu militarii rusi.
  Asa ca…mai usor cu apararea rusilor. Sunt printre noi, dintre noi…

 9. Altfel says:

  Decebal,
  Imi cer scuze ca am incercat sa-ti deschid ochii. Promit ca nu o sa mai fac. Recunosc ca este greu exercitiul de a incerca sa intelegi de ce are altcineva o pozitie care difera de a ta. Este o chestiune specifica numai celor priceputi in ale analizei. Ceilalti se fac propagandisti. Inrest, in Romanica a venit din nou vremea pup-in-curistilor. Sa le uram succes!

 10. DE CE BAL says:

  Domnule Altfel,

  Este Moscova cumva o… domnisoara virgina?

  Surprinderea mea este ca un condeier ca dvs., cand era activ avea alte opinii exprimate in propriile articole. Sau ma insel?
  Ati fost un editorialist interesant.
  La analisti, acum este o mare ingramadeala…
  Finalul comentariului dvs. ma determina sa va raspund simplu: punct.

 11. Altfel says:

  Lui Decebal
  As fi putut sa nu-ti raspund pentru ca aia nu este o intrebare serioasa. NU exista virgine in razboiul intereselor! NU am avut alte opinii. Este posibil sa fi existat alte intelegeri. Opinia mea a fost intotdeauna ca trebuie sa ma interseze ce avantaje poate avea Romania. Nu ma intereseaza cum se vad lucrurile vazute de la Washington sau de la Moscova, dar ca sa stiu la ce ma pot astepta trebuie sa inteleg si cum se vad ele si de Washington, dar si de la Moscova. Daca-i inteleg numai pe unii si confund interesele lor cu ale mele, atunci nu pot fi decat sclav. Ceea ce fac pup-in-curistii. Mi-e indiferent al cui sclav sunt, atata timp cat sunt sclav. Eu NU pot fi sclav. Nu-i condamn pe cei ce pot. De aceea, le-am urat succes.