Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO are operativ scutul anti-rachetă intermediar care protejează parţial Europa

sistemul de aparare antiracheta din Europa foto BBC

Liderii NATO au declarat la Summitul de la Chicago că Alianţa dispune în acest moment de un sistem de apărare anti-rachetă intermediar (adică, acesta va fi operativ până la instalarea elementelor scutului anti-rachetă cu baza la Deveselu, 2015, n.r.).

La precedentul summit NATO, din noiembrie 2010, liderii Alianţei au decis că NATO va dezvolta capabilităţi de apărare anti-rachetă pentru a contribui la sistemul de apărare colectivă.

“La Lisabona am convenit să creăm sistemul NATO de apărare anti-rachetă. Acum, la Chicago, putem spune că acesta a devenit o realitate”, a spus Secretarul general al NATO, Rasmusen.

Urmare a deciziei de la Lisabona, Alianţa a început să dezvolte un sistem de comandă şi control care va fi capabil să conecteze elementele rachetelor de apărare furnizate individual de membri al Alianţei într-o modalitate coerentă de apărare.

“Sistemul nostru va pune în conexiune elementele de apărare asigurate de membri ai Alianţei – sateliţi, nave, radare, interceptori – toate sub comanda şi controlul NATO”. Acestea ne vor permite să ne apărărm de ameninţările venite din afara zonei euro-atlantice”, a mai spus Secretarul general.

Sistemul de comandă control al scutului anti-rachetă intermediar a fost testat şi instalat la baza Comandamentului aerian al NATO din Germania, Ramstein. Rachetele interceptoare sunt dispuse pe nave de luptă de tip AEGIS care patrulează în Mediterana Orientală.

Obiectivul pe termen lung al NATO este să asigure o protecţie totală pentru toate naţiunile şi teritoriile statelor membre NATO, în faţa ameninţărilor generate de proliferarea rachetelor balistice. În prezent sistemul intermediar nu asigură protecţia întregului teritoriu european.

Sursa: www.nato.int

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “NATO are operativ scutul anti-rachetă intermediar care protejează parţial Europa”

  1. karadeniz says:

    SUA nu ne apără doar prezentul prin scutul antiracheta, ci este intersată și de trecutul nostru. Discuțiile generate de filmul “Dacii adevăruri tulburătoare,”a lui Napoleon Slăvescu, i-au deteminat pe americani să cerceteze mai atent trecutul nostru și să afle adevărul despre combinația de gene romane și dacice. Până la apariția arheologilor din faimoasele universități americane care vor îmbina plăcutul cu utilul, exploatând gazele de șist concomitent cu cercetări arheologice, doi militari americani de la baza Mihail Kogălniceanu, și-au luat detectoarele de mine din dotare și au început asanarea antimină a sitului arheologic “Cetatea Carsium” de la Hârșova, cod LMI -CT-I-s-A-02676. Ca de obicei românii, cârcotași, nu au apreciat ajutorul și intenția caritabilă a acestora, alungându-i din incinta năpădită de buruieni a sitului. Oricum intenția este mai mult decât lăudabilă și justificată, manualele de istorie militară de la celebra academie West Point arată că pelasgii au fost primii ce au utilizat celebrele DEI care dau atâtea bătăi de cap în Afganistan.