Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO cere suplimentarea efectivelor din Afganistan

Purtătorul de cuvânt al NATO a salutat miercuri decizia Marii Britanii de a trimite efective suplimentare în Afganistan şi le-a cerut celorlalte ţări aliate să urmeze exemplul Londrei.

“Salutăm anunţul făcut de premierul britanic Gordon Brown, potrivit căruia efectivele britanice trimise” în această ţară “vor creşte la 9.500 de militari”, a declarat James Appathurai.

“Toţi aliaţii, membri ai NATO, trebuie să analizeze cum îşi vor spori contribuţia” în Afganistan, a adăugat el.

“Aşa cum a spus secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, mai multe măsuri întreprinse în prezent ne vor permite să luăm mai puţine ulterior”, a afirmat Appathurai.

Anunţând miercuri trimiterea a 500 de efective suplimentare alături de cei circa 9.000 de militari deja prezenţi în Afganistan, Brown le-a cerut aliaţilor din cadrul NATO să ia măsuri similare.

Gordon Brown, care cere de mai multe luni o mai bună “distribuire a atribuţiilor” din Afganistan alături de aliaţii săi din cadrul NATO, a făcut această promisiune, însoţită însă de mai multe condiţii.

El a cerut ca Guvernul afgan să ia măsuri concrete pentru a furniza trupe antrenate pentru a lupta alături de forţele britanice. Brown a solicitat de asemenea ca unităţile britanice detaşate în Afganistan să fie “în totalitate echipate”.

Ultima sa condiţie este ca angajamentul Marii Britanii “să facă parte dintr-o abordare concertată în cadrul coaliţiei internaţionale, cu un efort repartizat echitabil pentru toate ţările”.

Purtătorul de cuvânt al NATO a fost de acord cu accentul pus de Brown pe “echiparea şi antrenarea forţelor afgane”.

“Acesta a fost un efort colectiv de la început şi trebuie să rămână astfel”, a reiterat Appathurai.

De asemenea, el a afirmat că, la următoarea reuniune prevăzută la 22 şi 23 octombrie la Bratislava, miniştrii Apărării ai celor 28 de ţări membre NATO se vor concentra asupra punerii în aplicare a unei noi “abordări” politico-militare globale decât asupra problemei efectivelor suplimentare din Afganistan.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.