Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO cere suplimentarea sprijinului suedez în Libia

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a transmis guvernului Suediei, o cerere pentru ajutor de urgenţă în Libia. Cererea implică continuarea misiunilor cu avioanele Gripen, dar şi sprijin naval.

NATO intenţionează să extindă operaţiunea din Libia cu încă 90 de zile.

Premierul suedez, Fredrik Reinfeldt, a confirmat existenţa unei cereri din partea Secretarului General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, privind continuarea sprijinului aerian şi a adăugat că există posibilitatea ca flotei navale să i se alăture şi mai mulţi militari suedezi.

Noile efective suedeze ar putea participa şi la misiuni de intelligence.

Guvernul suedez trebuie sa ia o decizie până pe 22 iunie, iar toate indiciile sugerează un răspuns pozitiv.

Purtătorul de cuvânt pe probleme externe al celui mai mare partid de opoziţie, Partidul Social-Democrat, Urban Ahlin, a declarat că PSD este dispus să facă unele compromisuri, dacă vor fi respectate anumite condiţii.

“Ne va fi mult mai uşor să ajungem la un consens, acum că este limpede că NATO nu va cere doar opt avioane de luptă Gripen, ci şi alte lucruri pe care le-am amintit, cum ar fi embargoul asupra armelor, opera.iuni navale şi detaşarea de nave mai mari”.

Partidul a fost foarte clar şi atunci când a spus că doreşte să vadă un angajament privind ajutorul umanitar în Libia, odată ce regimul Gadaffi a fost înlăturat de la putere.

Pe 29 martie a.c., Guvernul Suediei a dat undă verde pentru participarea, la cererea NATO, la acţiunea militară aliată împotriva Libiei, cu 8 avioane JAS Gripen, o aeronavă Hercules şi a un avion de recunoaştere.

Sursa: The Local

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.