Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO – conferinţă privind dezbaterea noului concept strategic

La conferinţa privind iniţierea a dezbaterilor pentru un nou concept strategic al Alianţei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer a declarat că “NATO trebuie să devină o organizaţie mai puţin plictisitoare, a subliniat secretarul general”.

Actualul concept strategic datează de 10 ani, însă secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a atras atenţia la conferinţa de  din 7 iulie că, “în mare parte, conceptul strategic din 1999 rămâne valabil şi că nu trebuie reinventată roata”.

Ceea ce va rezulta la capătul unui an de dezbateri cu statele membre ale Alianţei şi cu societatea civilă se doreşte a fi un document care să completeze actualele obiective, aşa încât Alianţa să răspundă noilor provocări de securitate, iar secretarul general Jaap de Hoop Scheffer le-a enumerat.
Este vorba despre:
– securitatea energetică a statelor membre NATO;
– atacurile cibernetice;
– implicaţiile schimbărilor climatice asupra stabilităţii statelor şi de împărţirea resurselor naturale preţioase, precum apa.

Secretarul general NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a sintetizat cele mai importante mesaje ale conferinţei desfăşurate pe tot parcursul zilei.

“Din dezbateri o concluzie îmi este clară – NATO nu-şi mai poate permite să fie o organizaţie plictisitoare! Acele zile au trecut, pentru că NATO nu mai poate funcţiona fără un serios sprijin politic, parlamentar şi public. Consider că acesta este unul dintre mesajele foarte clare ale acestei conferinţe.
Necesitatea de a comunica pentru a obţine sprijinul public pentru misiunile Alianţei şi pentru ca cetăţenii ţărilor membre să înţeleagă ameninţările pentru securitatea statelor lor a fost subliniată în numeroase intervenţii”.

“Fostul secretar de stat american, Madeleine Albright, a insistat însă şi pe felul în care va fi inclus în noul concept strategic un plan de explicare a acţiunilor NATO în restul lumii, nu numai în comunitatea trans-atlantică. Ea a vorbit despre redefinirea relaţiilor NATO cu restul partenerilor internaţionali, precum Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană şi a avut un accent special pentru relaţia cu Rusia, o potenţială sursă de divergenţe în cadrul NATO”, a mai spus Scheffer.

La rândul său, Madeleine Albright, a spus:
“Noul concept strategic trebuie să fie suficient de flexibil pentru a accepta Rusia ca partener, dar şi suficient de ferm pentru a impune Kremlinului respectarea propriilor obligaţii!”.

Sursa: RADOR

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “NATO – conferinţă privind dezbaterea noului concept strategic”

 1. OBAMA says:

  Comunicarea necesara pentru a obtine sprijinul opiniei publice…Doar la ei.

 2. DE CE BAL says:

  O sa ajungem si noi sa acceptam Rusia ca partener. O sa fie mai greu de gasit translatorii.

 3. anonim says:

  Ar mai fi de semnalat si conferinta lui Scheffer de la Chatham House din 20 iulie.
  http://www.chathamhouse.org.uk/files/14400_200709scheffer.pdf

  ps: felicitari pentru blog.