Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO dezbate metodele de raspuns impotriva atacurilor cibernetice

La Tallinn, se desfasoara  o conferinţă a NATO consacrată războiului electronic şi securităţii naţionale şi globale în faţa numărului tot mai mare de atacuri informatice.

La conferinta participa 300 de experţi din 37 de ţări.

Directorul Centrului de apărare cibernetică al NATO, cu sediul la Tallinn, colonelul Ilmar Tamm, a declarat in cadrul Conferintei ca “Crearea unor forţe specializate (…), aşa cum doresc unele ţări, pentru a contracara ameninţarea atacurilor cibernetice care progresează rapid, se află în centrul conferinţei anul acesta”.

Potrivit colonelului Tamm, “numărul atacurilor pe Internet în 2010 a crescut cu 93 la sută în raport cu 2009″, lucru care ar impune “crearea unor structuri legale şi strategice pentru a ajuta decidenţii să ştie cum să reacţioneze”, a precizat el.

Conferinţa de la Tallinn, care trebuie să dureze până vineri, coincide cu o reuniune de miercuri, la Bruxelles, a miniştrilor Apărării din statele Alianţei, care urmează să adopte o nouă politică de apărare cibernetică a NATO.

La Tallinn, experţii vor discuta despre soluţii inovatoare privind securitatea informatică, a explicat colonelul Tamm.
Printre aceşti experţi se află şi Ralph Langner, informatician german care a condus cercetările privind virusul Stuxnet, considerat prima “armă cibernetică” din lume.

Keir Giles, de la Centrul britanic de studii pe tema conflictelor, va prezenta o analiză privind atacurile informatice globale provenind din Rusia.

Experţii vor discuta şi decizia recentă a autorităţilor americane de a considera atacurile informatice drept atacuri militare.

“Sprijinul de care iniţiativa americană s-a bucurat în multe ţări, în special Estonia şi Marea Britanie, arată interesul lor tot mai mare pentru a discuta răspunsuri militare la atacurile informatice”, a afirmat colonelul Tamm.

“Este vorba despre o etapă logică pentru forţele armate să îşi dezvolte capacităţile de a contracara atacuri cibernetice şi să pregătească un răspuns proporţional”, a adăugat el.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.