Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO dislocă unităţi de apărare antiaeriană la graniţa dintre Turcia şi Siria

Sistem AA Patriot

NATO va desfăşura mai multe baterii de rachete sol-aer tip Patriot la frontiera dintre Turcia şi Siria pentru a proteja regiunea de eventuale atacuri venite din Siria pe fondul existenţei unui adevărat război civil în această ţară. Teritoriul turc este lovit de două săptămâni de proiectile siriene.

Armata germană va oferi una sau două baterii de rachete şi un personal de până la 170 de militari pentru acest dispozitiv. Guvernul german a asigurat că aceste rachete vor fi folosite doar în caz atac sirian şi că desfăşurarea sistemului nu vizează doar simpla descurajare a Damascului.

SUA şi Olanda vor disloca şi ele mai multe baterii pentru sistemul de apărare, având în vedere că alături de Germania sunt singurele ţări ale NATO care dispun de rachete Patriot tip PAC-3, de ultimă generaţie, capabile să neutralizeze proiectile sau să doboare avioane.

Este de aşteptat ca Turcia să ceară oficial NATO desfăşurarea acestui dispozitiv la frontiera sa, la zece zile după ce Ankara anunţase că va recurge la Alianţă pentru apărarea teritoriului său.

Deşi sprijinul nu are o mare valoare militară, armata turcă fiind bine înzestrată iar atacurile de pe teritoriul sirian fiind sporadice, mai mult provocări, decizia este menită să arăte fermitatea Alianţei de a sprijini un membru aflat în dificultate şi a pune presiune pe Siria. Este totodată posibil ca regimul de la Damasc să caute salvare tocmai în provocarea unei crize internaţionale prin extinderea conflictului în ţările vecine.

sursa: Hurriyet Daily News

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “NATO dislocă unităţi de apărare antiaeriană la graniţa dintre Turcia şi Siria”

  1. ANDU says:

    SPER SA NU AIBA TUPEU PONTA SI CHIORU BETIV SA CHEME MILITARII SA APERE TARE IN RAZBOIUL ACESTA,CARE VINE.
    CA SE VOR TREZII CU UN GLONT IN CAP.