Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO forta de ocupatie in Afganistan?

Intr-o conferinta de presa, preşedintele afgan, Hamid Karzai, a declarat, referindu-se la repetatele incidente de securitate in urma carora numerosi civili afgani sunt ucisi de militarii straini ca “dacă trupele internaţionale vor continua să bombardeze case afgane în condiţiile în care Guvernul le-a interzis, atunci prezenţa lor nu va mai fi considerată a unei forţe care duce un război contra terorismului, ci a unei forţe de ocupaţie”.

“Bombardamentele caselor afgane este interzis”, a continuat Karzai. “Acest lucru trebuie să înceteze, sau într-o zi va trebui să luăm o decizie unilaterală pentru a înceta”, a precizat el, fără a explica ce decizia ar putea lua.

Ca replica, purtătoarea de cuvânt a Alianţei Nord-Atlantice,  Oana Lungescu, a declarat ca “Raidurile aeriene ale NATO asupra unor case din Afganistan sunt necesare şi vor continua, în coordonare cu forţele afgane”.

Aceste raiduri “sunt necesare şi continuă să fie necesare”, a precizat Oana Lungescu, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Alianţei de la Bruxelles.

“Ele trebuie să fie efectuate în coordonare şi în colaborare cu forţele de securitate afgane”, a adăugat ea.

Purtătoarea de cuvânt a deplâns pierderile civile subliniind că NATO şi autorităţile afgane au demarat o anchetă după moartea a 14 civili, între care zece copii, sâmbătă, în timpul unui bombardament al elicopterelor asupra a două case din provincia Helmand.

Coaliţia internaţională a NATO riscă să se transforme într-o “forţă de ocupaţie” în ochii afganilor, dacă va continua să ucidă civili în cursul operaţiunilor sale, a avertizat marţi preşedintele afgan, Hamid Karzai.

“Fiecare viaţă este preţioasă şi regretăm pierderea oricărei vieţi”, a replicat purtătoarea de cuvânt a NATO.

“Aceste operaţiuni sunt efectuate împreună cu forţele afgane şi cred că în 85 la sută din cazuri nu se trage nici un foc de armă”, a adăugat ea, precizând că comandanţii NATO “nu menajează nici un efort pentru a se asigura că (aceste operaţiuni) nu antrenează pierderi de vieţi omeneşti”.

“Continuăm să luăm foarte în serios preocupările exprimate de preşedintele Karzai”, a continuat Oana Lungescu.

Pierderile civile sunt un subiect sensibil în Afganistan, unde zece ani de prezenţă militară străină alimentează sentimentele antioccidentale.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “NATO forta de ocupatie in Afganistan?”

 1. altfel says:

  Daca pana si asta, care a fost pus de americani, a ajuns sa formuleze o asemenea amenintare … Ce ti-e si cu impunerea democratiei astea! Eu cred ca, de fapt, nu s-a-nteles cu americanii la cota de mac. Pe bune! Ca altceva nu se face acolo. Aia cu democratia e o vrajeala de care rade si Obama cand o spune. In rest, se mai inlocuiesc rezervele de alimente si munitii, se mai experimenteaza cate o arma sau cate o procedura. Si se mai ofera unor ministri falsi la suflet sa se manifeste cu ocazia inmormantarii unor naivi care-si pierd viata pe acolo.

 2. altfel says:

  Am facut “pana prostului”, adica am mancat un cuvant mai sus. “…Si se mai ofera unor ministri falsi la suflet SANSA sa se manifeste cu ocazia inmormantarii unor naivi care-si pierd viata pe acolo”.

 3. Schwartzkopff says:

  altfel,
  De la tine generale astept mai mult decat o interpretare comuna, standard si bazata pe teoria conspirativitatii.
  Karzai este un mare corupt si nu cred ca te-am surprins cu ceva daca am spus asta. Strigatul lui disperat la adresa fortelor de coalitie cum ca ar fi forte de ocupatie seamana foarte tare cu afirmatia lui ceasca cum ca tot ce se intampla in decembrie ’89 se datora “aginturilor straine”. Or fi si interese economice, geopolitice etc dar cand vorbeste Obama, Karzai trebuie sa-si ia notite… si nu numai el.

 4. Don Quijote says:

  Nu e o interpretare comuna. Este o interpretare la misto’. Dar pe subiect. Cea ce tu vrei sa zica se poate explica prin , economie , sociologie , geopolitica , viteza si accesul informatie .. bineinteles vorbim de globalizare. Da , vesnica lupta pentru resurse dar acum desavarsita la mod superlativ.

 5. Altfel says:

  Schwartzkopff,
  Desi nu stiu ce vrei sa zici cu acel “generale”, intrucat te-ai adresat lui “altfel” cred ca vorbeai cu mine. De aia te intreb: Cum s-ar numi, dupa ce regula vrei tu, fortele straine din Afganistan? Ca daca sunt de eliberare, inseamna ca si alea sovietice din 1968 care s-au dus la Praga erau tot de eliberare, mai ales ca alea avusesera si o chemare din partea conducerii de atunci a Cehoslovaciei, ceea ce lipseste in Afganistan.

 6. Schwartzkopff says:

  Altfel,
  Consiliul de Securitate al O.N.U., prin rezoluţia nr.1386 a instituit misiunea ISAF
  mai multe gasesti la linku de mai jos>

  http://daccess-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/N10/579/16/PDF/N1057916.pdf?OpenElement

  “Acting for these reasons under Chapter VII of the Charter of the United
  Nations,
  1. Decides to extend the authorization of the International Security
  Assistance Force, as defined in resolution 1386 (2001) and 1510 (2003), for a period of twelve months until 13 October 2011….”

 7. Altfel says:

  Pai cine vorbeste de ISAF? Iar Consiliul de Securitate al ONU a instituit si Zona de Interdictie Aeriana in Libia. Si? Ceea ce se petrece acolo este “interdictie aeriana”? Si cand s-a dus ISAF in Afganistan? Nu cumva, americanii erau acolo cand s-a instituit ISAF? Acuma depinde ce vrem-sa spunem lucrurilor pe nume, sau sa facem propaganda.

 8. aladin says:

  Argumentele cu ISAF care sa certifice ce au cautat americanii in Afganistan sunt la fel de temeinice ca bacteria e coli din castravetii spanioli care face ravagii la nemti si aproape numai la ei.