Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO intenţionează să-şi reducă efectivele din Kosovo

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat, la Pristina, că “NATO intenţionează să-şi reducă treptat numărul trupelor alocate pentru Kosovo, de la 10.000 de soldaţi la ora actuală la numai 2.000″.

Rasmussen a precizat că nu există o decizie definitivă în acest sens, deoarece măsura depinde de o eventuală îmbunătăţire a stării de securitate în zonă.

“Când condiţiile o vor permite, intenţia noastră este de a reduce numărul de trupe ale KFOR (forţa internaţională din Kosovo). Prima măsură pe care o vom pune în aplicare este reducerea numărului de soldaţi până la 5.700″, a spus Rasmussen.

La începutul acestui an, efectivele KFOR au fost reduse de la 15.000 la 10.000 de soldaţi.

Anterior, comandantul forţelor aliate, amiralul James Stavridis, anunţase că NATO şi-ar putea accelera planurile de reducere a prezenţei militare în Kosovo, de la 15.000 la 5.000 de soldaţi KFOR în acest an.

Secretarul general a mai spus, totodată, că NATO va rămâne în Kosovo atâta timp cât va fi necesar.

“Situaţia de securitate continuă să se îmbunătăţească. Mai există complicaţii politice şi unele incidente ocazionale, însă tendinţa generală este că lucrurile se îndreaptă în direcţia corectă”, a spus Rasmussen în cadrul unei conferinţe de presă ţinute la sediul general al KFOR.

“Orice decizie va fi bazată pe o analiză exhaustivă, atât a situaţiei militare, cât şi a celei politice. În final, soluţia pentru o stabilitate de durată în Kosovo şi în toată regiunea va fi integrarea europeană”, a conchis Rasmussen.

Până acum, 69 de ţări au recunoscut independenţa Kosovo, în timp ce Serbia continuă să respingă acest lucru şi propune noi discuţii cu privire la statutul final.

sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.