Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO nu e gata să intervină în Libia

Libia - situatia de securiatete la 02 martie 2011 foto Le Figaro

În cadrul reuniunii de miercuri, 02 martie, a ambasadorilor celor 28 de ţări membre NATO desfăşurată la Bruxelles, a reieşit clar că  opţiunea unei intervenţii militare a NATO în Libia suscită diviziuni profunde în cadrul Alianţei.

Motivul invocat sunt temerile legate de reacţia ce ar avea-o intevenţia în lumea arabă, a reticenţelor statelor arabe de a vedea Alianţa Nord-Atlantică extinzându-şi sfera de influenţă, dar şi din cauza complexităţii operaţiunii.

Punctul de vedere francez este de a se crea o zonă de interdicţie aeriană cu condiţia ca această să nu fie activată decât pe baza unei decizii a Consiliului de Securitate al ONU, a precizat de la Paris, noul ministru francez de externe, Alain Juppé.

De altfel, o purtătoare de cuvânt a NATO, Carmen Romero, a declarat că “Secretarul general (Anders Fogh) Rasmussen continuă să consulte partenerii internaţionali pentru a fi pregătit să acorde asistenţă în cazul în care ni se va cere”.

Concluzia a exprimat-o sec, secretarul american al Apărării, Robert Gates: “nu există un consens în cadrul NATO pentru a se recurge la forţă în Libia şi pentru a se instaura o zonă de interdicţie a zborurilor”.

Alte poziţii exprimate:

Turcia: premierul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat: “Trebuie să intervină NATO în Libia? Ar fi absurd. NATO nu are ce face acolo”.

Franţa:  ministrul francez de externe, Alain Juppé: “Franţa se teme de un protest colectiv pe malul sudic al Mediteranei. O operaţiune a NATO în Libia “ar putea reuni împotriva nordului Mediteranei opiniile publice şi popoarele arabe”.

Rusia: reprezentantul permanent al Rusiei la NATO, Dmitri Rogozin, a afirmat că “Evenimentele recente oferă un pretext NATO de a încerca să se implanteze în această regiune, sub pretextul că vrea să calmeze situaţia în Africa de Nord”.

Statele Unite şi Marea Britanie: acestea ar putea teoretic, să decidă să meargă înainte singure, ignorând ONU şi NATO, aşa cum s-a întâmplat în Irak în 1991, după primul război din Golf. Dar, în acest caz, există riscul apariţiei unei crize diplomatice internaţionale şi al reapariţiei diviziunilor transatlantice la un nivel nemaiîntâlnit de la invadarea Irakului, în 2003.

Din punct de vedere militar NATO ar avea mijloacele pentru a impune o zonă de interdicţie aeriană, în pofida complexităţii sale. Acest lucru ar necesita mobilizarea unor avioane de supraveghere de tip Awacs, flotă NATO cu sediul în Germania. Ar mai fi necesare, de asemenea, avioane de vânătoare pentru a repera zborurile suspecte şi pentru intercepţii, avioane de alimentare sau avioane radar. NATO ar putea în acest caz să se sprijine pe bazele aeriene americane din Italia ca placă turnantă.

Acelaşi tip de operaţiune a fost executat de NATO în Bosnia-Herţegovina, începând din 1992. În schimb atunci a avut mandat ONU. Acest lucru este acum complicat, având în vedere diviziunile din cadrul Consiliului de Securitate al ONU.

În acest timp, Muammar Kadhafi organizează contraofensiva împotriva insurgenţilor şi a ameninţat cu mii de morţi în cazul unei intervenţii a occidentalilor.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “NATO nu e gata să intervină în Libia”

  1. CopperNick says:

    Cred ca titlul articolului este eronat. Sau proamerican, probritanic si profrancez. De fapt o parte din statele membre NATO nu au chef sa se implice intr-o zona in care doar unii au interes strategic si intentia de a-si sacrifica soldatii.

  2. grominu says:

    OTAN nu este gata să intervină dar OTPOR o fi? Sau sînt încă la refacere după Egipt?