Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO nu va construi baze militare în Polonia

Conferința GLOBSEC Bratislava 2016

Conferința GLOBSEC Bratislava 2016

În cadrul conferinței pe probleme de securitate, Globsec, care a avut loc în capitala slovacă pe 15 aprilie, 2016, oficiali din SUA si Germania au declarat fără echivoc  că ” NATO nu va construi baze militare în Polonia”, invocând motive tactice și politice.

“NATO nu vorbește despre stabilirea de baze … vom sprijini o prezență crescută, dar o putem face fără baze,” a declarat adjunctul asistentului secretarului Apărării pentru politica europeană și NATO, James Townsend. Comentariul său a fost făcut după ce ministrul de Externe al Poloniei, Witold Waszczykowski, a declarat că dorește “prezența, prezența, prezența și încă o dată prezența” trupelor NATO pe teritoriul Polonia ca un “simbol al gradului de determinare pentru a apăra flancul estic. “

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a declarat anterior, tot la Globsec, că descurajarea Rusiei de către NATO “nu constă în instalarea de baze permanente, ci reprezintă o mișcare inteligentă.” Potrivit acesteia, noua forță de reacție rapidă a NATO este suficientă pentru a se asigura că “Rusia nu trebuie să se gândească să încerce să atace Polonia sau oricare dintre statele baltice”.

Demersul polonez vine înaintea summitului NATO de la Varșovia, care va avea loc în luna iulie 2016. În februarie 2016 miniștrii apărării din NATO au decis în favoarea “rotației continue” de trupe, în locul instalării unor noi baze în estul Europei.

Cu toate acestea, ministrul polonez de externe, Waszczykowski  a solicitat la conferința de la Bratislava mai mult. “Ne așteptăm la decizii care să schimbe starea de securitate a acestei regiuni. Deși aparținem aceleiași organizații, NATO, există statute diferite – unul mai bun în Vest și unul diferit pe așa-numitul flanc estic. Nu există trupe dislocate aici permanent, și nici facilități militare deținute de NATO. Ne așteptăm ca la Summit-ul NATO să se schimbe situația.”

Forța de reacție rapidă NATO presupune constityuirea unei forțe formate din 4.000 de militari americani, care se vor roti în zona Mării Baltice folosind baze temporare pentru câteva luni și participând la exerciții cu militarii statelor din regiune. Pe lângă această rotație se mai prevede înființarea de depozite de tancuri și tehnică grea aprținând SUA dispuse ăn statele de pe limesul estic al Alianței, cu scopul dislocării rapide a efectivelor și asigurării necesarului de echipamente pe teren.

La Summit-ul de la Varșovia se va discuta despre posibilitatea măririi flexibilității actului decizional militar prin lăsarea la dispoziția comandanților NATO a deciziei de a angaja trupele în caz de acțiuni ostile anterior lansării procesului politic de adoptare a deciziei politice politice la Bruxelles. Se apreciază că acest lucru va transmite mesajul că NATO este pregătită să utilizeze disuasiv puterea nucleară dacă este necesar.

Inclus în conceptul războiului modern, rotația forțelor americane în Centrul și Estul Europei este văzută de către responsabilul cu planificarea militară a NATO, Generalul (ceh) Petr Pavla,  a declarat că noile baze ar putea acționa ca un “factor de descurajare politic”, dar au o mică valoare din punct de vedere tactic. “Modern Warfare nu este vorba despre linii fixe și depozite uriașe de oțel … este vorba despre mobilitate și capacitatea de a proiecta puterea în diferite domenii și la diferite niveluri”, a afirmat generalul ceh.

Locțiitorul asistentului secretarului Apărării pentru politica europeană și NATO, James Townsend, a respins pretențiile Rusiei cum că ar fi existat o înțelegere după Războiul Rece care prevedea ca NATO să rămână departe de vecinătatea sa. “Nu a existat niciodată o promisiune făcută alta decât actul fondator NATO-Rusia“, a afirmat el. Prin Tratatul din 1997 NATO se angajează să evite “staționarea permanentă suplimentară a forțelor de luptă substanțiale” aproape de Rusia, dar numai “în actualul … mediu de securitate.”

Ministrul german al Apărării, Von der Leyen, a declarat că Rusia a denunțat unilateral Tratatul de când a invadat Ucraina. Potrivit acesteia NATO ar trebui să “respecte angajamentele actuale”, în scopul menținerii unui moral ridicat.

Pe de altă parte generalul Pavl, consideră că NATO face un “efort politic pentru ca situația să nu degenereze. Păstrăm un profil foarte scăzut. Forța de reacție rapidă nu este pentru a amenința … Noi nu încercăm să aducem o forță militară semnificativă la frontieră.”

Von der Leyen, a declarat că Germania a fost “gata pentru dialog” cu Rusia, dar numai în condițiile în care Rusia era dispusă să respecte normele de bază ale dreptului internațional. Aceasta consideră că invazia din Ucraina a fost o “trezire amară” pentru Germania. “Rusia nu este dușmanul nostru, dar nu mai este partenerul nostru”.

Ministrul german consideră corectă decizia Occidentului de a nu acorda Ucrainei sprijin militar, pentru că războiuldin Ucraina ar fi fost mult mai sângeros. “Cea mai vulnerabilă parte a Rusiei este economia … așa că răspunsul a fost direcționat spre punctul lor cele mai vulnerabil pentru a o face să înțeleagă”, a spus ea, referindu-se la sancțiunile economice ale UE împotriva Rusiei.

Ian Brzezinski, fost oficial al Pentagonului, care în prezent lucrează pentru Atlantic Council, un think tank din Washington, a declarat pentru EUobserver că declarațiile dnei von der Leyen sunt demoralizante pentru Ucraina, care a înregistrat peste 9.000 de morți în război.Pe de altă parte Brzezinski estimează că Rusia va organiza o provocare militară înaintea summitului de la Varșovia.

În sprijinul acestui punct de vedere James Townsend a reamintit că avioane de luptă rusești au simulat atacuri asupra navei USS Donald Cook în Marea Baltică în săptămâna 10-15 aprilie 2016.

Oficialul NATO, generalul Pavl, a declarat că NATO consideră că în circumstanțele actuale, Rusia nu va încerca să destabilizeze Summit-ul NATO. “Rușii încearcă să fie mai deschiși și să intre într-un dialog, astfel încât orice provocare mai mare nu s-ar potrivi cu acest scop.”

NATO și Rusia vor organiza în perioada 18-25 aprilie 2016 o ședința a Consiliului mixt NATO-Rusia, primul de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Secretarul general adjunct al NATO, Alexander Vershbow,  a declarat la Bratislava că NATO va îndemna Rusia să evite manevrele care ar putea provoca un “conflict accidental.”

sursa:  Andrew Rettman, US and Germany say No to Poland on Nato base, EUObserver, BRATISLAVA, 16. Apr, https://euobserver.com/foreign/133084

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “NATO nu va construi baze militare în Polonia”

  1. iorga says:

    Oare se poate ca *leii unora sa li se toceasca sau … sa-si mai piarda din dinti ?*, oare, leii CUI ???.