Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO – Pregătiri pentru “ziua de mîine” în privinţa ameninţărilor cibernetice

Deşi s-a lansat noul Concept Strategic al NATO de la Lisabona, rămân multe semne de întrebare în ceea ce priveşte capacitatea Alianţei de a face faţă ameninţărilor cibernetice. Totodată, nu a fost stabilit clar care este rolul acestei organizaţii în zona spaţiului cibernetic. În acest context, experţi proveniţi din ţări membre NATO au încercat “să descifreze” nivelul ameninţărilor cibernetice, atât la nivel naţional – în cazul fiecărui stat-membru – cât şi internaţional. Aceste dezbateri au avut loc în cadrul unor reuniuni referitoare la strategie.
Dintre numeroase întrebări ridicate, marea dilemă este următoarea: implicarea Organizaţiei în contacararea atacurilor cibernetice este în concordanţă cu angajamentele de bază ale Alianţei? Şi ce provocări reprezintă aceste ameninţări la adresa politicilor de securitate şi de apărare ale statelor?

În acest context, un atelier de lucru susţinut financiar de NATO,va reuni 40 de experţi din state NATO şi din ţările partenere, inclusiv Rusia. Experţii vor trebui să facă propuneri şi şi să ofere soluţii la ceea ce strategia NATO de securitate cibernetică ar trebui să fie.

În acest sens, în  perioada 10-11 octombrie 2011, la Cambridge, în Marea Britanie, se va desfăşura un astfel de workshop,care va încerca să stabilească care sunt ameninţările informatice ce nu aduc prejudicii securităţii şi care ameninţări pot deveni încălcări grave ale securităţii, ce produc efecte economice nefaste.
Subiectele-cheie la acest atelier de lucru vor fi:
– Ameninţări ale securităţii emergente în spaţiul virtual;
– Comandă şi control în spaţiul virtual;
– O “istorie” a eşecurilor privind asigurarea securităţii pe internet;
– Riscurile informatice şi contracararea lor în sectorul privat;
– Asigurarea protecţiei pe internet
– Guvernanţa în spaţiul virtual – drept, cooperare internaţională şi tratat

Participanţii care se vor reuni la Cambridge, vor fi de la Microsoft, Facebook (Marea Britanie), Institutul de Tehnologie din Massachusetts si Universitatea din Cambridge. Reunirea lor în cadrul atelierului de lucru va contribui la elaborarea unor opinii şi analize referitoare la noua faţetă a mediului internaţional de securitate.
Este din ce în ce în ce mai evident că mulţi analişti pe probleme de securitate recunosc importanţa apărării cibernetice. De aceea, nivelul de asigurarea a securităţii “e-domeniului” trebuie privită pe “picior de egalitate” cu preocupările
“tradiţionaliste” ale NATO.
Care ar fi motivele ce ar putea determina o nouă ierarhizare a priorităţilor?
Principalul motiv ar fi cel financiar. Mai exact, raportul costuri-beneficii, în cazul executării unor atacuri cibernetice este unul favorabil în privinţa beneficiilor. Aceasta, în comparaţie cu susţinerea fianciară a unor operaţiuni militare convenţionale. De aceea, există posibilitatea ca efectuarea unui atac cibernetic asupra unui stat NATO să înlocuiască, în viitorul nu foarte îndepărtat, o agresiune militară efectivă. Motivată de aceleaşi raţiuni financiare.
De aceea, analiştii consideră că acest fel de atacuri trebuie să se situeze în prim-planul ameninţărilor la adresa securităţii Alianţei, implicit a statelor-membre.
Din acest motiv, trebuie elaborată o nouă strategie de securitate, care să preîntâmpine ameninţări ce pot deveni foarte reale, foarte curând. Chiar “de mîine”.

 

Sorina Bruj

Infomondo militar

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “NATO – Pregătiri pentru “ziua de mîine” în privinţa ameninţărilor cibernetice”

  1. Ion Uta Supritu says:

    Vom fi tot ceea ce am fost si mai rau decat atat. S-a dovedit necesara controlarea spatiului cibernetic, pentru ca, pe langa constrangerile fizice ce se pot aplica, trebuie aplicate si restranse toate libertatile de exprimare. Atunci va exista un control total al marii mase de oameni. O sa ne fie dor de regimul din Romania de pana in 1989.