Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO – pregătită să intervină în Libia

NATO consideră că evoluţia evenimentelor din Libia a luat o asemenea turnură încât Alianţa este pregătită să intervină în această ţară, în cazul în care primeşte mandat. Declaraţia a fost făcută de Secretarul general al organizaţiei, Anders Fogh Rasmussen.
“Timpul continuă să preseze (…) NATO se consultă, de mai multe zile, cu alte organizaţii internaţionale şi regionale şi urmăreşte desfăşurarea evenimentelor, care se succed cu rapiditate”, a declarat el, în deschiderea unei reuniuni de două zile a miniştrilor Apărării din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

“NATO trebuie să aibă îndeplinite trei condiţii înainte de a acţiona.Dacă este demonstrată nevoia, dacă mandatul juridic este clar, iar susţinerea regională fermă, suntem pregătiţi să oferim ajutorul nostru”, a declarat el.

NATO, a continuat Rasmussen, a extins, deja, supravegherea aeriană din sectorul central al Mediteranei, crescând la 24 de ore, în loc de zece ore cât era anterior, timpul de patrulare a avioanelor sale radar, de tip Awacs, mobilizate în sector de la sfârşitul lui 2009, în cadrul eforturilor de prevenire a terorismului.

Măsura a fost pusă în aplicare de joi dimineaţa, a precizat, pentru AFP, citat de MEDIAFAX, un diplomat din cadrul NATO.

În ceea ce priveşte eventualitatea unei zone de interdicţie în spaţiul aerian al Libiei, propusă în Consiliul de Securitate al ONU de Franţa şi Marea Britanie, nu toate ţările din cadrul NATO sunt pe aceeaşi lungime de undă.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “NATO – pregătită să intervină în Libia”

  1. CopperNick says:

    Tare sunt curios sa vad ce natiuni vor da curs mandatului si se vor angaja. Si ce vor primi dupa debarcarea lui Gaddafi. Adica acces la petrol, proiecte de reconstructie si altele, toate banoase. Si acum am in minte facilitatile obtinute de polonezi dupa razboiul din Irak.

  2. Bure Bista says:

    @CopperNick

    Se vor angaja natiuni cu interese directe acolo. Apoi slugoii de profesie. Si la final milogii.