Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO – pro iniţierea procesului de pre-aderare a Bosniei la organizaţie

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a confirmat faptul că “alianţa militară ar saluta intrarea Bosniei şi Herţegovina în rândurile sale”. El a adăugat că “acest proces se va derlua în unele condiţii”.
Rasmussen, alături de ambasadorii statelor membre NATO din Bosnia, s-a întâlnit la Sarajevo cu preşedinţia colectivă a Bosniei pentru a discuta planul de acţiune pentru aderare la NATO-(MAP).

La începutul lunii, aliaţii NATO au acceptat să primească participarea Bosniei în MAP, când vor începe progresele în reformele necesare.

Rasmussen sublinia că “uşa este deschisă”, iar NATO este pregătită să ajute Bosnia pe drumul spre calitatea de membru.

Cu toate acestea, o serie de chestiuni, din care multe nu sunt legate direct de securitate, trebuie rezolvate înainte ca statul balcanic să poată participa la procesul de pre-aderare.

Rasmussen preciza că reforma instituţională şi respectul pentru drepturile omului sunt de interes pentru NATO.

Haris Silajdzic, reprezentând preşedinţia, arăta că Bosnia a decis anterior de întâlnirea cu şeful NATO să distrugă surplusul de arme şi muniţie.

El preciza de asemenea că trimiterea de trupe bosniace în Afganistan ca parte a Forţei Internaţională de Asistenţă de Securitate (ISAF) va fi pe agenda preşedinţiei.

O decizie referitoare la admiterea Bosniei în MAP este aştptată în timpul întâlnirii miniştrilor apărării a NATO, pe 22 aprilie la Tallinn, Estonia.

Sursa: Antena3

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.