Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO reia contactele politice formale cu Rusia

Miniştrii de externe din NATO, reuniţi pe 5 martie la Bruxelles, au decis să reia contactele politice formale cu Rusia, după ce acestea au fost îngheţate în urmă cu şapte luni. Anunţul a fost făcut de Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

“Miniştrii s-au înţeles să reia formal Consiliul NATO-Rusia, inclusiv la nivel ministerial, cât de repede se poate după summitul NATO de la Strasbourg şi Kehl, pe 3 aprilie”.

Miniştrii de externe ai statelor NATO au suspendat Consiliul în august 2008, după conflictul militar dintre Rusia şi Georgia.

Scheffer a precizat că reluarea contactelor formale cu Rusia “nu înseamnă că NATO şi-a schimbat poziţia faţă de comportamentul Rusiei, în special faţă de relaţia acesteia cu Georgia”.

“Dacă reluăm Consiliul NATO-Rusia, vom cere Rusiei să îşi îndeplinească obligaţiile faţă de Georgia”. În acest sens, Alianţa va cere Moscovei să se retragă din localiţiile pe care a promis că le va părăsi.

Şeful NATO a mai spus că Alianţa se opune recunoaşterii de către Rusia a celor două regiuni separatiste din Georgia- Abhazia şi Osetia de Sud- ca state independente şi intenţiei Moscovei de a construi baze militare pe aceste teritorii.

Secretarul General a afirmat că “cele două părţi ar trebui să discute aceste subiecte, chiar şi atunci când se situează pe poziţii diametral opuse”.

De asemenea, el a declarat că “NATO şi Rusia trebuie să coopereze în Afganistan, în lupta contra terorismului şi în prevenirea răspândirii armelor de distrugere în masă”.

Sursa: Mediafax

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “NATO reia contactele politice formale cu Rusia”

  1. DE CE BAL says:

    Moscovei i s-a intins o mana.