Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO – Reuniunea miniştrilor apărării

reuniunea ministrilor apararii din statele NATO. foto nato.intMiniştrii apărării din statele membre NATO s-au reunit a Bruxelles pentru a dezbate situaţia implementării Planului de acţiune pentru creşterea capacităţii operaţionale a NATO.
Totodată au fost luate în discuţie obiectivele stabilite pentru Summitul de la Varşovia în domeniul adaptării strategice a Alianţei, precum şi “evoluţiile strategiei NATO pentru contracararea războiului hibrid şi posibilele căi de îmbunătăţire a apărării cibernetice”, potrivit unui comunicat al MApN.

Un alt subiect aflat pe agenda reuniunii a vizat situaţia de securitate din Afganistan şi Siria. Ultimele evoluţii a situaţiei din regiune, în mod particular, evenimentele din Kunduz prezintă suficiente motive de preocupare faţă de evoluţiile de securitate din Afganistan.
În acelaşi timp, situaţia din Siria reprezintă, în opinia miniştrilor apărării, un motiv de preocupare, în special din perspectiva efectelor generate în planul securităţii din regiune, cât şi al consecinţelor umanitare.

„Date fiind provocările majore de securitate la adresa Alianţei Nord-Atlantice, considerăm că se impune continuarea şi consolidarea măsurilor de asigurare, a declarat ministrul Apărării, Mircea Duşa.

Duşa a subliniat faptul că “ţara noastră acordă o importanţă deosebită evoluţiilor legate de dezvoltarea opţiunilor de comandă-control disponibile la nivel aliat în regiune”.
„După cum deja cunoaşteţi, am finalizat demersurile necesare operaţionalizării pe teritoriul naţional a Unităţii de integrare a forţelor NATO. Complementar, continuăm demersurile privind constituirea Comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, pentru care ne-am planificat ca, până la Summit-ul de la Varşovia, să fie atinsă Capacitatea Operaţională Iniţială, urmând ca în luna aprilie 2018 să fie declarată capabilitatea operaţională completă”, a precizat ministrul Duşa.

În contextul celor discutate în cadrul reuniunii, ministrul român a accentuat faptul că “România şi-a redefinit contribuţia la Forţa consolidată de Răspuns în cadrul eforturilor aliate de reducere a deficitelor pentru 2016, suplimentând nivelul de participare pe dimensiunea capabilităţilor aeriene cu două elicoptere de căutare-salvare şi patru elicoptere de transport”.

În cadrul reuniunii, miniştrii apărării au stabilit înfiinţarea a două noi Unităţi de integrare a forţelor în Slovacia şi Ungaria, precum şi continuarea procesului de operaţionalizare a Strategiei Maritime a Alianţei.

Un subiect important l-a reprezentat pregătirea agendei Summit-ului NATO de la Varşovia, în domeniul adaptării strategice a Alianţei la noul mediu de securitate.

În continuarea programului reuniunii, ministrul Mircea Duşa a participat la sesiunea de lucru NATO-Georgia, unde s-au analizat relaţiile Alianţei cu Georgia, reformele acestei ţări în domeniul apărării şi stadiul implementării Pachetului substanţial de sprijin al NATO pentru Georgia.

Sursa: comunicat de presă MApN

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “NATO – Reuniunea miniştrilor apărării”

 1. Pasarar cu Pusca says:

  Principiul actiunii si reactiunii
  1. Actiune: Dieselgate – un atac American la un exponent al UE. Un semnal transmis de catre SUA catre UE sa se alinieze actiunilor NATO.
  2. Reactiune:
  a. Declaratia Presedintelui Comisiei Europene cu privire la relatia UE Rusia
  b. Semnarea acordului de reluare a furnizarii de gaz prin Ucraina
  3. Actiune: interventiile aeriene americano-turce in Siria
  4. Reactiune:
  a. exod de populatie catre UE
  b. sprijinul pasiv al Iranului pentru Rusia. Abtinerea in declaratii cu privire la rachetele cazute pe teritoriul iranian
  c. interventie militara rusa in sprijinul conducerii politice a Siriei
  d. violarea spatiului aerian turc de catre avioane ruse (testarea nivelului de sensibilitate inaintea unui raspuns militar)
  e. semnale ale prezentei militare chineze in Siria