Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO saluta ratificarea de catre SUA a noului tratat START

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a salutat ratificarea de către SUA a noului tratat START de dezarmare nucleară convenit cu Rusia.

Acesta a apreciat documentul drept foarte favorabil cooperării aliaţilor occidentali cu Moscova.

“Salut ratificarea noului tratat, care contribuie semnificativ la securitatea euroatlantică”, se arată într-un comunicat difuzat de secretarul general al Alianţei militare occidentale.

“Reducerea arsenalelor rus şi american de arme nucleare strategice va deschide calea unor iniţiative în materie de control al armamentului clasic şi atomic ce vor întări securitatea în zona euroatlantică şi dincolo de ea”, a apreciat Rasmussen.

Secretarul general al NATO a făcut astfel aluzie la posibilitatea relansării tratativelor cu Moscova cu privire la tratatul CFE de limitare a forţelor convenţionale în Europa, a cărui aplicare a fost suspendată sine die de Rusia, acum trei ani.
Rasmussen s-a referit de asemenea la o eventuală începere a negocierilor cu Rusia privind reducerea armelor nucleare tactice cu rază scurtă de acţiune, ce reprezintă de asemenea un obiectiv prioritar pentru Washington.

Anders Fogh Rasmussen a menţionat că la recentul summit NATO-Rusia de la Lisabona de la sfârşitul lui noiembrie cele două părţi au convenit să examineze modalităţi de cooperare la un scut antirachetă, care să le protejeze populaţiile de eventuale atacuri. Atunci, şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state aliate ale SUA au îndemnat Congresul american să nu tergiverseze ratificarea noului START, pentru a nu împiedica Alianţa atlantică şi Rusia să devină parteneri strategici.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.