Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO şi Moscova vor reluara colaborarea în domeniul militar

Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anuntat vineri 04 decembrie, dupa reuniunea de la Bruxelles a Consiliului Rusia-NATO, la nivel de ministri de Externe, ca Alianta Nord-Atlantica si Moscova au convenit reluarea colaborarii in domeniul militar.

“Ne-am inteles asupra unui plan comun de actiuni in 2010, inclusiv asupra reluarii colaborarii noastre militare”, a subliniat Rasmussen, in cadrul unei conferinte de presa.

Rasmussen a adaugat ca partile au convenit de asemenea sa inceapa o examinare in comun a provocarilor si amenintarilor actuale si totodata sa gaseasca modalitatile pentru a face mai eficienta activitatea Consiliului Rusia-NATO, organism de dialog intre Moscova si statele membre ale Aliantei.

El a indicat ca lupta impotriva terorismului constituie una din principale directii ale colaborarii dintre Moscova si NATO, adaugand ca recentul atentat din Rusia impotriva rapidului Nevski Express, soldat cu 26 de morti, este un exemplu de terorism.

Cu toate aceste intelegeri, intre Alianta si Rusia raman anumite divergente, mai ales in privinta Georgiei si a extinderii blocului nord-atlantic, a adaugat Rasmussen, exprimandu-si speranta ca aceste divergente nu vor afecta colaborarea dintre Moscova si organizatia pe care o conduce.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat la randul sau, ca, in cadrul reuniunii Consiliului Rusia-NATO, partea rusa a atras atentia asupra ,”riscurilor legate de continuarea livrarilor de armament catre Georgia”. “Speram ca tarile Aliantei sa traga concluziile necesare din evenimentele petrecute in august anul trecut”, a afirmat Lavrov, citat de ITAR-TASS.

Ministrul rus de Externe a calificat ca “politizate” aprecierile cuprinse in documentele aprobate in cadrul Consiliului cu privire la conflictul din Caucaz si a tinut sa precizeze ca Rusia nu-si va anula decizia de recunoastere a independentei republicilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, decizie luata imediat dupa incetarea conflictului din august 2008.

sursa: Ziua

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.