Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO şi România – Memorandum pentru cooperare în domeniul securităţii cibernetice

NATO şi România au semnat pe 18 octombrie, la Bruxelles, un Memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul securităţii cibernetice.
Documentul a fost semnat de Jamie Shea, adjunct al asistentului secretarului general NATO pentru provocările de securitate emergente, de generalul Dumitru Cocoru, adjunct al directorului Serviciului Român de Informaţii, în calitate de autoritate naţională în acest domeniu.
“Este un document foarte important atât pentru NATO, cât şi la nivel naţional pentru România, pentru că acum NATO şi România vor crea un sistem structurat pentru cooperare în mai multe aspecte ale securităţii cibernetice. Vom putea schimba informaţii şi NATO va putea trimite la Bucureşti, în caz de nevoie, echipe de reacţie rapidă în caz de atacuri sau incidente cibernetice. De asemenea, vom putea trage învăţămintele necesare din situaţiile cu care se confruntă statele membre, în acest caz România, în domeniul securităţii cibernetice”, a declarat reprezentantul Alianţei într-o conferinţă de presă, citat de AGERPRES.

Jamie Shea a spus că nu se poate garanta faptul că atacuri cibernetice precum cel produs în urmă cu câţiva ani în Estonia sunt absolut excluse – ţinând cont de specificul acestei ameninţări – dar atacurile pot fi detectate mai rapid.

“Este atât de uşor pentru persoane private sau grupuri să organizeze atacuri cibernetice. Aşa cum ştiţi, această ameninţare are un mare grad de asimetrie – atacurile sunt atât de uşor de pus la cale şi ieftine, iar apărarea este atât de scumpă şi complicată. Aşadar, este evident că nu putem preveni atacuri, dar ceea ce putem face este să detectăm faptele mai devreme, iar în acest caz răspunsul va fi mai rapid, iar pagubele mai reduse”, a explicat oficialul NATO.

La rândul său, generalul Dumitru Cocoru a apreciat că Memorandumul de înţelegere va extinde spaţiul de cooperare între NATO şi România şi va defini proceduri comune de acţiune. În acest fel, cooperarea între cele două părţi va deveni mai eficientă în gestionarea cazurilor de atacuri cibernetice (culegere de informaţii, identificare posibil atac, analiză, investigare şi reacţie).

Semnarea memorandumului de înţelegere pentru cooperare în domeniul securităţii cibernetice face parte din acţiunile prevăzute pentru implementarea noului Concept strategic al NATO, adoptat la Summitul de la Lisabona.

Sursa:  AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.