Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

NATO şi Rusia din nou împreună

Se pare că relaţiile tensionate dintre NATO şi Rusia au luat sfârşit. Astfel, Alianţa Nord-Atlantică va beneficia din nou de cooperarea Moscovei.  NATO şi Statele Unite au nevoie de ajutor în Afganistan, iar Moscova a declarat că  “este gata să sprijine operaţiunile din această regiune”.
“Avem o responsabilitate specială în Afganistan, din cauza traseului transportului de marfă, care trece prin Rusia. Avem, de asemenea, o mulţime de misiuni pe care le putem îndeplini aici şi suntem decişi să asistăm forţele internaţionale, a declarat Şeful Statul Major General al Forţelor Armate din Rusia, generalul Nikolai Makarov, citat
de EURONEWS şi preluat de RADOR.

“Suntem, de asemenea, pregătiţi să acordăm asistenţă militară pentru instruirea forţelor de poliţie din Afganistan. Pentru început, însă, analizăm posibilitatea trimiterii unor elicoptere în Afganistan, pentru că este nevoie de ele”, a mai spus Makarov.

Cooperarea NATO – Rusia a fost posibilă în urma eforturilor preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, şi a preşedintelui Rusiei, Dimitri Medvedev, de a îmbunătăţi relaţiile dintre cele două ţări.

În plus, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a cerut sprijinul Rusiei în cadrul operaţiunilor care se desfăşoară în Afganistan. În anii ’80, Rusia a pierdut 15.000 de soldaţi în războiul împotriva mujahedinilor din Afganistan.

În 2008, în timpul războiului din Georgia, Rusia a retras sprijinul acordat NATO.

Sursa: EURONEWS, RADOR

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “NATO şi Rusia din nou împreună”

  1. micutzul says:

    NATO a suspendat relaţiile sale la nivel înalt cu Rusia in ziua de 19 august 2008, după conflictul dintre Rusia şi Georgia. Ulterior Alianta Nord/Atlantica si/a dat seama ca nu poti jongla in lume fara sa ai piedici puse de Rusia. Si fiindca Rusia este condusa de barbati adevarati , Nato s/a simtit obligata sa reia legatura cu acest stat. Purtatorul de vorbe al aliantei pe langa Medvedev a fost Berlusconi , iar ulterior ministrul rus Lavrov s/a intalnit cu reprezentanti ai statelor membre Nato, nu stiu daca si ai Romaniei. Asa cum am mai spus intr/o postare, se pare ca Afganistanul este depozitarul unor mari si felurite zacaminte. Interesul statelor puternice in acea zona , presupun ca nu are nimic de/a face cu invatarea democratiei de catre talibani sau ceilalti afgani. Cum este privita tara noastra la masa impartelii , am vrut sa zic tratativelor, se vede din imaginile cand Berlusconi il impinge pe ala sa/si faca loc.
    CONCLUZIE .. DACA NU AI UN PRESEDINTE DESTEPT SI PUTERNIC, DACA NU AI UN GUVERN A CARUI POLITICA EXTERNA SA/TI FACA CINSTE, DACA NU AI O ARMATA CARE SA/TI ASIGURE UN LOC LA MASA TRATATIVELOR, ATUNCI POTI SA PLECI IN EUROPA SA LUCREZI LA…SI PENTRU ..