Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Nave militare ruseşti patrulează în largul coastelor siriene

Portul sirian Tartus gazduieşte o escadră navală rusă

Portul sirian Tartus gazduieşte o escadră navală rusă

Rusia îşi dublează acţiunile de sprijinire a regimului sirian nu doar în plan politic ci şi prin dislocarea unei importante escadre navale în estul Mediteranei, în largul coastelor siriene.

Din perspectivă occidentală şi israeliană acţiunea este considerată ca fiind o atitudine agresivă care se vrea a fi un semnal adresat Occidentului şi Israelului de a nu interveni în conflictul sirian.

Ultimele cinci nave din totalul celor 12 care formează escadra navală au trecut pe 16 mai prin Canalul Suez, intrând în Marea Mediterană şi îndreptându-se spre coastele Siriei. Potrivit unui comuncat al Forţelor Navale ruse este prima dată în ultimele decenii când nave militare ruse sunt trimise din Oceanul Pacific în Marea Mediterană.

Potrivit unor surse citate de New York Times, Rusia a trimis Siriei rachete navale de croazieră de tip Iahont, pe care regimul Bashar al-Assad le-ar putea utiliza în cazul în care Statele Unite, alte ţări occidentale, Turcia sau Israelul ar încerca să ajute insurgenţii sirieni prin instituirea unei blocade navale în largul Siriei.

“Este vorba de o demonstraţie de forţă. Ruşii vor să demonstreze că sunt determinaţi să îşi protejeze interesele strategice”, afirmă un oficial din cadrul Pentagonului.

Acţiunea navelor ruse este sprijinită de faptul că Rusia deţine, din 1971, o bază navală în portul sirian Tartus. Baza de la Tartus, unde există încă personal militar rus, are rolul de întreţinere, în caz de necesitate, a navelor militare ruse din Marea Mediterană, care nu ar mai fi nevoite să traverseze Strâmtoarea Bosfor pentru a ajunge în Marea Neagră şi în Rusia.

Siria se confruntă, de peste doi ani, cu revolte reprimate violent şi cu confruntări armate între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad şi forţele militare ale opoziţiei. Bilanţul confruntărilor este, potrivit estimărilor, de aproximativ 95.000 de morţi.

Statele Unite şi alte ţări occidentale nu au exclus posibilitatea unei eventuale intervenţii militare în Siria. Israelul a efectuat deja raiduri aeriene în Siria şi a avertizat că ar putea efectua noi atacuri pentru blocarea transporturilor de armament spre mişcarea Hezbollah, activă în sudul Libanului.

sursa: MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “Nave militare ruseşti patrulează în largul coastelor siriene”

 1. Un ostean says:

  Actiunile Rusiei , in zona ei de interese, sunt normale.Rusia a cam fost fugarita cu usurinta de peste tot , fara a avea reactiile unei forte militare asa cum pretinde a fi. Intr-un conflict militar , fortele actioneaza pentru a castiga initiativa. Nu cred ca, in apararea intereselor unui stat , aplicarea principiului precum ca “cel mai destept cedeaza ” este de bun agur. Depinde cum va fi finalul.

 2. ROBERT HORVATH SUA says:

  Navele rusesti incearca sa timoreze pe americani . Pastrand proportiile criminalul
  Dan Voiculescu al da in judecata pe jurnalistul Robert Horvath. Rezultatul este acelasi.
  Nul.
  Cititi amanunte Robert Horvath Deva Blog/

 3. Tu cred a ai ceva cu acest blog, altfel nu stiu ce ti-au facut oamenii de ii improsti cu murdariile tale!

 4. szilard says:

  Fii atent cum porneste de la navele rusesti la Voiculescu, deci tratamentul cu medicamente a dat roade(cit de cit)

 5. szilard says:

  Russ le-au trimis sirienilor rachete Iahont,
  In Somalia, rusii le-au dat somalezilor rachete portabile, si au fost distruse 6 elicoptere de atac americane, si americanii au plecat, in citeva zile.
  Deci exista ac de cojocul americanilor.

 6. al adin says:

  Interesele Rusiei in Siria sunt mai mult de ordin demonstrativ decat economic sau politic. Chestia cu portul Tartus e minora comparativ cu ceea ce se joaca pe plan regional, mai degraba un cui al lui Pepelea. Spatiul alocat navei atelier de reparatii ruse si unor mici depozite la mal este situat la primul cheu de la intrare in stanga, probabil 200 m de cheu care ar putea fi folosit doar pentru odihna, aprovizionare cu apa, motorina si alimente, chestie care se poate face si pe mare cu navele de transport care fac parte din grup. Rusia stie ca regimul Assad va cade, probabil pana in toamna, pe fondul unui eveniment cum ar fi un masacru executat de fortele guvernamentale. De fapt Franta si SUA au exprimat deja ferm ideea ca Rusia ar trebui sa decida sa nu mai sustina regimul Assad.
  Navele ruse din zona, probabil in jur de 10 dupa cum se afirma, au rolul principal de extractie/evacuare a personalului diplomatic si consular, oamenii de afaceri, din familii mixte si cei cu alte misiuni din Siria. De asta sunt in zona cel putin doua nave de desant cu poarta la prova care pot intra pe plajele siriene, debarca infanterie marina si vehicule pentru formarea unui convoi auto care sa culeaga si sa protejeze personalul din diferite zone. Sa nu uitam ca incaz de pericol ar trebui evacuata si tehnica special ade comunicatii si cifru din ambasada si alte locuri precum si documentele, varianta distrugerii complete fiind una de rezerva. Altfel cine stie cine mai pune mana pe ce nu trebuie, si nu ma refer la localnici razboinici! Pe aceste nave exista si posibilitati de cazare spre deosebire de navele de lupta unde spatiile echipajului sunt extrem de reduse ca dimensiuni. E posibil ca sa se execute si rotiri cu jumatate din nave pentru ca este extrem de costisitor sa tii in mare nave de lupta care consuma mult. Intrarea in Marea Neagra fiind protejata de conventii probabil ca rotirea se va face la baze din Marea Nordului. Cam asa au actionat in razboiul din Liban din 2006 Germania, Franta si Australia (ma refer strict la extractie).

 7. Marlon Juvet says:

  AlAdine, când îţi citesc nevinovăţiile îmi vine în faţa ochilor Băsescu când vorbea de ăia care primesc ordine prin Vocea Rusiei. Şi îl văd într-o lumină reevaluată………….

 8. Marlon Juvet says:

  Şi nu, nu e vorba la modul imperativ de primit ordine (asta cu “primitul de ordine” este tot un rahat propagandistic). E mai mult decât suficient că faci parte din categoria aia pe care Lenin o numea “Idioții utili”.

 9. al adin says:

  F.Y.I. Scenariul incepe sa prinda contur dupa declaratiile lui Obama din seara asta. Daca nu te pricepi, continua sa il citesti pe Lenin! Sper ca nu ai lucrat ca lector/profesor la UNAP?

 10. Bure Bista says:

  In sfarsit o analiza pertinenta.

  Desi scrisa in mai e valabila!

  Felicitari

  PS Nu va suparati pe Marlon Juvet e si el un … cititor