Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Negocieri SUA – România pe tema instalării sistemului de apărare antirachetă în România

Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că, runda a patra a negocierilor bilaterale cu SUA pe tema participării României la sistemul de apărare antirachetă din Europa, se desfăşoară marţi 14 decembrie la Bucureşti.

Delegaţia română, care are o componenţă inter-instituţională este condusă de secretarul de stat Bogdan Aurescu va conduce, iar delegaţia SUA va fi condusă de Frank Rose, adjunctul asistentului secretarului de stat pentru controlul armamentelor.

“Cele două delegaţii vor continua, pe fondul rezultatelor pozitive ale rundelor anterioare, negocierea cadrului juridic care va reglementa cooperarea bilaterală în domeniul apărării antirachetă. De asemenea, cei doi şefi de delegaţii vor aborda, într-o întrevedere, aspectele de securitate de interes bilateral”, a informat MAE.

La 4 februarie 2010, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de Preşedintele SUA, Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Procesul de negociere a fost precedat de două runde de consultări, la 4 februarie şi 11 mai 2010.

Negocierile au fost declanşate oficial la 17 iunie 2010, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii conduse de doamna Ellen Tauscher, subsecretarul de stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională.

A doua rundă şi a treia rundă de negocieri au avut loc la 26-27 iulie şi 17 septembrie 2010, la Bucureşti.

În prezent, după Summitul NATO de la Lisabona şi introducerea în noul Concept de securitate al NATO a apărării antirachetă, scutul antirachetă american a devenit NATO, NATO urmând să participe activ la construirea acestuia. Pe teritoriul României urmează a fi instalate elemente active ale scutului, interceptori americani, care vor face parte din arhitectura generală a scutului. Rusia a acceptat oferta de a coopera la apărarea antirachetă, fără a gestiona împreună cu NATO elemente ale scutului.

sursa: comunicat de presă MAE

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.