Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Negocierile cu SUA privind amplasarea scutului antirachetă în România continuă

Cu ambiguitatea specifică, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că negocierile cu partea americană privind scutul antirachetă se vor apropia în toamnă de “o formulă mai mult sau mai puţin finală”.

“Negocierile abil dirijate de domnul secretar de stat Aurescu, căruia îi mulţumesc dacă tot se află în sală (la bilanţul ministerului n.r.), se vor apropia anul acesta spre toamnă spre o formulă mai mult sau mai puţin finală”, a spus Teodor Baconschi.

El a spus că discreţia din jurul negocierilor cu SUA pe tema scutului antirachetă este una firească.

“Vom avea însă şi o parte de comunicare publică de îndată ce lucrurile s-au definitivat. Deci, un pic de răbdare”, a spus el.

Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, în 20 ianuarie, diplomaţilor acreditaţi la Bucureşti că România doreşte încheierea, în anul 2011, a negocierilor bilaterale cu SUA în proiectul scutului antirachetă, el arătând că SUA rămân un partener strategic şi principalul aliat al României în domeniul securităţii.

Cea de-a patra rundă a negocierilor româno-americane pe tema scutului antirachetă s-a desfăşurat la Bucureşti, la 14 decembrie 2010, a anunţat la acea dată MAE, precizând că au fost clarificate elemente din rundele anterioare şi au fost totodată înregistrate progrese.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat, în 4 februarie 2010, acceptarea invitaţiei părţii americane, transmisă de Barack Obama, privind participarea României la dezvoltarea abordării adaptive în etape a sistemului de apărare antirachetă din Europa.

Procesul de negociere a fost precedat de două runde de consultări, la 4 februarie şi 11 mai. Negocierile au fost declanşate oficial la 17 iunie, odată cu vizita la Bucureşti a unei delegaţii conduse de Ellen Tauscher, subsecretarul de Stat pentru controlul armamentelor şi securitate internaţională. A doua rundă şi a treia rundă de negocieri au avut loc la 26-27 iulie şi 17 septembrie, la Bucureşti.

La Summit-ul NATO de la Lisabona, şefii de state şi de guverne au decis crearea unui sistem de apărare antirachetă al Alianţei, care să apere forţele, teritoriul şi populaţia statelor membre împotriva atacurilor cu rachete balistice.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Negocierile cu SUA privind amplasarea scutului antirachetă în România continuă”

 1. CopperNick says:

  ..//daca tot se afla in sala//.. ?! Sa inteleg ca Baconski a deschis un nou capitol in discursul diplomatic?

 2. grominu` says:

  E ca în bancul cu șoarecele care trece pe un pod alături de elefant și-i spune mândru acestuia: ”Da` știu că tropăim, nu glumă.”
  Unii conducători negociază ca niște spectatori aflați în primul rând la un meci de tenis și care rotesc capul spre stânga și dreapta, privind spre cei care lovesc mingea. Cine sunt jucătorii și cine este mingea?
  S-a spus că ”Discreţia din jurul negocierilor României cu SUA pe tema scutului antirachetă este una firească.” Sigur că da, perfect adevărat, toate lucrurile care nu există sunt, evidet, discrete.
  Negociatoru`.