Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Noi acorduri româno-americane pentru implementarea scutului antirachetă

Pentru implementarea dispozitivului antirachetă american din Europa, în cadrul bazei de la Deveselu, au fost semnate 3 noi documente bilaterale româno-americane.

Acestea au fost semnate de  Sebastian Huluban, secretar de stat în cadrul MApN şi generalul Mark O.Schissler din cadrul Comandamentului Forţelor SUA în Europa cu ocazia reuniunii de la Bucureşti a Comitetului Mixt româno-american care gestionează aplicarea “Acordului dintre România şi Statele Unite ale Americii privind activităţile forţelor Statelor Unite staţionate pe teritoriul României”.

Acordurile reglementează domeniile relaţiilor de comandă, serviciilor de medicină legală şi pretenţiilor, şi se adaugă celor opt Aranjamente de Implementare sau Amendamente la Aranjamente de Implementare în vigoare, semnate în cadrul reuniunilor precedente ale Comitetului Mixt din 2012

În cadrul unor reuniuni anterioare din 2012 ale acestui comitet au mai fost încheiate opt astfel de documente, precizează un comunicat MAE transmis MEDIAFAX.

“Având în vedere importanţa acestor documente, pot spune că facem paşi importanţi în pregătirea momentului din 2015 când arhitectura NATO este planificată să atingă Capacitatea Operaţională Iniţială, inclusiv prin amplasarea de interceptori în baza din România, pregătind astfel terenul pentru Capacitatea Operaţională Completă de Apărare Antirachetă a NATO”, a declarat Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE şi negociator şef cu partea americană privind scutul antirachetă.
De asemenea, oficialul român a afirmat, cu această ocazie, că parteneriatul strategic cu SUA continuă “să reprezinte una dintre pietrele de temelie ale politicii externe a României”.

Aurescu “şi-a manifestat încrederea cu privire la marcarea corespunzătoare a momentului inaugurării formale a lucrărilor la Baza de la Deveselu, din acest an, de natură să reflecte angajamentul comun de a operaţionaliza această bază, în conformitate cu calendarul bilateral şi la nivel NATO”, mai evidenţiază comunicatul MAE.

sursa: MEDIAFAX; AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Noi acorduri româno-americane pentru implementarea scutului antirachetă”

  1. szilard says:

    Totul se obtine prin munca, nu prin semnarea de documente smechere.Se pierde oricum, ei sint mai in tema ca mine(nu poti sa inseli la nesfarsit : si cu cine ? pe americani, care sint urmasii celui de-al 3-lea Raich- daca te uiti dupa organizare, uniforme, festivitati, doctrina – AMERICANII NU O FAC DEGEABA).
    Acum cred ca se vede clar ce efect are reproductia necontrolata si masiva a tiganilor, care ulterior se romanizeaza (via Roma , nu India), dupa modul de gandire, de inselare, de furare a propriei caciuli.