Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Noi modificari ale statutului cadrelor militare

Guvernul a adoptat din nou un proiect de modificare a Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare care prevede în esenţă posibilitatea cadrelor militare care întâmpină greutăţi familiale de a refuza participarea la misiuni în afara ţării în anumite situaţii.

Conform actului normativ pot să nu participe la misiuni în afara teritoriului statului român cei care formează o familie monoparentală, sunt întreţinători unici de familie sau sunt în situaţia în care soţul este grav bolnav, încadrat în gradul I sau II de invaliditate. Aceeaşi regulă se aplică dacă ambii soţi sau fraţi ar urma să participe la misiune în aceeaşi perioadă şi nu-şi exprimă acordul în acest sens sau dacă unul sau ambii părinţi sunt invalizi şi nu pot fi întreţinuţi de alt membru al familiei.

De asemenea, în actul normativ aprobat de guvern, se modifică şi limita de vârstă până la care personalul din Ministerul de Interne şi SPP poate activa, respectiv 55 de ani pentru ofiţeri cu grade superioare, inferioare, maiştri militari şi subofiţeri şi 60 de ani pentru generali şi amirali.

sursa: Guvernul României

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “Noi modificari ale statutului cadrelor militare”

 1. AMES says:

  Normal, vine rindul celor cu pile si…

 2. Marlon Juvet says:

  Misto treaba cu limita de varsta 55 de ani pentru cei care nu sunt generali. Corelat cu prevederile din Legea pensiilor (aia noo), cu 0,75% depunctare pentru fiecare luna, si cu prevederea de 60 de ai (tot din lege) si cu prevederile alea “piramidalele”, de 1% care ajung la gradul de general, va rezulta din start o depunctare de 45%. Valabila pentru 99% dintre cei care vor mai ramane prin aceste institutii.

 3. beneficiar says:

  Acest articol este o dovada a neprofesionalismului autorului! Ar fi trebuit sa va documentati, domnule, respectiv sa cititi proiectul de modificare a Legii 80/1995, iar apoi, daca v-are fi ajutat si mintea, sa explicati cam despre ce este vorba.
  In primul rand acest proiect nu se refera in esenta la ce spuneti dumneavoastra (refuzul misiunii in cazul existentei problemelor familiale) ci tocmai la contrariul!!! Asadar, acest proiect consfinteste obligativitatea cadrelor militare de a particioa la misiuni externe (nu exista pana acum decat la sgv) iar ceea ce subliniati dumneavoastra prevede posibilitatea exceptiei.
  De asemenea , proiectul are si alte @esenta@dar ale vor fi mirosite de cei care au nas; nu este cazul dumneavoastra. Una ar fi aceea ca toti generalii vor fi demnitari ai statului roman.
  Mai selectativa redactorii!

 4. CopperNick says:

  @Marlon Juvet
  Nu cred ca este intamplator. Este identic cu prevederile pentru civili: iesi mai repede la pensie, anticipat partial cu 5 ani, pierzi 45%. Si combinat cu ce a spus Basescu acum cateva luni ca militarii, politistii vor primi pensia nu cand se pensioneaza ci cand vor implini varsta de 60 de ani…sau 65. E cu bataie lunga si lucratura pe bucati!

 5. indisciplinatu says:

  Toti antepostacii mei au sesizat excelent “subtilitatile” modificarilor la L80…ar mai fi si altele, de exemplu cea cu filiera indirecta,…filiera care a dat si da “mari valori” in pantaloni dar mai ales in fuste Armatei Romaniei!!! Se da liber la promovari si “activari” fara numar cum ar spune amatorii de manele!!!
  Nu uitati ca tot raul creat pana in prezent de 2 ani incoace deopotriva militarilor activi si rezervisti, vine din interiorul armatei si nu din afara ei!!!
  Exista cateva personaje sinistro-malefice din zona resurselor umane si financiar-contabila impanata cu “elemente” din zona structurii juridice de la nivel central care au dus “la bun sfarsit” procesul de “modernizare” prin care trece tara si implicit organismul militar, nu-i asa???
  Deja, “gluma” guvernarii actuale s-a ingrosat nepermis de mult!!!

 6. grominu says:

  Există o nevoie permanentă ca să crească indicele de consum. Indicele de consum creşte cînd sînt tot mai mulţi şi mai mulţi consumatori (consumatorii solvabili).
  Consumator solvabil este cel care este în stare să genereze cererea solvabilă.

  Aţi observat că la stabilirea rating-ului posturilor de televiziune se ţine cont de diferite criterii, printre care şi vârsta. Persoanele peste 45-50 de ani nu mai sunt luate în calcul, nu mai contează. Nu mai sunt consumatori solvabili, nu mai sunt interesante, ele practic nu mai există.

  Pensionarii sunt consumatori nesolvabili. Mai ales aceia care nu se supun orbeşte, care nu sunt obedienţi şi care nu şi-au adaptat nevoile şi dorinţele cerinţelor societăţii consumiste.
  După declinul Imperiului Roman şi apoi a celui Bizantin, grija faţă de veterani şi în general faţă de bătrâni a revenit în exclusivitate familiilor şi diferitelor organizaţii caritabile. Statul s-a degrevat de orice responsabilitate. În aceste zile ni s-a spus clar că statul nu poate şi nu trebuie să se îngrijească de toţi cetăţenii săi. Mai ales de cei nesolvabili, cu pensii recalculate.

  lasciate ogni speranta voi che entrate … Nu, pardon.
  abbandonare ogni speranza quelli che non strappi via

 7. CopperNick says:

  @indisciplinatu
  Corecte afirmatiile dvs. Filiera indirecta are tarele ei, mai ales in societatea noastra. Cu toate acestea: poate aduce in sistem oamenii de care are nevoie fara sa plateasca educatia lor, ii poate elimina din sistem fara remuscari cand sistemul de iesire din cauza piramidei functiilor va functiona la noi. Daca ati lucrat cu militari straini poate stiti si ati observat ca putini sunt militari cu cariera lunga…restul au joburi temporare pentru 3-15 ani…si stiu din start ce ii asteapta.
  Nu sunt adeptul acestui sistem dar din pacate aici se va ajunge ceea ce va impieta asupra valorii individuale a militarului. Cu alte cuvinte baietii destepti, cu personalitate, care stiu ce vor de la viata se vor orienta cu precadere spre alte meserii…
  Revin la ideea ca ceea ce se intampla acum…rude ale politicienilor lansate in diferite functii si servcii/departamente, pentru un salariu sigur sau/si CV intr-o institutie de forta, nu reprezinta o caracteristica in alte state unde filiera indirecta se aplica cu rezultate bune pt sistem.

 8. puiu says:

  Si la noi rezultatele sunt excelente petru sistem. Sistemul,, ia si cara”!

 9. indisciplinatu says:

  pt coppernick
  Am intrat in contact, intr-adevar, cu militari din zona de decizie in mru din state avansate precum, Germania, Belgia, Olanda, etc…..la ei, filiera indirecta sa opreste la anumite grade si functii cu grad redus de decizie, perioade limitate de cariera etc…la noi,…e taman invers!!!
  Sistemul de gestiune a carierei focusata pe individ este un “pod prea indepartat” pentru armata noastra care se vrea moderna…
  Cand nu vom mai accepta sa fim insotitori de convoaie te miri pe unde in lume, s-ar putea sa se schimbe ceva si in conceptia de pregatire continua a militarilor nostri, unde numai cei competenti sa fie promovati si nu toate nepoatele si fiicele de… fosti actuali!!!….mi-e teama ca nu vom apuca “ever” asa ceva!!!

 10. morgan says:

  noutati in legatura cu plecarea / demisia din armata?