Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Noi procese intentate MApN şi MAI, de către pensionarii militari

sigla SCMD

sigla SCMD

Se pare că la nivelul filialei SCMD Constanţa s-a luat iniţiativa intentării de noi procese MApN şi MAI, în vederea recuperării banilor reţinuţi din pensie în perioada ianuarie 2012 – octombrie 2013.

În acest sens,reprezentanţi ai filialei SCMD Constanţa s-au documentat şi au identificat persoana care să îi reprezinte în aceste noi acţiuni în instanţă.Aceasta ar fi avocata Simona Sârbu.

Într-un comunicat postat pe site-ul SCMD Constanţa, sindicaliştii constănţeni oferă detalii, pentru cei interesaţi, referitoare la onorariile ce trebuie achitate.

Preşedintele  S.C.M.D. Constanţa, colonel (r) Remus Macovei, afirmă că cei din Constanţa au luat această decizie deoarece, majoritatea proceselor iniţiate în acest oraş şi judecate de instanţa de aici – în care foştii militari şi-au cerut drepturile – au avut câştig de cauză. Aceasta, comparativ cu pensionarii care au atacat deciziile în Capitală şi ale căror dosare nu au ajuns nici acum pe rolul instanţelor.

“Tocmai de aceea, pensionarii militari constănţeni au început demersurile pentru acţionarea în instanţă şi speră ca magistraţii să le dea, din nou, câştig de cauză”, a declarat pentru Observatorul de Constanţa colonelul(r), Remus Macovei.

Redăm în continuare comunicatul SCMD Constanţa:

COMUNICAT

Pentru cei care doresc să acţioneze în instanţă pentru recuperarea sumelor reţinute abuziv în perioada ianuarie 2012- septembrie 2013 vă prezentăm oferta doamnei avocat Simona Sârbu. Cei interesaţi să se prezinte la sediul sindicatului pentru detalii.

COSTURI ACŢIUNE

1.   ONORARIU AVOCAT: 250 LEI/FAZA PROCESUALA = TOTAL 500 LEI (FOND + RECURS+ EXECUTARE SILITĂ);
2.   ONORARIU DE SUCCES: 10% DIN SUMELE RECUPERATE;
3.   EXPERTIZA CONTABILĂ: 600 – 900 LEI

În ceea ce priveşte onorariu de avocat acesta este de 500 lei/ întreg ciclu procesual (fond, recurs si executare silită);

În ceea ce priveste expertiza contabilă – este posibil ca unele instanţe să aprecieze necesară proba cu expertiză contabilă pentru determinarea exactă a sumei de recuperate.
“Vom încerca să obţinem o calculaţie de la pârât, fără a fi necesară o expertiză contabilă, însă este posibil ca instanţa din oficiu să propună această probă şi să trebuiască ca reclamanţii să suporte aceste costuri.

În situaţia în care cererea de chemare în judecată va fi admisă, cheltuieilile efectuate de reclamant, atât cu onorariu avocat (500 lei) şi onorariu expertiză contabilă ( 600-900 lei) se recuperează pe calea cheltuielilor de judecată de la pârâtul Ministerul Apărării Naţionale/ Ministerul Administraţiei şi Internelor.

În ceea ce priveşte onorariu de succes, acesta va fi pretins şi achitat în faza de executare, când se recuperează efectiv sumele de bani de către reclamanţi, se arată în încheierea comunicatului.

Biroul Operativ al Filialei Constanţa

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

68 Responses to “Noi procese intentate MApN şi MAI, de către pensionarii militari”

 1. Gheo says:

  “Reluţule”, eşti cumva crescut la şcoala lui Ogreaţă? Mă tem că da…La fel ca tine a fost şi el, adică a fost oprit de la zbor şi apoi a început să umble cu regulamentele sub braţ, devenind caporal ca şi tine, penibil şi miştocărit de toţi. Am observat că până acum ai luat numai bobârnace, pe site…îmi închipui cu ce şuturi ai fost scos din armată…
  Câţi ani ai, Reluţule? Mai poţi fi recuperat?

 2. coopernick says:

  E simplu: au avut de pierdut pe contributivitate, la fiecare an in misiune in strainatate cam 50% din punctaj, deoarece lis-au luat in considerare soldele din tara, de baza, fara sporuri. Pentru o misiune de 2 ani au pierdut pe L119 si L263 cam 0,5 puncte de pensie. Pe scurt diferenta intre un colonel care nu a avut nicio misiune permanenta in strainatate si unul care a avut, cel putin una, iesiti la pensie la varste egale si functii egale, diferenta este, in favoarea celor fara misiuni, de cel putin 350-400 lei brut. Cand ma refer la misiuni in strainatate nu spun doar misiuni ONU, dar mai ales in structuri NATO, atasatura militara, si altele de nespus.

 3. coopernick says:

  Din punctul lor de vedere este/poate fi o analiza corecta. Sa vedem insa ce ar presupune aceasta scadere anuntata pentru un viitor pe termen probabil mediu. Inainte de 2000 in Olanda ajutorul social era de 500-700 guldeni. Suficient pt a trai fara griji, dar nu foarte bine, fara a munci. Suma era destula pt cei care locuiau in orase precum Haga si Amsterdam darmite pt cei din localitatile mici unde chiria era mai redusa, singura care facea diferenta intre cheltuielile lunare. Asa ca o scadere de venituri inca poate permite un trai bun in Olanda fara sa se speteasca.
  Pe de alta parte nu vad logica acestei postari foarte lungi si ce asteptati.

 4. anonim says:

  Dragi comentatori, e bine sa fiti mai rezrevati in aprecieri si mai ales in termenii utilizati. In fond, cei care au trecut printr-o scoala militara au invatat ceva, pe vremuri se facea carte nu gluma. Si acum, in scolile militare se face carte totusi iar certurile si jignirile nu isi au locul aici. Mai bine ati vedea evolutia problemelor privind pensiile in general( ale civililor), lupta pentru gr. 1 de munca si ati solicita aplicarea HGS 1019 la toti rezervistii asa cum e normal si logic. In fond, textul HGS nu prevede ca nu se aplica pentru toti. Se spune doar ca HGS 1019 intra in vigoare incepand cu data de 05.01.2011, cu alte cuvinte toate pensiile recalculate/revizuite dupa aceasta data trebuie sa tina cont de respectiva prevedere legislativa( si de fapt toate pensiile militare au fost revizuite si rasrevizuite dupa acea data).Nicaieri nu scrie ca este valabila doar pentru cei ce se pensioneaza incepand cu data de 05.01.2011. Ca unii sau altii interpreteaza altfel, e problema lor. Orice instanta judecatoreasca normala, cu capul pe umeri nu poate da decat interpretarea corecta a textului HGS 1019.

 5. karadeniz says:

  @anonim
  Cartea este una, educația și temperamentul alta. Limbajul vulgar și injuria nu sunt doar apanajul celor inculți ba din contra.
  Referitor la HGS 1019, problema stă cam în felul următor. Există un principiul de drept care spune că legea acționază doar pentru viitor dacă în textul ei nu se prevede altfel. Ori această anexă privind condițiile de muncă în MApN nu acționează doar de la data de 05 .01.2011 spre viitor ci extinde prevederile sale și în trecutul activilor, de la inceputul carierei lor. Ori trecutul lor este, în multe situații, comun cu trecutul nostru. Normal și firesc ar fi așa, dacă se aplică și retroactiv pentru cei în activtitate atunci trebuie aplicat și pentru cei care au lucrat în acele condiții ca și cei activi chiar dacă la data aplicării acestei hotărâri aceștia erau pensionați. Dacă s-ar aplica aceste condiții doar de la data intrării în vigoare a legii spre viitor nu putem, cei pensionați anterior, să ridicăm nici o pretenție.
  O altă problemă ar fi motivația și justificarea pentru care au fost schimbate aceste condiții de muncă. Dacă în activitatea celor asupra cărora s-a aplicat HGS 1019 au apărut alte atribuții sau condiții în care ]și desfășoară actrivitățile ce implică un risc suplimentar este corect să se aplice acestea. Dacă nu hotărârea reprezintă un simplu favor nejustificat.

 6. Gheo says:

  Total de acord cu tine, anonimule. Dar cine ia taurul de coarne sa mearga in instanta, mai intai sa ceara declasificarea acestui HG si apoi sa lupte pentru aplicarea lui la toti?

 7. karadeniz says:

  Declasificarea acestui HG a fost deja cerută în instanțe. Treaba cu taurul e mai complicată, mulți dintre noi așteptând cuminți ca alții să scoată castanele din foc. E dreptă că se găsesc încă și de aceștia dar mai mult la nivel individual.
  Din pacate nu prea fac ori o fac prost exact cei care ar trebui să o facă, faimoasele noastre structuri asociative, cam prea multe pentru rezeviștii României, ce excelează fie prin ineficiență ca SCMD fie prin obediență ca ANCMRR .

 8. Gheo says:

  Karadeniz,
  Structurile noastre asociative au o strategie foarte buna, in sensul ca propun actiuni mici (paradoxal) de genul celei din tema articolului pe marginea celui care comentam. Cu ocazia asta se plateste si cotizatia. Altfel cum si-ar mentine structurile… Un front comun facut de cele doua structuri asociative, in sensul aplicarii HGS 1019 la toti, ar putea avea sorti de izbanda.

 9. relutu says:

  Gheo ce Dumnezeu esti asa complexat omule? Eu vorbeam de comentarii necalificate pe seama pensiilor si tu, probabil simtindu-te in cauza, ma agresezi.
  Si nu te mai ascunde dupa “toti” caci toti ca tine condamnau cu manie proletara in decmbrie 89 revolta de la Timisoara iar acum sunt tare multumiti cu tihna pensiei militare fara a fi fost militari.

 10. Gheo says:

  Nu te agresez, omule, stai linistit. Imi exprim si eu parerile in pauze…in restul timpului sunt ocupat cu gainile, cu iepurii dar mai si citesc cate ceva. Apropo, Relutule, tu ce spui despre subiectul asta cu pensiile? Nu te supara, in afara de jigniri si vulgaritati nu prea am observat din partea ta. Ia emite si tu, cu cuvintele tale, o judecata de valoare despre cum vezi tu noua lege a pensiilor militare. Hai, incearca! Curaj!

 11. karadeniz says:

  @Gheo
  Acum 1-2 ani aș fi acordat ceva șanse acestui front comun. Acum când SCMD mai are 4-5 mii de membri cotizanți, iar ANCMRR probabil cam 15-18 mii, cei mai mulți din aceștia datorită CAR-ului și altor câteva bonusuri, cele două structuri nu mai reprezintă, nici în comun, un partener de luat în seamă.
  HGS- 1019 aplicat tuturor pensiilor militare pe cele două legi ale contributivității înseamnă, prin dispariția condițiilor normale pentru militari, o creștere a bugetului de pensii de minim 25% cel mai probabil 30-35%. Ori așa ceva e aproape imposibil de imaginat că va fi acceptat în actualele și viitoarele constrângeri bugetare.
  Singura posibilitate ar fi câștigarea în justiție a acestor drepturi, greu de admis în situația unei justiții care pentru a-și păstra privilegile privind salariile și pensiile se face preș în fața puterii.
  Cred că într-o situație de acest gen s-ar prefera anularea acestei HG mai ales că acordarea noilor condiții nu prea rezistă la o analiză corectă și profesionistă a celor abilitați să stabilească criteriile de acordare.

 12. anonim says:

  Problema pentru cei care au activat in unitatile MApN este ca vechea anexa la HG1294, cea de prin 2001 este incompleta ceea ce defavorizeaza militarii fata de cei din alte structuri ale apararii care au in majoritate conditii speciale. Iar noua anexa vine sa completeze deficientele vechii anexe .Ca au fost facute interpretari gresite, ca au fost inclusi la speciale si unii care nu aveau dreptul la ele o fi adevarat. Insa nu poti sa spui ca acordarea macar a grupei ” deosebite” unui cadru militar care a activat efectiv intr-o um, mu, comandament de arma, stat major, minister reprezinta un simplu favor nejustificat. Daca va referiti la ospatarite, casierite etc o fi asa cum sustineti. Un cadru militar insa , aflat sub drapel zi si noapte, cu alarme, exercitii, aplicatii, servicii de garda si garnizoana la activ, inspectii, trageri cu munitie de infanterie, nu cred ca e normal sa fie cadorisit cu ” normale” mai ales ca scandalul in acest domeniu a pornit de la unii falsificatori de declaratii pe propria raspundere. Si mai e ceva:dupa vechea anexa intr-un compartiment dintr-o mu sa zicem doar seful era cadorisit cu “deosebite” de regula iar restul cu ” normale”.Ori, ce risc suplimentar prezenta seful de compartiment fata de restul subordonatilor ? Raspunderea in participarea la activitatile enumerate mai sus, cu specific clar militar , revenea in egala masura tuturor, functie de activitatea derulata si participarea efectiva la actiuni. Iata doar o neconcordanta a vechii anexe . Si mai sunt multe. De aceea( si nu numai de aceea ci si pentru alte multe motive reale nu inchipuite) aplicarea HGS 1019 ( corecta fara a specula vreun paragraf, articol) se impune pentru toti rezervistii nu trunchiat cum ar fi vrut muschii unor farsori.

 13. Gheo says:

  Si eu cred ca se va umbla la acest HG, nu in sensul anularii lui dar ceva modificari se vor face. Banuiesc ca odata cu aparitia noii legi a pensiilor militare vor aparea si modificari la acest HG. Mai depinde si de conjunctura politica. Daca ne reamintim, cu ceva ani in urma cred ca prin 2008, a afost aprobata legea care reglementa cresterea salariilor profesorilor cu 50%. Si ce daca a aparut…nu s-a materializat. Dar trebuia sa apara…doar era an electoral. Asa ca si noi…vom vedea.

 14. relutu says:

  Gheo tu vorbesti de gramatica limbii romane ca si cum aceasta s-ar referi la grohaiturile porcilor pe care te lauzi ca ai ajuns sa-i speli la fund, ca apogeu al desavarsirii carierei tale militare.
  Intr-adevar esti “competent”!

 15. 6;6 ! says:

  ….Jenant !

 16. vlad says:

  sa se elimine discriminarile din legea 283[2010 si pentru militari ca la civili alooooooo aude cineva?

 17. anonim says:

  Intamplator am dat peste o interpelare a unor sindicalisti din nordul tarii( unii tovarasi mai influenti ) prin care se cere sa se raspunda cu ce drept si in baza caror prevederi legale centrele mil. din bucuresti au modificat (completat) fisele cu locurile de munca din dosarele de pensii a mii de rezervisti. Mi se pare halucinant tovarasi de la sindicat ! Cum adicatelea? De cand si pana cand, de unde si pana unde aplicarea unei legi mai avantajoase pentru rezervisti , aplicarea unei HG devine un fals? Cred ca tovarasii in cauza se refera la HGS 1019 care a fost aplicata intr-o prima etapa , urmata de taieri masive ale grupelor de munca, la decizia unor mari comandanti de osti, unii cu declaratii falsificate. Ca o fi fost greselir si erori intentionate sau nu in aplicarea HGS 1019, e posibil. Problema se putea rezolva punctual.Dar sa te razbuni pe mii, poate zeci de mii de rezervisti numai ca sa dai satisfactie unor cozi de topor si sa faci rost de bani pentru pensiile smecherite, nu e o treaba buna. Nu e demn, tovarasi de la sindicat. Unde va e onoarea si cinstea ?

 18. Flavius Jurcau says:

  Va rog sa ma ajutati sa aflu in ce conditii as putea sa recuperez cheltuieli de judecata de la M.Ap.N, daca instanta de judecata obliga in sentinta M.Ap.N la plata lor?
  Mai pe scurt: dupa trecerea mea in rezerva prin demisie fara nici un fel de plati compensatorii ( ca nu mai puteam de “bine” la locul de munca) comandanta de la Policlinica Cobalcescu ca sa se razbune si sa isi arate muschii fata de colegii mei care au preferat sa ramana, mi-a facut o decizie de imputatie care nu indeplinea conditiile legii pe care a trimis-o la fisc -desi legal nu avea acest drept.
  Am dat in judecata si am castigat si acum am facut cerere catre domnul ministru Dusa ca sa mi se restituie cheltuielile de judecata.
  As vrea ca si colegii mei sa nu fie afectati, iar aceste cheltuieli de judecata sa se impute madamei comandante de la CMDTA “Milcu” pe care o consider vinovata de intreaga situatie.