Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Norvegia – exerciţiul “Unified Vision 2014″

UV14 foto nato.intNorvegia găzduieşte până pe 28 mai cel mai mare exerciţiu NATO, din istoria sa,în domeniile colectării de informaţii şi supravegherii, cu ajutorul avioanelor fără pilot, sateliţilor şi tehnologiei de vârf. Aceasta potrivit unui comunicat al Alianţei Nord-Atlantice.
Exerciţiul “Unified Vision 2014″ a mobilizat în perioada 18 – 28 mai peste 2.000 de experţi provenind din 18 dintre cele 28 de state membre ale Alianţei, inclusiv Statele Unite, la baza aeriană de la Orland, în vestul Norvegiei.

Cu ajutorul Intelligence-ului, Surveillance-ului, Reconnaissance-ului, se urmăreşte atingerea obiectivului următor: “testarea capacităţilor NATO de a colecta informaţii şi de a pune în comun informaţii provenind din surse multiple – aeriene, terestre sau maritime – în diverse stadii ale unei crize”, potrivit aceluiaşi comunicat.

Exerciţiul are la bază scenariul unei crize locale care se agravează treptat şi se transformă într-un conflict internaţional.

Între mijloacele angajate se află avioane fără pilot (drone) de tip Global Hawks, Raven şi Predator, avioane echipate cu radare de tip AWACS, o corvetă şi vehicule speciale pentru misiuni de recunoştere.

NATO doreşte să multiplice exerciţii de acest tip, cu scopul de a menţine coeziunea între armatele statelor membre atunci când se va încheia operaţiunea în Afganistan, la sfârşitul lui 2014.
Sursa: comunicat NATO

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Norvegia – exerciţiul “Unified Vision 2014″”

  1. nebunul satului says:

    Norvegia nu si-a dat gratis perciunatilor resursele energetice [concesionate pana la epuizare ] si are bani de aviatie ”strong”.