Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Norvegienii au demarat pregătirile de retragere din Afganistan

Norvegia a demarat, oficial, pregătirile pentru retragerea trupelor sale din Afganistan. Retragerea se va încheia în 2013, cu un an înainte de retragerea întregii forţe a NATO din această ţară, relatează AFP, preluat de AGERPRES.

Începerea operaţiunilor de retragere a fost marcată de o ceremonie la baza militară de la Maimana, capitala provinciei Faryab (nord), la care a participat şi ministrul norvegian al apărării, Espen Barth Eide.

“Misiunea noastră a fost de a instrui şi de a contribui la dezvoltarea  forţelor de securitate afgane până ce acestea ajung la un nivel bun, pe care cred că l-au atins”, a declarat ministrul norvegian, pentru postul de televiziune TV2 Nyhetskanalen.

“Însă dacă unii considerau că misiunea era de a rezolva toate problemele, atunci evident nu, nu am realizat acest lucru”, a adăugat Espen Barth Eide.
Norvegia, – care are în prezent aproape 600 de soldaţi în Afganistan, – îşi va reduce progresiv contingentul pentru a ajunge la 250-270 de soldaţi la sfârşitul anului, înainte de o retragere completă în cursul anului 2013, potrivit oficialului norvegian.

Armata afgană va prelua misiunea de asigurarea a securităţii  în provincia Faryab, pe care trupele ISAF o vor evacua complet până la 1 octombrie. Potrivit calendarului, toate trupele NATO vor părăsi Afganistanul până la finalul anului 2014.
Norvegia, ale cărei trupe mai sunt staţionate la Mazar-I-Sharif (nord) şi capitala Kabul, a pierdut, în total, 10 soldaţi în Afganistan de la începutul intervenţiei occidentale în această ţară, la sfârşitul lui 2001.

 

Sursa: AGERPRES

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.