Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Nou acord pentru instalarea unei baze militare a SUA îşi Australia. China critică acordul

Barack Obama si Julia Gillard foto www.sbs.com.au

În timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele SUA, Barck Obama, primul ministru australian Julia Gillard, a anunţat că SUA îşi vor întări prezenţa militară în Australia, urmând să înfiinţeze o bază militară de aproxiomativ 2500 de militari în nordul ţării, la Darwin.

Dislocarea militarilor va începe din 2012 când 250 militari vor începe anternamente în regiune.

În 2014, numărul militarilor va creşte la 1.000, pentru ca în 2015 să ajungă la 2.500 de militari. Pe lângă militari vor fi dislocate în regiune, nave, avioane şi tehnică blindată. Baza de antrenament pentru forţele aeriene va fi baza Tindal.

Potrivit Juliei Gillard, “prezenţa americană crescută va întări stabilitatea în regiunea Asia-Pacific”.

Preşedintele Obama, a declarat că “SUA nu au aliat mai puternic decât Australia, de care este legată prin valori comune. Prin vizita mea în regiune, arăt clar că Statele Unite îşi întăresc angajamentul faţă de întreaga regiune Asia-Pacific”.

Militarii americani de la baza din portul Darwin, situat la numai 820 km de Indonezia, vor putea reacţiona prompt la orice probleme umanitare şi de securitate în Asia de Sud-Est, unde disputele legate de suvernitatea în Marea Chinei de Sud provoacă tensiuni în creştere.

China a reacţionat la anunţul întăririi alianţei militare dintre SUA şi Australia, un purtător de cuvânt al diplomaţiei de la Beijing, apreciind-o ca “probabil destul de inoportună”.

“Este probabil destul de inoportun să intensifici şi să extinzi alianţele militare, iar aceasta nu pare în interesul regiunii”, a declarat Liu Weimin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

sursa: Reuters; World News Australia

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.