Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Nou: modificări la Statutul gradaţilor şi soldaţilor profesionişti

La Statutul gradaţilor şi soldaţilor profesionişti s-au adus unele modificări. Aceste modificări au fost publicate în Monitorul Oficial nr. 534 din 17 iulie 2014. Mai exact ele sunt stipulate în Ordinul nr. M78/2014 al ministrului Apărării Naţionale pentru modificarea şi completarea Instrucţiunilor de aplicare în Ministerul Apărării Naţionale a prevederilor Legii nr. 384/2006 privind Statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionisti, aprobate prin Ordinul ministrului Apărării naţionale nr. M.39/2010.

În cadrul actului normativ se precizează următoarele:
“Soldatii şi gradaţii profesionişti pot fi recrutaţi şi selectionaţi, potrivit reglementărilor specifice în vigoare, în vederea participării la concursul de admitere la programele de studii pentru formarea pe filiera directă a ofiţerilor în activitate, organizate în instituţiile militare de învăţământ superior, precum şi la programele de studii pentru formarea pe filiera directă a maiştrilor militari in activitate, organizate in institutiile militare de invatamant postliceal.

Soldatii si gradatii profesionisti admisi la programele de studii se inmatriculeaza in calitate de studenti sau elevi in institutiile militare de invatamant dupa ce, anterior inceperii programelor de studii, au fost trecuti in rezerva in temeiul prevederilor art. 45 alin. (1) lit. e) din statut.

Soldaţii şi gradaţii profesionişti trecuţi în rezervă pe durata derulării primului contract de 4 ani nu restituie contravaloarea cheltuielilor efectuate pe timpul programului de instruire.

Pentru trecerea în rezervă a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, prin aplicarea art. 45 alin. (11) din statut, în cazul condamnării definitive la pedeapsa cu închisoarea, fără executarea acesteia, se procedeaza astfel:
-comandanţii/şefii nemijlociţi ai soldaţilor şi gradaţilor profesionisti în cauză pot prezenta comandanţilor/şefilor unităţilor militare din care fac parte, în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii hotărârilor judecatoreşti definitive, rapoarte scrise cu propuneri de trecere în rezervă;
-structura de resurse umane înaintează rapoartele cu propunerile de trecere în rezervă, în termen de 3 zile lucrătoare de la data primirii acestora, la care anexează copiile hotărârilor judecătoreşti şi proiectele ordinelor de trecere în rezervă, comandantului/şefului unităţii militare, care poate aproba propunerile, în acelaşi termen;
-în proiectele ordinelor de trecere în rezervă, data de aplicare a măsurii se inscrie ca fiind la 15 zile lucrătoare de la data prezentării propunerilor comandantului/şefului unităţii militare.

Sursa: Monitorul oficial

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

10 Responses to “Nou: modificări la Statutul gradaţilor şi soldaţilor profesionişti”

 1. ion says:

  Sa te ti acum pilosi si spagi la personal

 2. stefan says:

  dl dusa sa dea si un ordin privind grupele de munca ale militari.or in rezerva indiferent de data trecerii in rezerva m adica acel nenorocit de 1019 care da dreptul numai la cei ce de pana in 2010 ,,DISCRIMINARE . am documente de grupa 1 de dinainte de 2001 ,si nu mi se recunoaste la deschiderea dreptului de pensie pentru limita de varsta

 3. Florin says:

  Dl Dusa sa se gandesca si la ceilalti SGP-isti admisi dar fara loc,care au trecut de probele eliminatorii, si asteapta din luna aprilie loc si nici pana in prezent nu li sau gasit loc,tot ce iti vor spune este ca in luna noiembrie daca ai noroc si locuri mai multe.
  Sa dea o lege in care sa se gaseasca loc si pt noi cei fara loc,ca nu mai este mult pana in luna februarie si examenul nu mai este valabil,dar binenteles ne va spune sa o luam de la capat.

 4. Bure Bista says:

  La invatat si munca nu la conditii speciale.

  Ar cam trebui sa se termine cu miloaga asta.

  Cei buni INTOTDEAUNA isi vor lua examenele. Ceilalti se vor plange pe la colturi.

  Nu am agreeat niciodata pe cei care incearca sa arda etape evitand sistemul de formare clar si care asigura conditii de egalitate de sanse.

  Cine vrea sa fie ofite sa dea examen la Academiile militare. Celelate forme sunt pentru parveniti si pilosi.

  Se trezesc unii dupa ce obtin o diploma (atentie nu am spus absolva) ca sunt buni de ofiteri.

  Buni de ofiteri sau subofiteri sunt doar cei care urmeaza traseul normal.

  La invatat nu la intins mana!

 5. Florin says:

  Te las coringent domnule Bure Bista ,aramata este formata din Soldati,Gradati,Profesionisti,Subofiteri,Maistrii militari ci Ofiteri. fapt pentru care nu poti spune ca tu esti ala inteligent si restul sunt parveniti daca sunt in categoriile mentionate mai sus excluzand categoria de ofiteri.
  In momentul in care ai luat un examen nu te milogesti,iti ceri dreptul pentru care ai invatat si ai fost promovat.
  Tocmai ca sa iei un examen trebuie sa inveti.

 6. Bure Bista says:

  Stimate domn Florin,

  Armata se caracterizează prin ierarhie. In fruntea acesteia sunt ofiţerii. În mod logic ei sunt cei mai instruiţi şi au şi trăsăturile socio-profesionale cele mai înalte.

  Interesul unei Armate e să aibă cei mai buni oameni ofiţeri. Ca urmare sistemul de recrutare trebuie să fie transparent (ca să dea încredere) si sa asigure egalitate de sanse (pentru a nu favoriza pe cineva fie si abuzând de lege). Altfel ajungem iar în situaţia din perioada comunista când erau mai multe categorii de candidaţi, remarcându-se cei cu carnetul roşu de partid parte dintre ei încă activi în Armată (mă referi la celebrii reprezentanţi ai clasei muncitoare care erau admişi cu nota 5 pe locuri speciale).

  În esenţă ce am exprimat eu era simplu: Poate să dea ORICINE la ofiţeri subofiţeri maiştri etc dar în condiţii egale. Toţi la aceeaşi linie de plecare până la aceeaşi linie de sosire. Altfel se va ajunge ca la Poliţie unde ofiţerii proveniţi din Academie sunt marginalizaţi în faţa celor proveniţi din categoriile agenţilor (foşti în parte soldaţi sau civili) care profitând de implicarea politicului au ajuns să conducă poliţii judeţene, birouri, servicii etc. Performanţa lor se vede.

 7. Marlon Juvet says:

  @Bure Bista – bine punctat. :)

 8. alex says:

  Ametului care crede ca armata are numai ofiteri buni am sa îi spun doar atit!
  unii dintre voi ,nepoti, fara doar si poate, cind vin in unitati din academii sunt NULI.
  Nu stiu nimic ! trebuie sa le arati pas cu pas ce au de facut. Si daca e si orgolios o da in bara imediat, pentru ca cei de la care poate învaţa, se vor retrage, atunci suna imediat la “unchiu”care va face tot ce trebuie pentru a fi detaşat sau mutat intr-un birou unde nu face altceva decît să răspundă la un telefon. Anii trec si nepotul va ajunge colonel fară si stie sa conducă măcar un puton. Lasă-ne cu “trasaturile morale cele mai înalte” ca am văzut si destui ofiteri care s-au P—t pe ei de beti ce erau. Las-ti lucrurile asa cum sînt. Aşa a fost şi aşa va fi mereu voi primii, ceilalti dacă mai rămăne ceva.

 9. florin says:

  Domnul auto intitulat Bure Bista cred ca vorbeste sa se afle in treaba dupa care deviaza subiectul in alta categorie.
  In prima faza subiectul era legat de SGP,ii readuc aminte ca un corp de armata este format si din SGP ,daca dumneata vrei sa infintezi o armata doar din ofiteri nu ai decat sa propui asta Parlamentului Romaniei.
  Si nu in ultimul rand fiecare are dreptul sa primeasca ce a promovat,un barem este situat intre nota 5-10,daca dumneata crezi ca acest barem nu este bun hai sa il mutam doar in categoria notei 8-10 ,prietene gandeste de doua ori inainte sa vorbesti ca te faci de ras
  Plus ca observ ca ai un fix cu ofiterii, de ce nu te faci ofiter si sa vorbesti dupa aceea.
  Referitor la ce a spus Alex are mare dreptate,probabil esti din curte si cunosti cum sta treaba.

 10. Bure Bista says:

  Dlui Florin,

  Cred ca ati inteles gresit. Ma refeeream doar la faptul ca nu e normal sa ajungi in alte conditii decat cele normale ofiter. Adica daca vrei sa ajungi ofiter te duci la Academia Militara, indiferent daca esti sgv sau altceva. Acestea sunt conditii egale si transparente. Alta cariera nu tine loc de formare pt cariera de ofiter. Cel care va deveni ofiter din subofiter nu va fi decat un ofiter cu mentalitate d esubofiter.

  Din pacate e plina armata de astfel de exemple. Mentalitatea de ofiter nu se poate forma decat in ACADEMIE. Restul formelor de formare sunt surogat iar consecinta este dezastroasa.

  De altfel discutia a aparut odata cu treceree unui numar mare de subofiteri/civili in randul corpului ofiterilor pe criterii, chiar daca legale, nestransparente si dubioase si dovedirea acestora ca nepregatiti pentru o astfel de cariera.

  Cele bune