Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Nou proiect de lege Lege privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare

Ministerul Apărării Naționale, a postat pe site-ul său, pentru dezbatere publică, precum și pentru a supune consultării preliminare inter-instituționale, Proiectul de Lege privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat.

Cei care au elaborat proiectul legislativ au ajuns la concluzia, după o perioadă de aplicare de şase ani, se impunea o actualizare şi o îmbunătăţire a textului legislativ.

Aceasta, din nevoia de a acoperi unele domenii nereglementate sau insuficient explicate până acum, precum şi pentru o mai bună adaptare a posibilităţilor de sprijin pe care instituţia militară le poate oferi personalului armatei române, militarilor care au participat la misiuni în teatrele de operațiuni externe, precum şi urmaşilor eroilor căzuţi la datorie.

Astfel, la motivația care a determinat elaborarea Proiectului de lege se enumeră mai multe aspecte. Vi le propunem spre lectură doar câteva:
Actul normativ de referinţă nu defineşte noţiunea de Rănit, deşi în conţinutul acestuia, la art. 81 alin. (1) şi 83 alin. (1), personalului rănit i se conferă anumite drepturi.

Ordonanţa de urgenţă reglementează, sub aspectul drepturilor specifice, doar situaţiile în care participanţii la acţiuni militare au fost răniţi, nu şi pe cele care au suferit afecţiuni fizice şi /sau psihice în respectivele misiuni.

Intrarea în vigoare a Legii nr. 121/2011 a condus la apariţia unei neconcordanţe în ceea ce priveşte acordarea decoraţiilor, distincţiilor militare şi civile, precum şi a titlurilor onorifice. Astfel, conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, cu modificările şi completările ulterioare, acordarea acestui drept este imperativă, în timp ce în Legea nr. 121/2011, referirile la acest aspect se regăsesc sub formă de normă permisivă.

Conform legislaţiei actuale, denumirea de Veteran este atribuită exclusiv personalului civil participant la acţiuni militare. Această noţiune sugerează, în mod logic, sfera cea mai largă, care înglobează toate categoriile de veterani. Prin urmare,  situaţia generează confuzii, în sensul că cele mai multe dintre persoanele care accesează cadrul legal, au tendinţa de a înţelege, prin veterani, atât militarii veterani cât şi pe cei civili, luaţi împreună.

În cuprinsul actului normativ nu este prevăzută posibilitatea ca personalul armatei rănit sau care a dobândit afecţiuni fizice sau psihice, să beneficieze de acordarea titlul onorific de „Veteran”, indiferent de durata participării, aşa cum este prevăzut, ca excepţie de la condiţia de cel puţin 12 luni participare, pentru personalul armatei devenit invalid.

Veteranii şi urmaşii personalului armatei decedat în acţiuni militare, au dreptul de a putea fi invitaţi să participe la acţiuni festive sau comemorative. Ministerul Apărării Naţionale invită sistematic la asemenea la asemenea activităţi categoriile de persoane menţionate, fără a avea bază pentru decontare transportului şi cazării celor invitaţi.

Ordonanţa de urgenţă prevede ca evidenţa personalului armatei căruia i s-a conferit titlul onorific de „Militar Veteran” şi de „Veteran” să se înscrie în registre speciale înfiinţate la muzeele unităţilor.Totuşi, sunt unităţi care nu au în organigramă înfiinţate muzee sau săli ale tradiţiilor.

Nu este instituită Ziua Veteranilor, astfel încât nu există bază legală ca veteranii, participanţi la acţiuni militare, să comemoreze jertfele colegilor căzuţi la datorie.

În cadrul drepturilor de care beneficiază personalul armatei rănit sau invalid, este prevăzut tratament gratuit în străinătate, dacă afecţiunile nu pot fi tratate în ţară, fără a preciza că şi tratamentul în ţară este gratuit.

Actul normativ nu precizează că de drepturile specifice beneficiază şi veteranii care au fost transferaţi la alte instituţii publice de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

În prevederile ordonanţei este folosită sintagma de „mare mutilat”. Aceasta nu se mai regăseşte în terminologia medicală de specialitate.

Indemnizaţia lunară de însoţitor pentru invalizii de gradul I este reglementată în materia comună, respectiv Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, deşi invalizii de gradul I proveniţi din rândul personalului armatei participant la acţiuni militare sunt subiecţi ai prezentei ordonanţe de urgenţă.

Prevederile referitoare la cuantumul indemnizaţiei lunare pentru urmaşii personalului armatei decedat, fac referire numai la urmaşii soldaţilor şi gradaţilor profesionişti şi ai personalului civil. Pentru cadrele militare, aceste prevederi erau cuprinse în art. 24 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, abrogat prin intrarea în vigoare a Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare.
Astfel s-a creat situaţia paradoxală ca indemnizaţiile cuvenite urmaşilor celor decedaţi să fie diferite: în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006, cu modificările şi completările ulterioare, pentru urmaşii soldaţilor şi gradaţilor profesionişti, respectiv în conformitate cu prevederile Legii nr. 263/2010, cu modificările şi completările ulterioare, pentru urmaşii cadrelor militare.
Practic, există un tratament juridic diferit, care implică şi valori diferite ale indemnizaţiei, pe criteriul apartenenţei la o anumită categorie de personal, respectiv ca urmare a raportării la norme diferite.

Pentru văduvele celor decedaţi în acţiuni militare s-a instituit beneficiul de a putea fi încadrate în rândul personalului militar, în condiţiile legii. Nu este reglementată şi situaţia când aceste văduve nu îndeplinesc condiţiile legale pentru încadrarea în rândul personalului militar, caz în care ar trebui să existe opţiunea de a beneficia de un drept similar, prin beneficiul încadrării ca personal civil în armată sau în instituţiile publice civile, cu exceptare de la limitările stabilite în materia comună.

Pentru copiii celor decedaţi în acţiuni militare, care îndeplinesc prevederile legale, nu este prevăzut un sistem de sprijin social pentru integrarea profesională, similar celui prevăzut pentru văduve. Totodată, nu este instituit un sistem special de sprijin în vederea facilitării înscrierii la creşe şi grădiniţe a copiilor personalului armatei rănit, invalid sau a urmaşilor celor decedaţi.

Modelul legitimaţiei de militar veteran/veteran, prevăzut în ordonanţă, nu atestă decât calitatea dobândită, fără a conţine elemente relevante privind meritele pe timpul misiunii, decorări, răniri, invaliditate, etc.

Considerăm că este binevenită această inițiativă, ca de altfel, toate acele proiecte de lege care trebuie să ajungă în cele din urmă legi, menite să aducă reparații morale și  chiar financiare tuturor acelora care au suferit de pe urma unor documente legislative strâmbe sau incomplete sau mult prea permisive în a fi interpretate.

 

 

Sursa: site MApN

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “Nou proiect de lege Lege privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare”

 1. indisciplinatu says:

  Ordonanta asta s-a nascut de la inceput ca …o forma fara fond,
  in perioada..tariceanu-athanasiu-melescanu.
  Numai la nivel declarativ s-a dorit sa se miste ceva,…si s-a miscat la nivelul de a acorda titlul de ‘veteran” cu o legitimatie si cu “multumiri prin ozu” sau pe la “muzeu”.
  In acelasi timp, militarii fie mureau prin teatrele de razboi sau se intorceau,..via rammstein, fara maini, picioare sau cu afectiuni pshihice greu de surmontat dpdv medical…a urmat dupa aceea o chestie mai de fond prin acordarea unor compensatii banesti destul de firave dar a fost un inceput.
  ce vreau sa spun?…Ca nu se doreste a se reglementa coerent o problematica ce izvoraste din realitatea vietii militarilor care se schimba rapid si care necesita schimbarea fundamentala a politicilor sociale pentru ei si familiile lor. Si atunci sa ne mai miram ca daca “i se scoala” fostului “suspendat-demis” si a clicii care-i duc “trena”- inclusiv dintre “activii” de astazi- sa taie pensiile militare, soldele celor din activitate, etc. sa nu se-ntample INTOCMAI SI LA TIMP!!??

 2. army says:

  pai cei 26500 de pensionari militari(ofiteri)care au avut pensia taiata masiv,in timp ce colegilor lor,parliti de subofiteri(betivii si trantorii care sunt injurati de o tara intreaga),fii sigur ca daca va fi razboi(cu totii stim ca nu mai este mul),o sa se bucure cu o satisfactie mare cand paduchei pdalci si toti basisti vor fi macelariti de straini,iar copii basistilor vor fi violati de starini.
  Pensionarul militar,cu o pensie de ceapist(dupa taierea masiva),o sa isi spuna,pai eu de la 14 ani,am slujit tara,pana la pensionare,si am primit o pensie de ceapist in timp ce pensiile putorilor de subofiteri au fost triplate pe timp de criza,daca acuma intru in acest razboi,poate o sa imi taie astia,pensia de tot,asa ca pensionarul militar ofiter,o sa isi apere doar familia lui,in timp ce tara o sa fie desfigurata.
  atunci sa il vedem pe chioru betiv cum o sa spuna ca subofiterii sunt baza in armata(adica aia cu 2 clase,prosti,betivi,puturosi si urati de o tara intreaga,adica tuturor celor a caror pensii au fost triplate pe timp de criza).
  nu stiu daca ii bine chiorule betiv,dar daca o sa am vreodata posbilitatea sa te intalnesc,pe tine si pe izmanaru tradator,fii sigur ca am te omor.

 3. LoremIpsum says:

  @army
  Vad ca ai descoperit vinovatii pentru taierea pensiilor.
  Esti un maaaaaaaaare… !!!

 4. vasile says:

  LA MILITARI LI SE OFERA ORDINUL “FRAIERPROSTMORTEM”, IAR LUI CRISTIAN BOUREANU, DIACONESCU, OPREA,KOVESI&Co, LI SE OFERA BENEFICII PE VIATA .NU MAI SPUNEM DESPRE CE PENSIE I S-A FACUT EROULUI NATIONAL HANDICAPAT GRAV AUGUSTIN ZEGREAN, CARE PENTRU DOI DE MUNCA I S-A CALCULAT O PENSIE DE LA 1.347 RON, MARITA DE STAPINUL MANEVRELOR LA 10.750 DE RON, DE LA CCR SI MAGISTRATILOR CARE APARA DOSARELE INCULPATILOR PENALI , INCEPIND CU PRESEDINTELE ROMANIEI, TOVARASUL TRAIAN BOICOTOVICI BASESCU.
  5.000 de euro, cel mai mare venit al unui fost magistrat din Moldova
  PENSIILE “NESIMTITE” NU AU DISPARUT
  Deşi sunt ajunşi la o perioadă a vieţii când reţeta de medicamente este una dintre cele mai mari cheltuieli lunare, pensionarii din zona Moldovei se împart în două mari categorii. O parte sunt cei care beneficiază de luxul de a avea o menajeră, un îngrijitor personal şi de a-şi întreţine sănătate prin excursii de tratament în orice colţ al lumii, pensiile lor lunare fiind de 26 de ori mai mari decât leafa unui angajat. La polul opus sunt cei care trebuie să împartă pensia de 350 de lei între sănătate, întreţinere şi nepoţi.
  După zeci de ani de muncă, veniturile la care au .„În judeţul Iaşi beneficiază de indemnizaţia socială minimă garantată un număr de 26.499 de persoane, adică 350 de lei”, ne-a declarat Adriana Grecu, directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Iaşi. La Iaşi sunt peste 146.000 pensionarii din sectorul de stat, pensia medie în cazul lor fiind de764 de lei, şi alţi 35.600 din sectorul agricol, a căror pensie medie este 309 lei. Pentru cei cu pensii mici, 30 de zile înseamnă un adevărat slalom printre datorii, facturi şi bonuri fiscale şi drămuirea fiecărei bancnote de 10 lei astfel încât să-ţi permiţi o masă zilnică.
  MAGISTRATII O CATEGORIE PRIVILEGIATA DE PUTEREA PDL.
  Şi doar pentru că titulatura avută în câmpul muncii se transformă într-un privilegiu la vârsta pensionării, magistraţii şi alte categorii de salariaţi cărora li se calculează pensia după legi speciale au venituri substanţiale.„La Iaşi, cea mai mare pensie care se acordă pentru sectorul de stat este de 5.829 de lei, fiind încasată de un profesor nevăzător. Sunt cinci pensii de peste 5.000 de lei înregistrate în judeţ. CEA MAI MARE PENSIE PLATITA LA IASI ESTE DE 20.927 de lei, încasată de un MAGISTRAT PE BAZA LEGILOR SPECIALE ”, ne-a declarat Isabela Grigorovschi, purtătorul de cuvânt al CJP Iaşi iar la Barlad sunt 2 fosti MAGISTRATII CU PENSII DE 13.234 si 12.430 de lei . Asta înseamnă un venit lunar de 26 de ori mai mare decât leafa minimă a unui absolvent de studii superioare şi de 60 de ori mai mare decât pensia minimă garantată. Înseamnă 5.000 de euro, bani cu care poţi să cumperi în fiecare lună o maşină bună la mâna a doua sau cu care poţi pleca în croazieră.
  Bogăţie în baston .Cea mai mare marire de pensie revizuita de a fostilor militari, abuziv desfiintate este de la 3.072 de lei la 95.968 de lei .
  Cea mai mare pensie plătită în judeţul Botoşani este de 17.969 lei brut şi aparţine unui fost magistrat, intrând la categoria pensii speciale. Potrivit CJP Botoşani, cea mai mare pensie, din asigurări sociale, este de 2.818 lei brut. În judeţul Neamţ, din cei 138.249 de pensionari, 4.360 au venituri lunare mai mari de 1.500 lei. Cea mai mare pensie de serviciu din judeţ fireste a unui fost magistrat este de 16.606 lei brut, în timp ce 18.103 de nemţeni beneficiază de cei 350 de lei. La nivelul judeţului Suceava, cea mai mare pensie încasată este de 4.327 lei şi este încasată de un fost miner. În acelaşi timp, 91.326 dintre pensionarii suceveni au venituri sub 500 de lei.

 5. subtlocotenenta says:

  @vasile
  pensionarii se-part în două
  pensionari CARE BEAU
  și pensionari CARE PLOUĂ (ĂȘTIA CU NEPOȚI)
  DAR… de unde ai tu astfel de DATE ȘI INFORMAȚII EXHAUSTIVE ?
  Ai “PCR ” la UICHILICS ?

 6. keke69 says:

  Noi cei din cadrul Jandarmeriei care am axecutat cel putin 12 luni de misiune in Kosovo,beneficiem de titlul onorific de Militar veteran? Se pare ca nimeni din cadrul Jandarmeriei nu beneficiaza de acest drept conf.legii 121/2011,art.27 si oug 82/2006.

 7. anonim says:

  .Cea mai mare marire de pensie revizuita de a fostilor militari, abuziv desfiintate este de la 3.072 de lei la 95.968 de lei . Ne vasile , o fi adevarat ? De la 3072 la 95.968? De e adevarat, sa-l stim si noi pe eroul nostru natzional , sa stim ce fapte a facut el .Stiam de pensii crescute de la 3000 lei la 14.000 lei pe legea reparatorie ( oricum si acestea sunt cam nejustificationen) dar de cresterea aia….

 8. claudiu 80 says:

  a incercat cineva din jandarmerie sa obtina titlul onorificde Militar veteran?ce pasi sunt de urmat? se aplica si pt militarii jandarmi participanti la misiuni internationale?rog un raspuns daca se poate documentat.
  va multumesc