Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Nou şef la SMFT

general-maior.Nicolae Ciuca foto divizia2infanteriePe 7 ianuarie, 2014, la sediul SMFT se desfăşoară, în cadrul unei ceremonii militare, predarea comenzii Statului Major al Forţelor Terestre. Generalul-locotenent Mircea Savu va preda comanda generalului-maior Nicolae Ciucă, în prezenţa ministrului Apărării naţionale, Mircea Duşa.

La activitate vor participa reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Statului Major General, comandanţi de mari unităţi şi unităţi din cadrul Forţelor Terestre.

 

Vă redăm CV-ul dlui General maior dr. Nicolae-Ionel CIUCĂ:

S-a născut la 7 februarie 1967, în localitate Pleniţa, judeţul Dolj.

A absolvit Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” de la Craiova, în anul 1985 şi  Şcoala Militară de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, în anul 1988.

După absolvirea şcolii militare, a fost repartizat comandant de pluton lansare la Regimentul 26 Mecanizat, iar în perioada 1989 – 1992 a  fost comandant pluton cercetare şi instrucţie, la Batalionul 121 Cercetare.

În anul 1990 a urmat Cursul de perfecţionare de comandanţi companii cercetare. În perioada 1992 – 1993 a fost ofiţer de stat major în biroul operaţii, la acelaşi batalion.

A urmat cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, specialitatea arme întrunite, în perioada 1993-1995, iar după absolvire, a fost numit ofiţer de stat major la biroul operaţii şi  pregătire pentru luptă al Brigăzii 2 Mecanizată.

Între anii 1996 şi 1997 a participat la misiunea UNAVEM III, Angola, ca ofiţer de stat major. În anul 1997 a urmat Cursul de stat major tip brigadă.

În perioada 1998-2001 a fost şef de stat major la Batalionul 26 Infanterie. În această perioadă a absolvit Cursul de instructori pentru menţinerea păcii (Turcia), în anul 1999, Cursul PSO (operaţii în sprijinul păcii) şi Cursul de limba engleză în anul 2000, iar în anul 2001, Cursul JOINT şi operaţii multinaţionale.

În anul 2000 a participat la exerciţiul multinaţional „Blue Danube 2000”, încadrând funcţia de comandant al Componentei Terestre) şi la exerciţiul „Dinamyc Response” în Kosovo, încadrând funcţia de şef de stat major al  Batalionului 26 Infanterie – rezervă strategică SACEUR.

Între anii 2001 şi 2004, a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan, (2002-2003) şi Antica Babilonia, Irak, (2004).

În anul 2001 a participat la exerciţiul multinaţional „Dinamyc Response” în Bosnia şi Herţegovina, încadrând funcţia de comandant al  Batalionului 26 Infanterie – rezervă strategică SACEUR, iar în anul 2003, la exerciţiul ISAF, a fost conducătorul/directorul exerciţiului (OCE/EXDIR).

În anul 2003 a obţinut titlul de doctor în ştiinţe militare, iar în anul 2004, a urmat Cursul de relaţii civili militari în Europa de Est şi Asia Centrală, Hulburt Field, Florida-SUA.

În perioada 2004-2006, a fost şeful operaţiilor la Brigada 2  Infanterie, iar în perioada 2006-2007, a fost împuternicit şef de stat major al aceleaşi brigăzi. În anul 2005, a urmat Cursul de limba engleză – terminologie NATO, York University , iar în anul 2006 şi-a aprofundat cunoştinţele absolvind, în SUA, Colegiul de război, trupe de uscat şi a obţinut Masterul în Studii Strategice.

În perioada 2007-2009 a îndeplinit  funcţia de locţiitor al Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, iar în perioada 2009-2011 comandant al brigăzii. În anul 2010 a participat la exerciţiul Eurasian Star (NRDC-Turcia), comandant de brigadă.

La 25 octombrie 2010 a fost înaintat la gradul de general de brigadă, iar din ianuarie 2011, a fost numit comandantul Diviziei 2 Infanterie “Getica”.

În anul 2012 a absolvit cursul postuniversitar „Securitate şi bună guvernare”, la Colegiul Naţional de Apărare, Bucureşti.

La 9 mai 2013 a fost înaintat la gradul de general maior.

Pentru rezultatele obţinute de-a lungul carierei a fost distins cu: Ordinul Naţional „Pentru Merit”, în Grad de Ofiţer, Ordinul Naţional „Pentru Merit” în Grad de Cavaler, Semnul Onorific în Serviciul Patriei, XV, XX,  Medalia ONU pentru misiunea UNAVEM III, Emblema de Onoare a Armatei României şi Emblema de Onoare a Statului Major al Forţelor Terestre.

 

sursa: comunicat de presă MApN

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

23 Responses to “Nou şef la SMFT”

 1. anonimus says:

  Cand se nastea el ,eu deveneam ofiter cu gradul de locotenent. Sef SMTF la o armata cu cai.Ce usor se acorda gradele in prezenta armata romana.

 2. Cip says:

  Nu mai stiu cine m-a invatat, dar ideea era ca vii comandant intotdeauna de la un esalon superior si nu de la un esalon inferior. Asta era/este regula. Adica sef/ofiter (cu numar mic) este numit comandant la esalonul inferior. Aici sunt multe noime. Dar dincoace? Dracu’ s-o ia de politica si pe aia care o inghit!

 3. relutu says:

  Toti au CV-urile pline cu ce au facut pentru ei dar pentru ceilalti?
  Aici abia s-ar face diferenta.

 4. geo says:

  Ar fi interesant de vazut cat de bine vorbesc engleza multi din cei care au facut cursuri pe afara sau cat de mult din ce isi trec prin CV-uri cunosc.
  Unii s-au trezit trimisi pe la UE dupa ce au picat un examen si chiar li s-a prelungit mandatul – erau prea meritosi-

 5. Tepes says:

  Cine ti-a spus, ti-a spus prost Cip. Ce vroiai , sa vina sef al SMFT un sef de serviciu de la SMG? Sau poate un sef de sectie? De ce nu un sef de birou ca doar e esalon superior. Daca te referi la un sef de directie de prin SMG in ce masura este asta sa conduca o categorie de forte cand el nu a mai vazut trupa de ani buni, poate chiar de ordinul zecilor. Personal vad chiar logica aceasta numire pentru ca asta este si ar trebui sa fie ierarhia militara.

 6. Cip says:

  Draga Tepes, da. Chiar si sef de birou ar fi fost de acceptat – dup mine – daca, daca si iar daca.

  Cine m-a spus treaba cu “comandant vii de la esalonul superior” mi-a mai spus ca pe o functie nu se sta mai mult de 4 ani si ca ar fi obligatoriu sa alterneze activitatea de comanda cu activitatea de stat major… Si mi-a mai zis si altele (scrise prin “ghid”) dar n-avui timp sa le “spui”.

  Si… am vazut personal cu ochiul liber un comandant (de la trupa deci) care a comandat mai bine de 10 ani aceeasi unitate si care in acest timp nu a redactat/produs nici un document. Ce zici, cam cat de competent ar fi fost ca sef de orice structura din orice stat major?

  Dar nu cu extremele si exceptiile ar trebui sa ne intalnim in numirea marilor comandanti (nu ma refer la personalitati, ma refer la proceduri) ci mai degraba cu REGULA. Aia normata (adica scrisa) pe cate o stie si o respecta toata lumea.

 7. Gheo says:

  “Relutu”, peste tot in lume in CV-uri se trec doar scolile absolvite, functiile indeplinite, hobby-urile etc. Ia apasa pe butonul gandirii si convinge-te ca un militar, in cariera lui, face si pentru ceilalti. Altfel, nu ar fi promovat in functii superioare. Nu iti mai amintesti ce scria in notarile (caracterizarile) de serviciu?

 8. relutu says:

  Gheo daca tu crezi ca lumea se reduce la cotetul tau de gaini, o fi precum zici tu dar daca ai citi un CV al unui militar american fie el si din al doilea razboi mondial, ai vedea ca este cu totul altceva decat ce ai vazut tu pe la stefan gheorghiu.
  Nu ar fi rau ca macar acum cand instruiesti batalionul de motate, sa afli ca in armatele profesioniste, negheoizate, capacitatea unui sef militar nu se reduce nici intr-un caz la ceea ce face pentru protectia si devenirea sa ci la ceea ce poate aduce in sprijinul combativitatii unitatii sau esalonului la care aspira.
  Pana si in CV-urile civiliei dambovitene deja se trec doar capacitati, bineinteles sustinute si de diplome dar nici intr-un caz insiruiri de academii si cursuri care de care mai faimoase, cum se face in “invincibila birocratie” a armatei noastre.
  Eu din biografia acestui Domn Ciuca nu am inteles care-i sunt capacitatile care sa-l fi detasat net de ceilalti coparticipanti la cursa functiei, daca o fi avut loc asa ceva.
  Daca tu ai inteles, inseamna ca si motatele tale sunt genial instruite.

 9. Bailes Felix says:

  Observ ca stimabilul general a absolvit ff multe cursuri,doctorat…in ultimii 10 ani.Cine a muncit pt. donmia s-a?,si bineinteles fara ..a fi remunerat?Pe 24 ianuarie 2011,la Iasi…cine pupa mana…baselului…ava ..maro pe ….?

 10. Gheo says:

  “Relutule”, se vede de la o posta ca tu vorbesti doar din auzite si ceva, ceva din citite… Eu nu sunt absolvent de Stefan Gheorghiu, desi nu mi-ar fi rusine cu asta, sunt insa absolvent a doua cursuri de lunga durata in afara. Apropo, tu ce curs ai absolvit in afara sau la ce misiune internationala ai participat? Daca ai stiinta de carte, citeste CV-urile comandantilor mari din armatele statelor membre ale NATO si vei vedea cum sunt acestea structurate. Exista o regula de intocmire a CV-ului, nu dupa cum vrea fiecare. In legatura cu gainile si iepurii mei, te anunt ca progresez…pe langa astea, am mai infiintat si o crescatorie de prepelite iar satisfactiile sunt pe masura. Un an bun si s-auzim de bine!

 11. anonim says:

  Nu te mai lauda cu misiuni in afara.Patrula de siguranta in mars si paza unui obiectiv sunt de competenta unui plotoner.Din CV-ul acestui domn Ciuca observ ca pe langa comanda a lucrat si in compartimente de conceptie asa ca probabil are ceva in titioaca.Experienta cam putin pentru un sef care trebuie sa le stie pe toate.Avand in vedere ca astazi armata care vasazica ca nu este, poate sa o conduca si un individ cu pregatire de caporal.Totul este sa aiba tupeu.Pe vremuri armata era asemuita cu o caruta in care stateau soldatii si subofiterii,la care impingeau ofiterii si pocneau din bici generali.

 12. Gheo says:

  Vorbesti prostii, anonimule! Nu am fost in misuni despre care vorbesti tu. Si venind la subiect, nu esti nici macar la degetul mic al acestui om. Dupa patima cu care vorbesti, ar trebui sa stea in continuare bosorogii sa comande armata.

 13. ANONIM says:

  Razi de viitorul tau.Bosorogii la care faci trimitere tu au facut ceva prin armata .Nu au ajuns bosorogi stand insurubati in scaun si privind sticla monitorului.Pune mana pe participarea armatei romane la al 2-lea razboi mondial si vei vedea ca cei ce erau in fruntea marilor unitati nu erau niste mucosi.

 14. ANONIM says:

  Gheo@La varsta den 45 de ani gl.mr presupune ca impreuna cu unitatea pe care o comanzi ai savarsit acte de bravura iesite din comun.Ti-au spus unii ca asemenea avansari erau prin 1955 cand indivizi intrau pe o usa muncitor si iesea pe cealalta general.Inteleg promovarea tineretului dar nici chiar asa.

 15. Gheo says:

  “Anonimule”, dupa stil esti acelasi care a postat si la un alt articol. Spui numai bazaconii, se vede ca esti expirat…cineva folosea o expresie mai dura si anume “constipat la minte.” Vorbesti de al doilea razboi mondial…esti ramas in urma tataie. Bine ca nu m-ai trimis la primul razboi mondial sau la Revolutia franceza…Nu mi-am propus sa fac eu cu tine scoala, pentru ca esti blocat…nu ai cum sa vezi evolutia fenomenului militar. Atat iti spun doar, priveste si la celelalte domenii de activitate si vezi care e media de varsta. Sa ai sanatate!

 16. relutu says:

  Gheo, cred ca e timpul sa depeni gainilor tale asemenea bazaconii caci doar astea te mai pot asculta.
  Esti de groaza omule!

 17. Gheo says:

  “Relutu”, de groaza esti tu…Pacat, ca intelesesem din postarile tale ca nu esti chiar asa de batran dar esti bolnav, situatie pe care nu o doresc nimanui, deci, pacat ca gandesti ca un matusalem. Dar…fereasca Dumnezeu! cu bibilica nu se stie niciodata…Din aceasta cauza si medicii, cand pun o parafa la starea psihiatrica a cuiva, scriu cam asa: “astazi, data… normal clinic” (ca maine nu se stie). Relutule, ai grija!

 18. Onestul says:

  Este “normal’ ca dl.general sa promoveze:este un bun….”executant’ .Si in mod sigur,a fost si “inregimentat politic’.Sa nu fim totusi asa de carcotasi si sa vedem ce va face in viitor.Sper ca nu va fi si elunul dintre aceia care se vor umple de “stele” pentru sluj si obedienta.Ca avem din astia,cu…..”basculanta”!l

 19. lute says:

  Comandantii militari fac cel mult colonei. Facerea generalilor reprezinta “sarcina” politicienilor, iar functia devine astfel politica.

 20. Ghita says:

  Tepes,
  Logica ar fi urmatoarea:
  – esti cdt cp te duci in cmd de B pleci la scoli iei grade urci la nivel Bg, intelegi ce-i cu tine si cu contextul de Bg si te intorci cdt B
  – pleci la div sau mai sus, mai faci ceva scoli, intelegi ce-i cu tine si cu niv de div sau mai sus si te intorci cdt Bg
  – pleci mai sus ceva sef de sv pri smg, reprez pe la nato, ue etc, intelegi ce e cu tine si cu contextul si te intorci ghici ce? cdt de Div
  pe scurt cam asa merge in alte parti

 21. Cip says:

  Panimaesi?

  Roger that!

  Eu n-avui atata rabdare sa explicitez. Multumesc Domule Ghita.

 22. EU says:

  AM CITIT IN CV CA A FACUT MAI MULTE CURSURI DE INVATAREA LIMBII ENGLEZE,SA INTELEG CA E GREU DE CAP?DE CE PENTRU EL ARMATA A CHELTUIT(SA FIM SERIOSI DOAR SE STIE CINE PLEACA SI CUM,LA INVATAREA LIMBILOR STRAINE)O GRAMADA DE BANI SI DE TIMP,TINAND CONT CA ACUMULEAZA GREU(CUNOSTINTELE)SE VEDE CA SI ASTA A FOST “DARNIC”,CHIAR NU GASITI UN GENERAL DESTUPAT LA MINTE?SI ASTA ESTE PUPINCURIST BASIST.A FACUT BASE GENERALI,LA GREU!