Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Nouă strategie americană vis-a-vis de Afganistan

Emisarul american pentru Afganistan şi Pakistan, Richard Holbrooke s-a întâlnit cu oficialii NATO pentru a le prezenta noua strategie a Statelor Unite pentru Afganistan, propusă de liderul de la Casa Alba, Barack Obama.
În noua strategie se stipulează faptul că se doreşte stabilizarea situaţiei interne şi se urmăreşte dezvoltarea economică a Afganistanului.

Noua strategie americană vis-a-vis de această ţară va include suplimentări de personal civil, un grad mai mare de instruire a armatei afgane, iniţierea de dialoguri cu insurgenţii moderaţi şi acordarea unui sprijin mai substanţial Pakistanului.

Holbrooke a afirmat că “politicile americane pentru Afganistan şi Pakistan urmează a fi reunite şi că cele două ţări nu vor mai fi abordate separat”.
“În urmă cu ceva timp, Guvernul SUA privea separat realităţile din Afganistan şi Pakistan. Astăzi, cele două politici trebuie integrate, iar restul lumii se va alătura nouă în susţinerea acestui efort”, a declarat acesta pentru BBC.

Civilii care vor fi trimişi în Afganistan vor contribui prin munca lor la stimularea dezvoltării economice si politice la nivel local, deoarece Guvernul afgan a fost caracterizat “ca fiind unul corupt, incapabil să facă faţă nevoilor de bază ale populaţiei”.

În program este prevazută totodată creşterea efectivelor forţelor de securitate afgane, ajungând la aproximativ 400.000 de militari. În acest fel, autorităţile de la Kabul vor putea să-şi gestioneze securitatea naţională.

Nu în ultimul rând, strategia face referire la un calendar de retragere al forţelor SUA din Afganistan. Cel mai probabil, acest lucru va începe să se deruleze după alegerile din august.

Sursa: Reuters

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Nouă strategie americană vis-a-vis de Afganistan”

  1. DE CE BAL says:

    Presedintele Karzai ar trebui sa fie interesat de ce nu a spus public Holbrooke. I se cauta un succesor…