Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Noua Strategie de Apărare a SUA centrată pe Asia-Pacific generează reacţia virulentă a Chinei

chinese army parade

Purtătorul de cuvânt al ministrului chinez al Apărării, Geng Yansheng, a dat publicităţii un avertisment la adresa Statelor Unite, cărora le-a transmis să “aibă grijă cu acţiunile şi cuvintele sale”, după ce preşedintele Obama a anunţat o nouă strategie de apărare a SUA ca răspuns caută prin care se urmăreşte creşterea puterii militare a SUA în Asia, ca răspuns la creşterea controlului Chinei din regiune şi la exerciţiile armatei chineze în apropierea bazelor militare americane din Asia.

Declaraţia este cea mai completă pe care a dat-o China după anunţarea noii strategii de apărare a Statelor Unite, săptămâna trecută.

“Am luat notă de specificaţiile care fac parte din strategia de apărare a Statelor Unite şi vom urmări cu atenţie impactul pe care îl va avea în regiunea Asia-Pacific şi asupra securităţii globale”, a declarat Geng.

“Acuzaţiile aduse Chinei de către documentul american nu au nicio bază”, se mai arată în comunicatul Ministerului chinez al Apărării. “Sperăm că Statele Unite vor interacţiona cu China şi cu armata chineză într-un mod raţional şi obiectiv, că vor avea grijă când vor vorbi şi când vor acţiona şi că vor face mai multe pentru dezvoltarea relaţiilor dintre cele două ţări şi armatele acestora”.

Prin noua strategie de apărare americană SUA îşi vor menţine baze în Japonia, în Coreea de Sud şi în Australia. Strategia încearcă să blocheze încercările Chinei şi ale Iranului de a reduce capabilităţile SUA din regiuni ca Marea Chinei de Sud sau Strâmtoarea Ormuz.

În noua Strategie se precizează că SUA sunt îngrijorate de multiplicarea capabilităţilor militare ale Chinei. China şi-a mărit flota, cu submarine şi cu un portavion, şi şi-a îmbunătăţit arsenalul de rachete şi capabilităţile de supraveghere.

Disputa privind cine are dreptul de proprietate asupra recifurilor bogate în petrol din Marea Chinei de Sud, din care se face comerţ anual în valoare de 5 trilioane de dolari, reprezintă unul dintre cele mai mari riscuri de securitate din Asia. Alături de aceasta problema taiwaneză continuă să încingă spiritele între SUA şi China.

sursa: Reuters

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Noua Strategie de Apărare a SUA centrată pe Asia-Pacific generează reacţia virulentă a Chinei”

  1. sorin says:

    Chinezii pot fi blocati in expansiunea lor politica si economica in Asia-Pacific de prezenta militara americana care alaturi de Australia, Japonia, Coreea de Sud, Tailanda si India reprezinta cea mai puternica alianta militara si economica din zona.Aceste motive ii determina pe chinezi sa critice noua doctrina militara americana.

  2. rdancuta says:

    Sa punem in ecuatie si Taiwanul.

    Ceea ce poate fi ingrijorator este ca incet incet economia Chinei va incetini, apoi va intra in recesiune si poate in criza.

    O criza economica dublata de actiunile regimului totalitare de la Beijing poate dezechilibra acest stat urias cu o economie esentiala pentru intreaga Lume.