Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Noul Ghid al carierei militare pe cale de a fi adoptat

Ministerul Apărării Naţionale a postat pe site-ul propriu, proiectul de act normativ pentru adoptarea unui nou Ghid al carierei militare.

Motivaţia iniţiatorului legislativ, MApN, pentru modificarea actualului Ghid al carierei militare:

– în prezent , toate cadrele militare pot frecventa un curs de carieră începând cu ultimii doi ani ai stagiului minim în gradul respectiv, dar există situaţii în care cadrele militare participă la misiuni internaţionale sau ocupă posturi în străinătate pe o perioaă mai mare de doi ani, generând dificultăţi în respectarea acestor prevederi;

– ofiţerii sunt împărţiţi în “categorii”, sintagmă care nu se regăseşte în instituţia “armelor, serviciilor, sau specialităţilor militare” prevăzută în Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, iar evoluţia acestora în carieră este astfel diferenţiată pe categorii, în mod nejustificat;

– actualul Ghid este deficitar în a asigura baza de regelementare pentru norme subsecvente din anumite domenii, cum ar fi “definirea funcţiilor din statele de organizare”.

Ce shimbări sunt avute în vedere:

– modificările cuprinse în noile prevederi permit derularea mai rapidă şi mai eficientă a proceselor de gestiune a personalului, iar pregătirea pe durata carierei militare este corelată cu sistemul educaţional pe plan naţional, instituind masteratul militar în domeniul de licenţă, echivalent cu studiile universitare corespunzătoare ciclului II Bologna;

– frecventarea cursurilor de carieră este permisă pe toată perioada stagiului deţinut, ceea ce permite cadrului militar să-şi pălanifice mult mai eficient propria carieră în sensul îndeplinirii tuturor condiţiilor pentru promovarea în funcţii şi înaintarea în grad;

– se introduc cursuri postuniversitare de perfecţionare pentru locotenenţi-colonei/similari şi colonei/similari;

– se confirmă împortanţa studiilor de nivel înalt în domeniul securităţii naţionale şi internaţionale organizate în cadrul Colegiului Naţional de Apărare.

Se aşteaptă ca punerea în aplicare a demersului legislativ să conducă la creşterea atractivităţii profesiei militare, fiind stabilite modalităţi şi reguli de parcurs pentru cadrele militare în cariera profesională. Totodată, iniţiatorul legislativ consideră că prin noul Ghid se asigură succesiunea logică şi coerenţa necesare pentru crearea cadrului legal aplicării managementului carierei individuale, element fundamental al reformei în domeniul resurselor umane.

Propunerile, sugestiile şi opiniile persoanelor interesate cu privire la acest proiect de act normativ pot fi transmise pe adresa de e-mail dlaj@mapn.ro, până la data de 10.10.2010.

Ghidul carierei militare – proiect in dezbatere

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to “Noul Ghid al carierei militare pe cale de a fi adoptat”

 1. Karadeniz says:

  După decembrie 1989 armata a excelat în două direcţii:
  1. modificarea ţinutelor militare, la maxim trei-patru ani, cheltuind sumele uriaşe şi în final a rezultat o armată dezbrăcată deşi cadrele au dulapurile pline de articole de echipament;
  2. regulamente, ordine, instrucţiuni, norme şi ghiduri. Cine nu avea treabă mai emitea un act normativ intern care după ce se punea în aplicare intra în conflict cu alte documente militare aşa că şi acum singurele reglementări după care se conduce armata sunt ordinele verbale.
  Ghidul carierei militare moşit de la amiralul Barbu Victor favoriza o singură categorie de militari, cei care participau la cursuri şi misiuni în afara ţării. Aceştia şi cei care vorbeau alte limbi străine în afară de rusă aveau punctaje suplimentare care anulau din start capacităţile şicapabilităţile oricărui alt militar oricâtă experienţă şi pregătire ar fi avut acesta. Aşa s-a ajuns ca ofiţeri slab pregătiţi, fără experienţă, dar care cu câteva sticle de whisky au prins cursuri după cursuri peste hotare, să comande acum structuri ale armatei pentru care nu au nici pregătire nici aptitudini.
  Actualul ghid ca şi preconizata lege de modificare si completare a statutul cadrelor militare sunt doar simple acadele cu care se încearcă îndulcirea amărăciunii unei armate prost plătite, prost înzestrate şi conduse.

 2. neacsu says:

  Pana acuma , de 20 de ani incoace , modificarile s-au facut la inceput din dorinta de a intra cat de cat in cadenta impusa de NATO . Apoi , schimbarile de tinuta si norme si ghiduri s-au facut din interese pur “economice” Sa ne reamintim de camasile facuta la Strehaia , cand pastorul era Cioflina . Toate propunerile si modelele erau “opera ” unor protejati care incasau bani frumosi pe contracte cu armata , bani pe care ii imparteau cu cei care le aprobau si le acceptau ofertele . Acuma , domnul Oprea , schimba totul din ura fata de oamenii pe care ii va pierde , numai si numai pentru a ii lasa complet distrusi si a-si acorda cateva privilegii in plus (vezi generalii demiitari ) pentru a-si acorda oarece imunitate si a -i cumpara pe generalii care vor tacea malc primind rangul de demnitar .
  Ce poti astepta din partea unii ospatar ? Pe cand era maioras , ii pupa mana lui Zisu si batea din calcaie prin hotelurile militare de pe litoral, la toti cei care veneau cu “recomandare ” de la domnul Zisu : ” La ce etaj doriti ? Unde sa fie balconul? Da sa traiti !”

 3. lucius says:

  Domnule neacsu,
  Consider ca ati raspuns la pct.1 al dl-ui Karadeniz – tot in genul asta as fi raspuns si eu.
  Pentru pct.2 consider ca dl Karadeniz exagereaza un pic mai mult. Spun acest lucru deoarece chiar am facut parte din astfel de comisii, care trebuiau sa armonizeze legislatia militara romaneasca cu cea NATO. Nu se poate spune ca “Cine nu avea treabă mai emitea un act normativ ….” in primul rand datorita faptului pt ce am spus mai devreme si in al doilea rand pt simplu motiv ca la emiterea regulamentelor, ordinelor, instrucţiunilor, normelor şi ghidurilor erau implicate toate structurile – acestea isi exprimau punctul de vedere, totul era centralizat, dupa care erau chemati oamenii la discutii, iar in final era intocmit documentul pentru aprobare. Am uitat sa spun faptul ca aceasta armonizare ne era impusa … din absolut toate aspectele. Deci in nici un caz nu poate fi vorba de “Cine nu avea treabă…”.
  In privinta cursurilor si a pregatirii ofiterilor … chiar nu pot comenta – ar insemna sa fiu mai mult sau mai putin subiectiv; iar in jungla care s-a creat si in armata, poate ca … sunt tentat sa inchid un pic ochii.
  Referitor la statutul cadrelor militare, am convingerea ca pentru intocmirea lui, trebuie consultat in mod obligatoriu si SCMD.
  Poate va intrebati de ce SCMD si nu federatia sau o asociatie? In ultima perioada de timp, SCMD-ul chiar a iesit la … “bataie”.

 4. indisciplinatu says:

  Ghidul carierei militare??…stiu cam cine a lucrat la el sa vedem cine-l “patenteaza”…DMRU sau SMG-J1?
  Il dau de la unii la altii de vreo 2 ani jumate!!!
  Cat despre “comisia de regulamente”, s-a nascut mai mult din lipsa de “obiect” al activitatii unor structuri di prin fostul Inspectorat General…pana la urma, ar fi un organism util daca structurile nu si-ar da sistematic “la gioale” tergiversand uneori cam mult aparitia actelor normative specifice ministerului,…o birocratie excesiva!!!
  Sau poate,..de cand cu oprea nu mai e asa,…mai stii!?

 5. Covăsneanul says:

  Un coleg de armă a avut norocul să înveţe engleza-n famile, mama profesoară de engleză!
  Băiatul modest, a prins primul curs de perfecţionare, aşa din întâmplare… A ţinut-o tot aşa până la trecerea-n rezervă cu Ordonanţa nr. 7.
  Foarte mulţi înjurau, îi îndeplineau atribuţiile prin cumul!
  Acu’ îmi dau seama că a fost băiat deştept, a fraierit sistemul-n avans! Boc şi Încrucişătorul transmit dispreţ pentru cei în uniformă, cei care pot să le răspundă pe măsură!
  PS. Apropo de ţinute, ciupeli, mici afaceri – se explică tăcerea şi laşitatea unora, ei au avut grijă să-şi compenseze la timp anii dedicaţi slujirii ţării!

 6. Pedelicius says:

  @Covasneanu: aveti dreptate domnule. (Si) de aici provin resentimentele unora dintre noi, de la mult prea multele situatii ca aceea pe care ati pomenit-o. Unii, aia care au tras sistemul in “…”, ,”jmecherii”, “descurcaretii” au dus-o tot asa, iar la ceilalti, aia cu coloana vertebrala, fara pile, copii nimanui cum ar veni, au dus in spate tot sistemul, pe sanatatea si nervii lor (cateodata mai au dreptate si astia, ciracii lu” Marinaru). Cat despre Ghidul lui peste, poa’ sa fie el facut in cele mai nobile si mai curate intentii, cadristii pe stil nou da pe mentalitate “pe vechi” tot vor strecura ei o exceptie, o portita ceva, ca sa “fie bine pentru toata lumea”

 7. vranceanul says:

  Domnilor…,
  Am auzit acum 5-6 zile in urma ca s-au marit functiile la ofiteri…, OK! mi-am zis, dar sunt conforme cu cerintele NATO? Sa fiu mai explicit: cdt. b. =colonel(o sa ma documentez atat in trecut cat si in prezent la ce nr. de personal, pe categorii, bla, bla, bla..ar trebui sa fii calanel), loctiitor cdt.b. , s.st.m. b.=lt.col. casi sef S3, sef S4, contabil sef, medic. Oare mai corespund cu functiile militarilor similari din NATO? Personal am fost in armata ca ofiter, din 1987 si pana acum nu am auzit de asemenea functii. Sa se pregateasca o noua REDUCERE, dar fara nici un drept…, desigur peste cateva luni de zile, dupa ce PUTEREA se va asigura ca armata este sub control??!!!
  Bravo celor din politie…au stiut si stiu ce vor…Noi cei din armata am fost si inca suntem impresionati de NU STIU CE TIPI CARE AU FOST MAI MULT LA STUDII DECAT AU ORGANIZAT, CONDUS SI EXECUTAT!
  Cu respect!

 8. Răducu 1970 says:

  Poate oare acest Ghid să ofere o egalitate de şansă pentru a accede în carieră? Până când o limbă străină sau o misiune externă (care se ştie cum se prinde) va fi mai bine cotată decât munca pe brânci până la ore târzii(niciodată 8 ore)? Până când vârsta şi nu competenţa şi studiile vor fi criteriile de bază pentru avansarea în corpul ofiţerilor?

 9. ion says:

  Pai si de ce nu o implementeaza?