Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Noul ministru al Apărării a avut prima întâlnire cu oficialii americani de la Bucureşti

Delegaţia Ambasadei SUA la întrevederea cu ministrul apărării naţionale - foto Cătălin Ovreiu, www.mapn.ro

În cursul zilei de joi 10 ianuarie, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a avut o întrevedere cu reprezentanţi ai Ambasadei SUA în România. Alături de ministru s-a aflat şeful SMG, general locotenent Ştefan Dănilă, alţi ofiţeri, translatorul. Echipa americană a fost formată din însărcinatul cu afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA, Duane Butcher, colonel Roderick E. Dorsey Jr., ataşatul militar al SUA în România, şi Joseph Trimble, consilier pe probleme politico-militare.

Conform comunicatului MApN, Mircea Duşa a mulţumit americanilor pentru sprijinul constant pe care Statele Unite îl acordă României şi a reiterat că, în cadrul parteneriatului strategic româno-american, “relaţiile în domeniul militar sunt unele strânse, implicând o serie de parteneriate pe termen lung în industria de apărare, dar şi în misiunile din teatrele de operaţii”.

Mircea Duşa a mai asigurat oficialii americani că “România îşi va respecta angajamentele asumate prin parteneriatul cu Statele Unite ale Americii şi vom face eforturi ca relaţiile noastre bilaterale în domeniul militar să fie menţinute la standarde înalte şi să fim operativi, pentru ca ceea ce ne-am angajat să respectăm, să ducem la bun sfârşit”.

Ministrul Apărării Naţionale a transmis că obiectivele legate de misiunile şi responsabilităţile ce-i revin României ca stat membru al NATO şi UE, precum şi cele asumate în cadrul parteneriatului româno-american sunt “prioritatea de maximă importanţă” a mandatului asumat la conducerea ministerului.

Puteţi conta pe faptul că vom finaliza la timp şi la standardele convenite toate preparativele necesare operaţionalizării sistemului antirachetă de la Deveselu. În acest sens, se vor executa lucrările de pregătire a bazei, în ceea ce priveşte căile de acces, utilităţile din zonă, precum şi alte probleme astfel încât elementele de infrastructură să fie funcţionale, conform graficului stabilit”, le-a spus Duşa diplomaţilor americani.

Duane Butcher a amintit că, zilele trecute, premierul Victor Ponta a dat diplomaţilor americani asigurări că proiectele România-SUA, de pe toate planurile, sunt fezabile şi vor fi continuate. “Susţinem parteneriatul cu România, care s-a dovedit un partener de încredere şi care ne-a fost alături permanent. Zilele trecute, am avut o întâlnire şi cu prim-ministrul Victor Ponta care şi-a exprimat încrederea în dumneavoastră şi ne-a asigurat că proiectele noastre, pe toate planurile, sunt fezabile şi vor fi continuate”, a declarat Însărcinatul cu Afaceri al Misiunii Diplomatice a SUA, Duane Butcher.

În context, ministrul român a transmis felicitările sale pentru nominalizarea noului secretar american al apărării, Chuck Hagel, iar membrii delegaţiei americane l-au felicitat pe Duşa pentru învestirea ca ministru al Apărării Naţionale.

Conţinutul comunicatului şi formatul întrevederii lasă să se înţeleagă că întâlnirea a avut scopul ca americanii să se asigure de intenţiile noului ministru, în ceea ce-i priveşte, şi să-i furnizeze acestuia “foia de parcurs” pentru mandatul ce-l începe. Aşteptăm ca în afară de furnizarea suportului logistic pe care-l oferă americanii în Afganistan şi pentru pregătirea misiunilor româneşti pentru Afganistan (unde aceştia au interesul primordial), sprijinul american să se concretizeze şi în furnizarea de tehnică de importanţă strategică în condiţii avantajoase … ca pentru parteneri şi prieteni. Conform celor declarate.

sursa: comunicat MApN, AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Noul ministru al Apărării a avut prima întâlnire cu oficialii americani de la Bucureşti”

 1. LICA says:

  Pensiile pe ianuarie au intrat in conturi
  joi, ianuarie 10, 2013 actualizare pensii 3 comentarii
  Majorarea cu 4% a valorii punctului de pensie n-a intrat.
  Ponta a reconfirmat astăzi, în “starea națiunii”, că majorarea cu 4% se va aplica.
  NOTA
  Cei care doresc să consulte textele L 263/2010, L 119/2010, HG 257/2011 (de aplicare a L 263) și alte articole legate de aceste acte normative au la dispoziție butonul Pensii, în dreapta primei pagini a blogului, prin care pot ajunge, pe scurtătură, la posturile respective.
  karadeniz spunea…
  Nici nu mă așteptam să intre acum. Lumea e încă sub euforia acelei sărbători prelungite dintre Sf. Nicolae și Sf. Ion deci majorarea în ianuarie nu ar fi avut efectul scontat. În februarie, la mijlocul iernii, luată pentru două luni odată, are alt efect psihologic. Plus că cei ce au plecat spre locul cu verdeață în luna ianuarie, mai diminuează un pic efortul financiar al acestei majorări. Între timp pensionarii militari primesc în continuare noi decizii de re….revizuire. Cele mai multe diminuate. Din ce am constatat sunt cei felicitați în toamna lui 2011 de Oprea prin scrisori și care la primirea deciziei de revizuire au constatat că felicitarea de creștere a pensiei, confirmată de tabelele MApN, era infirmată de decizii. Ulterior au mai dres busuiocul cu ceva condiții de muncă în plus dar acum plusurile se transformă în minus. Totuși am întâlnit azi și un fericit căruia pe 21 decembrie 2012 noua decizie de re…revizuire ia mărit pensia cu UN LEU !
  Pe infomondo Trofin are niște propuneri interesante privind modul de calcul al pensiilor militare într-o eventuală viitoare lege.
  10 ianuarie 2013, 23:26
  Plano Lupuș spunea…

  Trebuie să se emită un act normativ pînă pe 28 ianuarie cu majorarea de 4% ca sa intre în plată in luna februarie, altfel se tipăresc taloanele de pensii și nu se mai știe….
  Cam nasol cu re/revizuirea, pentru ca de regularizarile care urmează nu-i mai scuteste nimeni.

  Care viitoare lege a pensiilor militare, @karadeniz?
  Si de s-ar da, la ce ar mai folosi SCMD-iștilor?
  Nu zic ei ca legea viitoare nu acționează retroactiv?
  11 ianuarie 2013, 00:35
  CEZAR spunea…

  TROFIN zice,,Personal , inclin sa cred ca procedeul de calcul al pensiilor care se apropie cel mai mult de situatia actuala economica a tarii si care sa satisfaca majoritatea beneficiarilor de pensii , este Procedeul contributivitatii ,prevazut de Legea 263/2010 adaptat pentru calculul pensiilor persoanelor provenite din sistemul national de aparare , ordine publica si siguranta nationala ,pe care l-am detaliat la pct. 2.1.

 2. ANDU says:

  DACA MILITARII VOR CA USL SA LE ASCULTE DOLEANTELE TREBUIE SA LE DEA CEVA IN SCHIMB.

  TINAND CONT DE SITUATIA CREATA,CEL MAI BINE AR FII,CA CEI 30 DE MII DE MILITARI CU PENSII TAIATE(DOAR CEI CU PENSII TAIATE) SA INTRE IN SISTEMUL DE PENSII A JUDECATORILOR(EXACT CA CEL DIN 2001 A PENSIONARILOR MILITARI).
  CEI A CAROR PENSII AU CRESCUT SI CU UN LEU RAMAN CUM SUNT,CEI CARE VOR IESII LA PENSIE IN VIITOR(ACTUALI ACTIVI),RAMAN TOT PE SISTEMUL DE PENSII PROPUS DE IZMANAR.
  ASA,TOTI AR FII MULTUMITI,POLITICIENI,DEOARECE POT ORICAND SA IMPARTA LA 30 DE ANI(CUM II NORMAL SI CUM AR TREBUI SA INCEAPA DE LA 1 IUNIE 2013 SA SE CALCULEZE) SI SA FACA ECONOMII MARI,CEI A CAROR PENSII AU CRESCUT(NU AU MAI SCOS UN CUVANT,POATE DOAR CATIVA SA URLE CA LOR LE CONVINE SA FIE IN SISTEMUL UNIC DE PENSII,IN REST PAUZA) DEOARECE VAZAND CA AU RENUNTAT LA JUDECATA INSEAMNA CA LE CONVINE SITUTATIA SI ISI ASUMA RISCU DE IMPARTIRE LA 30 DE ANI,ACTIVII, DEOARECE AU TACUT MALC CAND S-A DISCUTAT DESPRE TAIEREA PENSIILOR MILITARE IN LOC SA VINA CU TANCU PESTE EI CA IN SERBIA CAND S-A DISCUTAT DESPRE TAIEREA PENSIILOR MILITARE SI MAI ALES CEI 30 DE MII DE MILITARI ADEVARATI CARE AU AVUT PENSII SUB 3000 DE LEI SI AU INTRAT IN ARMATA DE LA 14 ANI IN PROPROTIE DE 90%(DIN CEI 30 DE MII CU PENSII TAIATE),POT FII SUPER MULTUMITI,DEOARECE SUNT INTEGRATI IN SISTEMUL DE PENSII AL JUDECATORILOR(DECI S-A REVENIT LA NORMAL).
  EU NU VREAU SA MAI AIBA PENSII LA FEL CA PE LEGEA DIN 2001,JEGOSII AIA CARE AU TACUT SI CULMEA,AU MAI SI SPUS CA II BUN SISTEMUL(NOAPTEA MINTII,CAT DE JEGOS SI BOLNAV PSIHIC SA FII SA SPUI CA UN SISTEM DE PENSII SPECIALE II MAI RAU DECAT SISTEMUL DE PENSII CIVIL).
  CEI 30 DE MII DE MILITARI ADEVARATI SA FIE ULTIMII(CA GENERATIE) DIN ROMANIA CARE BENEFICIAZA DE PENSII SPECIALE(MA REFER LA PERSOANELE DIN APARARE,PROSTITUATELE DIN JUSTITIE VOR FURA PE RUPTE SI SISTEMUL DE PENSII DE LA MILITARI DAPAI PE ROMANI)

 3. Cip says:

  Delegatia americana, e clar cine sunt, se vede clar cu ochiul liber.
  Deleatia romana… nu mi-e clar. Avem translatori acolo? Daca da, de ce?

 4. Bure Bista says:

  Corecta observatia celor de la Infomondo.

  Pai ce credeti ca e ofiterul care-l lasa la marginea mesei pe seful SMG? Exista o eticheta a intalnirilor oficiale. In orice caz persoanele cu cele mai inalte functii vor fi incadrate de ceilalti. Asta daca nu cumva cei doi se musca se urasc sau pur si simplu au alte interese. Mesajulicum e prost. La armata trebuie sa fie o echipa si asta trebuie sa se vada.

  Apoi ministrul de la aparare se pare ca stie doar franceza si maghiara.