Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Noul model Gripen mai ieftin cu 10% dar mai performant

Directorul general al Saab, Hakan Buskhe, a declarat în timpul show-ului aviatic internaţional de la Farnborough, că noul Gripen E/F va costa cu 10% mai puţin decât modelul anterior al acestui avion, Gripen C/D, dar va oferi o creştere cu 25% a performanţelor.

Scăderea preţului şi creşterea performanţei reprezintă specialitatea Saab, spune Bushke, de vreme ce Gripen C/D a costat, la rândul său, mai puţin decât predecesorul lui, Gripen A/B, oferind totodată o creştere a performanţelor cu 20%.

Pentru a explica scăderea costului, Bushke a declarat: „Este posibil în cazul maşinilor, de ce nu şi în cazul avioanelor de luptă?”

Guvernul suedez intenţionează să cumpere 80 de avioane Gripen E/F, numite şi Gripen NG de către Saab. De asemenea, Elveţia doreşte să cumpere 22 de avioane de acest tip.

Bushke a asociat politica de stabilire a preţurilor desfăşurată de Saab necesităţii de a concura la nivel global, adăugând că numai 20% dintre comenzile primite au provenit din Suedia. Saab are 3.000 de ingineri în afara Suediei, a mai precizat el.

În prezent, Saab doreşte să înfiinţeze un centru de instruire Gripen în Africa de Sud, a mai spus Bushke.

Într-o aparentă referire la companiile care se pot baza pe achiziţii generoase din partea guvernelor proprii, Bushke a spus: „Nu este greu să construieşti ceva, dacă ai o grămadă de bani”. Este de aşteptat ca Saab să înregistreze o uşoară creştere a vânzărilor în 2012, comparativ cu 2011, a mai adăugat el.

Bushke a mai spus că principiul Saab referitor la raportul calitate-preţ a afectat punctul de vedere al companiei asupra alianţelor europene, care se concentrează asupra design-ului de UAV-uri. Italia şi Germania au reacţionat cu mânie în faţa planurilor Angliei şi Franţei de a stabili o înţelegere bilaterală pentru construcţia de UAV-uri, în care plănuiesc să accepte şi alţi parteneri mai târziu.

Dar Bushke nu a părut deloc tulburat în faţa posibilităţii ca Suedia să urmeze modelul Angliei şi Franţei. „Atât timp cât în urma colaborării rezultă un produs accesibil”, a spus el. „Nu purtăm discuţii interminabile. În toate celelalte afaceri începi prin a te întreba ce îşi doreşte clientul”.

sursa: Defense News

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Noul model Gripen mai ieftin cu 10% dar mai performant”

  1. mad max says:

    daca-l faceau invers, cu 20 la suta mai scump (si cu 10 la suta mai putin capabil) poate ar fi fost de interes si pentru politicienii romani…