Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Noul tratat START-2 va fi semnat în câteva zile

Ministrul adjunct rus de externe, Serghei Riabkov, a anunţat că noul acord ruso-american asupra dezarmarii nucleare, menit sa inlocuiasca Tratatul ruso-american de reducere a armelor strategice ofensive START-1, expirat la 5 decembrie anul trecut, va fi gata “în zilele următoare”.

“Suntem literalmente aproape (de un acord), cred ca în zilele următoare această problemă va fi încheiată”, a afirmat ministrul rus.

Întrebat asupra locului unde va fi semnat noul tratat, Serghei Riabkov a răspuns că această problemă urmează să facă obiectul unei înţelegeri între părţi şi că “atâta timp cât lucrul asupra nuanţelor (din text) nu este încheiat, este dificil de a discuta locul” semnării textului.

Diplomatul rus a precizat că problema interdependenţei între START şi scutul antirachetă american în Europa “este în studiu de la începutul procesului de pregătire a proiectului”.

Secretarul de stat american Hillary Clinton declara vinerea trecută (19.03 a.c.), după întâlnirea avută la Moscova cu preşedintele rus Dmitri Medvedev, că părţile “sunt foarte aproape de un nou acord cu privire la dezarmarea nucleară”. “Negociatorii au reuşit să rezolve principalele probleme, rămân doar unele aspecte tehnice”, exprimându-şi speranţa că tratatul va putea fi semnat “în curând”.

Omologul său rus Serghei Lavrov amintea în aceeasi zi că, în timpul primei lor întâlniri, în aprilie 2009, Dmitri Medvedev şi Barack Obama au căzut de acord că există o legătură între armele strategice ofensive şi sistemul de apărare antirachetă.

“Preşedinţii au dispus atunci guvernelor Rusiei şi SUA să ţină cont de această interdependenţă”, sublinia ministrul rus.

În privinţa locului semnării tratatului, cotidianul rus “Kommersant” scria sambata, citand o sursa apropiata negocierilor, că documentul va fi semnat la începutul lunii aprilie, la Praga, şi nu la Kiev aşa cum propusese preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici, întrucat americanii nu au fost de acord cu această propunere.

sursa: Cronica Română

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.