Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Noul tratat START a fost semnat la Praga

Preşedintele american, Barack Obama şi omologul său rus, Dmitri Medvedev, au semnat joi 08 aprilie, la Praga, noul tratat START (START II), destinat reducerii armamentului strategic.

Tratatul limitează numărul focoaselor nucleare la 1.550 pentru ambele ţări, cu 75% mai puţin decât prevedea precedentul tratat START (1991) şi cu o treime mai puţin decât acordul SORT (2002).

Noul acord START nu conţine prevederi care să afecteze planurile americane de instalare a unor elemente antirachetă în Europa, deşi se stipulează că ambele ţări se vor consulta în cazul planurilor antibalistice.

Documentul prevede efectuarea de verificări pentru controlul dezarmării. Controalele pot fi inopinate, dar se presupune că ambele ţări vor avea puncte de control permanente.

Semnarea Tratatului a avut loc la Castelul Praga din capitala Cehiei.

sursa: BBC

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.