Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Nuntă în teatrul de operaţiuni din Afganistan

Moment emoţionant în teatrul de operaţiuni din Afgansitan. Într-o zonă de conflict, unde moartea pândeşte la tot pasul, încercarea de a dovedi că totuşi există un dram de normalitate s-a concretizat prin oficierea unei căsătorii între doi militari români. Astfel, pe 9 octombrie, în Baza militară Apache, provincia Zabul, Afganistan, a avut loc oficierea căsătoriei dintre sublocotenentul Alexandru Iulian Ilie, din Batalionul 811 Infanterie “Dragonii Transilvani”, şi sublocotenentul Diana Elena Macovei, din Batalionul 812 Infanterie “Şoimii Carpaţilor”.

Cei doi şi-au unit destinele în faţa ofiţerului stării civile reprezentat de comandantul Batalionului 811 Manevră “Dragonii Transilvani”, locotenent-colonelul Ioan Marian Cristurean.

La acest eveniment unic în teatrele de operaţii în care Armata României a participat până la această dată, au fost prezenţi colonelul James Blackburn, comandantul Combined Team Zabul (CTZ), locţiitorul acestuia, colonelul Dorin Blaiu, reprezentanţi ai forţei multinaţionale şi ai Armatei Naţionale Afgane, ofiţeri şi subofiţeri din cadrul CTZ şi militari din Batalionul 811 Manevră “Dragonii Transilvani”

Cei doi tineri ofiţeri s-au prezentat în faţa ofiţerului stării civile însoţiţi de locotenent-colonelul Ilie Sas şi maiorul Tudor Bivolaru, în calitate de martori. După ce ofiţerul de stare civilă a dat citire legislaţiei în materie, cei doi tineri au spus “DA”, devenind soţ şi soţie.

Dar cum ministrul-politruc, aflat, se pare într-o continuă campanie de imagine, căci doar are gânduri “de mărire” în viitorul apropiat, nu putea rata nicio ocazie de a se face “prezant” (chiar şi în absenţă) a adresat o scrisoare.

La finalul ceremoniei, colonelul Dorin Blaiu a prezentat scrisoarea prin care ministrul apărării naţionale, domnul Gabriel Oprea, le-a urat celor doi tineri “Casă de piatră!”, asigurându-i că: “Armata României le este cu totul alături şi va susţine tânăra familie!”

Sincer, ne întrebăm cum? Le va oferi cumva vreo casă-cadou – că tot are parteneriate imobiliare cu ministeresa de la Turism şi Dezvoltare regională, madama Udrea.

Redăm conţinutul scrisorii adresate de Oprea tinerei perechi. Căreia, dacă dorea într-adevăr să “dea bine în peisaj” se oferea să le fie naş, acolo, în teatrul de operaţiuni… Nu? Ori e mai bine şi mai sigur acasă, în ţară…Unde nu e pericol să sari în aer, aruncat de vreun DEI, sau să te atace, în timp ce patrulezi, niscaiva talibani…

Aşadar, revenind la scrisoare, textul redactat, evident, de cei ce se gudură pe lângă generalul de carton, este următorul:

“Sunteţi doi tineri curajoşi. Înfruntaţi riscuri şi greutăţi, departe de casă şi de cei dragi, luptând alături pentru a vă îndeplini datoria faţă de ţară. Aţi ales să vă înmânaţi simbolic inelele care pecetluiesc iubirea voastră într-un loc şi într-un moment cu totul inedite. Şi tocmai din acest motiv, unirea a două destine îşi confirmă simbolul ca triumf al vieţii asupra greutăţilor, al păcii asupra războiului, al armoniei asupra confruntării.

“În acelaşi timp, este un moment emoţionant pentru întreaga Armată Română: este oficiată pentru prima dată într-un teatru de operaţii o căsătorie între doi militari români. În numele meu, al familiei mele şi al tuturor celor care fac parte din marea familie a Armatei României, vă transmit, în aceste momente de bucurie, cele mai alese gânduri şi cele mai calde urări de sănătate, de fericire şi belşug!”, scris-a, cică, Oprea.

Cei doi însurăţei sunt în vârstă de 25 de ani. Alexandru şi Diana s-au cunoscut în anul 2004 şi au făcut parte din aceeaşi companie pe parcursul studiilor militare la Academia Forţelor Terestre.

Povestea lor a început în toamna anului 2008, când amândoi urmau cursul de comandanţi de plutoane la Centrul de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte din Făgăraş. După finalizarea studiilor, în luna martie 2009, au fost repartizaţi în garnizoana Bistriţa.

Alexandru şi Diana sunt părinţii unei fetiţe, Saşa Elena, care se află, în prezent, în grija bunicilor.

P.S. InfoMondo Militar, îi felicită prin intermediul mediului virtual pe cei doi sublocotenenţi, le doreşte o “viaţă în 3″,  plină de bucurii şi împliniri.

Să vă întoarceţi sănătoşi acasă!

Sursa: comunicat de presă MApN

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Nuntă în teatrul de operaţiuni din Afganistan”

 1. Patriot says:

  Ce dracu e asta domnilor ? Nunta in razboi ? Vai ce comedie neagra !!!

 2. Covăsneanul says:

  Aşteptăm cu interes, transmiterea unor noi episoade din Afganistan: Acces direct, Happy Hour, Noră pentru mama, …şi în final Trădaţi în dragoste.
  Omiprezentul şef al UNEPUROI, Oprea să fie invitatul de onoare. Poate un taliban se remarcă, ca lunetist.

 3. Civilul says:

  Sa le fie de bine, sa se intoarca intregi si sanatosi acasa la fetita lor.

 4. Dumitru says:

  S-au casatorit acolo numai ca sa isi faca reclama.Nu mai puteau sa astepte cateva luni pana veneau in tara?Nici nu merita discutat asemenea subiect pueril cu doua persoane necunoscute si setoase dupa reclama.

 5. Dana says:

  Eu créd ca au facut SUPER cea ce au facut.IAr celor ce nu sunt de acord sa isi bage limba in …Ca ai multa invidie.SUnteti cei mai cei

 6. alexandru says:

  Niste gunoaie de oameni,ahtiati dupa atenti s-au casatorit pentru ca americanii le-au dat bani,aceasta diana este sub orice critica,se comporta jalnic cu subordonatii pe care ii calca ca si niste cadavre,o nemernica pe care Dumnezeu ii va da exact ceea ce merita,pacat ca multi nu au curajul sa povesteasca ce jalnica este aceasta persoana,la fel si sotul ei,clar armata nu se poate mandri cu asemenea oameni,cand vor aparea in presa ce fac cei doi,zilele lor in armata vor fii numarate…..