Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

O bază americană din Okinawa tensionează relaţiile americano-japoneze

Urmare a deselor incidente datorate prezenţei bazei militare americane Futenma, în centrul unei zone urbane din Okinawa (sud), relaţiile comunităţii locale cu militarii americani s-au deteriorat.
În urma protestelor comunităţii locale, Premierul nipon Yukio Hatoyama, s-a angajat să revizuiască acordurile cu privire la bazele şi statutul celor 47.000 de soldaţi americani cantonaţi în Japonia şi să reechilibreze relaţiile cu SUA, “pe care le consideră prea aliniate Washingtonului”.

În pofida unor presiuni puternice din partea administraţiei americane, Hatoyama a anunţat că se va pronunţa în cursul anului viitor cu privire la mutarea bazei aeriene Futenma, spre o zonă de coastă, mai puţin populată, a insulei.

Opinia publică a reacţionat critic la decizia premierului de a amâna decizia până anul viitor.

Premierul de centru-stânga, Hotoyama, care a pus capăt în septembrie unei jumătăţi de secol de dominaţie conservatoare pe scena politică, trebuie de asemenea să ţină cont de părerea Partidului Social-Democrat, membru al guvernului său de coaliţie, care doreşte mutarea bazei Futenma din Okinawa.

Această insulă din sudul extrem al arhipelagului japonez a fost în timpul celui de-al doilea război mondial teatrul unor lupte sângeroase între japonezi şi americani. Ea a fost restituită Japoniei abia în 1972 şi găzduieşte două treimi din bazele şi jumătate din contingentul american din arhipelag.

Populaţia locală protestează la rândul său, evocând accidentele şi criminalitatea antrenate de prezenţa americană, şi solicită mutarea Futenma într-o altă prefectură din Japonia, sau chiar în străinătate.

La Washington, Generalul James Conway, comandantul Marine Corps, a catalogat drept “regretabilă” vestea cu privire la decizia referitoare la viitorul Futenma şi a avertizat că aceasta riscă să afecteze programul global de reorganizare a bazelor din Japonia.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.