Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

O excursie altfel a studenților de la Studii de securitate din cadrul UBB

Participanți la vizita de la Bg.81 Mc. Bistrița, foto Bg.81Mc.

Participanți la vizita de la Bg.81 Mc. Bistrița, foto Bg.81Mc.

În perioada 11-12 noiembrie, 2016, studenții de la programul de studii numit Studii de securitate – linia limba enleză – din cadrul Departamentului de Studii Internaționale din cadrul Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, au desfășurat o excursie de studii în nordul României.

Pornită ca o inițiativă studențească, lansată de studentul Costel Baciu, aceea de a participa la memorialul unui erou al Armatei Române ucis în misiune în Irak, slt.p.m. Ioan Grosaru, excursia s-a transformat într-un periplu prin garnizoanele Bistrița și Vatra Dornei. S-a realizat astfel legătura între programa de studii – în care abordările privind securitatea militară și Securitatea Națională a României ocupă un loc aparte – și realitatea din teren.

Beneficiind de sprijinul conducerii Diviziei 4 Infanterie Gemina, prin bunăvoința comandatului acesteia, dl. general maior dr. Ioan Manci, excursia a debutat la Bistrița, cu vizitarea Comandamentului Brigăzii 81 Mecanizate ”General Grigore Bălan”.

Gazde au fost comandantul acesteia, dl. colonel dr. Ioan Marian CRISTUREAN și  șeful de stat major, dl. colonel George SAS. Prezentarea complexă susținută de comandant și dialogul

Vizita studentilor de la Studii de Securitate UBB la Bg.81 Mc. Bistrița, foto Bg.81Mc.

Vizita studentilor de la Studii de Securitate UBB la Bg.81 Mc. Bistrița, foto Bg.81Mc.

purtat cu studenții au contribuit la clarificarea unor aspecte legate de rolul pe care Armata îl are în societatea românească, dar și cum o structură de tip brigadă poate contribui la asigurarea securității naționale. Totodată, vizitarea Sălii Tradițiilor a scos în evidență grija pe care militarii activi o acordă păstrării identității unităților pe care le reprezintă, a valorizării trecutului de luptă. Profitând de faptul că vizita s-a desfășurat în ziua închinată cinstirii Veteranilor Armatei României din Teatrele de operații, studenții au adresat urările și gândurile lor bune veteranilor brigăzii pe care i-a dat Bg.81Mc.

La Batalionul 17 Vânători de Munte, 12 noiembrie 2016, Vatra Dornei, foto InfoMondo Militar

La Batalionul 17 Vânători de Munte, 12 noiembrie 2016, Vatra Dornei, foto InfoMondo Militar

Următoarea oprire  a fost la Batalionul 17 Vânători de Munte Dragoș Vodă. De data aceasta, colonelul Ilie-Marian DRAGOMIR, o excelentă gazdă, s-a centrat pe prezentarea aspectelor practice din pregătirea vânătorilor de munte. Subordonații comandantului au avut grijă să demonstreze studenților de ce vânătorii de munte reprezintă o elită a Armatei României, iar cei de la Vatra Dornei – o elită a acestora. Armamentul folosit, MLVM-ul prezentat, precum și coborârea cu tiroliana, escalada și coborârea în rapel au cucerit studenții, aceștia conștientizând ce fel de om trebuie să fii pentru a deveni un bun vânător de munte.

Seara s-a încheiat  cu o cină la Hotelul Militar,  ocazie cu care gândul tuturor s-a îndreptat spre Eroii căzuți în teatrele de operații, dar au fost felicitați și cei trei veterani din teatrele de operații prezenți la cină:  comandatul B.17 VM, profesorul lor și subofiterul de Rangers (rz.) al Armatei SUA , Costel Baciu. S-a  creat astfel o legătură de suflet, dincolo de cuvinte, între generații, între Armată și societatea civilă, între militari din armate care au luptat împreună.

Următorea zi a a fost dedicată cinstirii unui erou care, prin jertfa, sa ne ajută să conștientizăm faptul că, poate, bunul cel mai de preț e LIBERTATEA.

Dar despre aceasta în articolul Veterani, studenți, militari și săteni – împreună de Ziua Veteranilor

Raul-Ciprian Dăncuță

 

 

 

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.