Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

O intervenţie militară a NATO în Siria este “total exclusă”

Anders Fogh Rasmussen. foto realitatea.net.

Aflat în drum spre Libia, pentru a anunţa încheierea misiunii NATO din această ţară, secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a declarat că o intervenţie militară a Alianţei Nord-Atlantice în Siria este “total exclusă”.

El a ţinut totuşi să condamne reprimarea “civililor de către forţele de securitate siriene”. “Evident, condamn cu fermitate reprimarea civililor de către forţele de securitate. Este absolut scandalos”, a continuat el, la o zi după uciderea a şapte participanţi la manifestaţiile din Siria.

“Este total exclus. Nu avem deloc intenţia să intervenim în Siria”, a declarat Rasmussen la bordul avionului, în drum spre Libia, unde a efectuat efectuat o vizită-surpriză în ultima zi a operaţiei militare care a dus la îndepărtarea de la putere a lui Muammar Kadhafi.

“Singura modalitate de a avansa în Siria, dar şi în alte ţări, este de a ţine cont de aspiraţiile legitime ale poporului sirian, introducerea de reforme democratice”, a adăugat el.

“Mai întâi, am acceptat responsabilitatea operaţiunii din Libia pentru că exista un mandat clar din partea ONU, deoarece am avut o susţinere puternică şi activă a ţărilor din regiune”, a continuat Rasmussen, apreciind că “niciuna dintre aceste condiţii nu este îndeplinită în Siria”.

“Trebuie să luăm hotărâri de la caz la caz. Într-o perspectivă globală, nu puteţi compara Libia şi Siria”, a adăugat el.

“Nu avem deloc intenţia să intervenim în Siria”, a repetat secretarul general al NATO.

Regimul sirian, care nu recunoaşte amploarea contestării şi atribuie violenţele din ţară unor “grupări teroriste”, reprimă protestatarii, care cer plecarea de la a putere a preşedintelui Bashar al-Assad încă de la 15 martie. Peste 3.000 de persoane au fost ucise în aceste acţiuni de reprimare, potrivit ONU.

Insurecţia populară tinde să se transforme în conflict armat, în contextul multiplicării confruntărilor între militari, membri ai forţelor de securitate şi dezertori, care s-au soldat cu zeci de morţi în ultimele zile.

Pe 31 octombrie dictatorul sirian, Bashar al-Assad a amainţat comunitatea internaţională că o intervenţie în Siria ar destabiliza întreaga regiune a Orientului Mijlociu transformând Siria într-un nou Afganistan.

sursa: Reuters

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.